Ma provoaca maestrul Auras sa prestez o leapsa geografica, cu top 10 turistic #dinRomania cum ii spune el. Si cum imi place teribil subiectul, pentru ca fac parte din cei care ar umbla non-stop, imi ridic manecile si ma apuc de treaba, desi sincer va spun ca as putea face cate un top 10 doar pentru cate o zona din tara (exemple la sfarsitul articolului).
1. Imprejurimile Sibiului
Zona rurala de langa Sibiu ma fascineaza, mai ales datorita influentei germane manifestate in special in arhitectura, mai ales bisericile fortificate, raspandite in fiecare sat. Cisnadioara e un paradis, Biserica Evanghelica din Cisnadie un loc fabulos, am bantuit de-a lungul raului Sadu pe langa hidrocentralele de pe rau (detalii aici) visez sa ajung la Gura Raului, Saliste, Marginimea Sibiului, Miercurea Sibiului, sa imi iau casa la Apoldu de Sus si cate si mai cate. Daca includ si Sebesul, Carta si Biertanul, unde e musai sa ajung cat de curand (de fapt, prin Sebes am trecut de atatea ori, dar niciodata nu am oprit sa fac o poza cu biserica fortificata din centru), cred ca am suficiente argumente pentru a incepe cu zona Sibiului.
2. Sibiu
Cand in 2007 am organizat un workshop la Sibiu – partenerii unei retele europene de geografie au vrut sa vada orasul care a intrecut Liverpool-ul in a fi capitala culturala europeana (Liverpool-ul avea sa fie un an mai tarziu) – a fost pentru prima oara cand, mergand printr-un oras romanesc, m-am simtit intr-un oras cu adevarat european. Este, probabil, orasul meu favorit din Romania, sunt incantat de arhitectura, de oameni, de tot.
3. Cozia
Am declarat in nenumarate ocazii ca sunt cam nedus la biserica si la propriu, si la figurat. Cozia a fost primul lacas de cult unde ceva m-a facut sa ma simt bine. E locul unde opresc in majoritatea cazurilor in care merg spre Arad, pe valea Oltului, macar pentru cateva minute, sa aprind 2 lumanari (de preferat de ceara naturala, le urasc pe cele de parafina). Deja am corupt si alti artisti sa opreasca in drumul lor spre concerte si sa se gandeasca un pic…la ei.
4. Dragomirna
Dragomirna e aproape un loc secret. Desi e localizata intr-o zona plina de manastiri (Voronet, Sucevita, Moldovita, Arbore, Putna etc.), ea e oarecum ascunsa, nefiind pe un drum principal. Drumul pe care e se termina chiar in poarta manastirii, astfel ca la Dragomirna mergi doar ca sa vezi Dragomirna. Dar va garantez ca locul este fabulos, ma duc aproape de fiecare data cand trec prin Suceava, pentru biserica imprejmuita cu un zid gros ca de cetate, situata pe malul unui mic lac, inconjurata de fanete si pomi fructiferi. A must see national pentru mine!
5. Argamum – Razelm – Enisala
Dobrogea de nord a fost multa vreme o atractie pentru mine, dar niciodata nu reuseam sa dau o fuga pe-acolo. Cand in sfarsit am reusit, am realizat ca nu degeaba, fiind plina de ruinele unor cetati grecesti si nu numai, peisaje foarte interesante, amestecuri etnice (turci, lipoveni, tatari, machedoni). Dintre toate am ales zona ce include cetatile Argamum si Enisala, care zona, acum 2 milenii, trebuie sa fi fost extrem de importanta pentru dominatia litoralului, dar si laguna litorala Razelm si fauna ei tipica pentru zona umeda, unde veti vedea si pelicani, si cormorani, si egrete, si cate si mai cate.
6. Cazanele Dunarii – Portile de Fier
Despre aceasta zona va spun atat: daca nu ai vazut Dunarea de sus din cazane, ai trait degeaba! Imaginati-va ca Dunarea la Moldova Noua are o latime de vreo 2 km, iar in Cazane nu cred sa depaseasca 200 m. Asta inseamna ca tot volumul de apa distribuit pe orizontala (circa 6-7000 mc/secunda) se “ordoneaza” pe verticala pana la o adancime de peste 90 de m. Nu vreti sa stiti ce curenti “bantuie” cazanele si cati si-au pierdut viata inainte de ’89 incercand sa traverseze Dunarea inot.
7. Sulina
Desi nu ma voi satura vreodata de Delta, daca ma puneti sa aleg un loc din ea aleg (ciudat!) un oras. De fapt, nu orasul imi place, ci litoralul marii la Sulina, cu cele 4 cimitire (freak, I know!), cu locul unde Dunarea se varsa in mare, cu colonia de pelicania vazuta in 2001, cu micutul far (acum doar muzeu).
8. Alba Iulia
Am vizitat pentru prima oara cetatea Alba Iulia in 2004 si mi s-a parut interesanta, dar un pic prafuita. Am revazut-o in 2007, 2008 si 2010 si am vazut cum a inflorit efectiv. La ora actuala, arata impecabil, cu garzi, cu turul fortificatiilor, cu catedrala care si ea pare mult mai “calda”, mai aproape de oameni. Este un loc pe care nu trebuie sa il ratati.
9. Cheile Dobrogei
Daca ati luat BAC-ul (:D) stiti povestea cu Muntii Dobrogei sunt cei mai vechi din tara, eroziune etc. Ei, daca treceti pe jos sau cu masina prin Cheile Dobrogei, senzatia va fi de Tara Piticilor.
10. La numarul 10, voi face o aroganta si voi numi 3 locuri din Romania de unde va recomand cel putin 10 locuri speciale.
Zona Sibiu: Biserica Evanghelica Cisnadie, Biserica Fortificata Cisnadioara, Muzeul Energetic Sadu, Muzeul Astra, Muzeul Bruckenthal, Podul Mincinosilor, Piata Sfatului, Saliste, Cetatea Calnic, Gradina Botanica Avrig, Biserica fortificata Biertan, Sebesul, zona rurala.
Zona Bucovinei: Cetatea Sucevei si un concert in ea, Manastirea Dragomirna, Manastirea Humor si satul cu acelasi nume, Muzeul Ciprian Porumbescu din Stupca (Ciprian Porumbescu), povestile lui Ion Dragusanul despre oamenii Bucovinei, Vatra Dornei, Gura Humorului, Putna si vecinatatea ei, Sucevita si Moldovita, visez sa ajung cat de curand la Biserica Arbore, biserica veche din Siret, salina Cacica si biserica catolica de langa ea.
Zona Dobrogei: Cheile Dobrogei, Tropaeum Traiani de la Adamclisi, Cetatea Enisala, Cetatea Argamum, Laguna Razelm, Geamia din Babadag, Biserica Sf. Ioan Casian, Cetatea Noviodunum si Dunarea la Isaccea, Muntii Macinului, manastirile Celic Dere, Saon, Macin.
Leapsa merge catre Lucian Marin si Vlad Dulea, daca in caz nu au primit-o deja. De ce ei? Pentru ca sunt soferi de cursa lunga, ca si mine, si drumul le e a 2-a casa.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
[…] primit aceasta leapsa de la Make si sunt foarte fericit deoarece este unul dintre subiectele mele preferate. Incep prin a spune […]
[…] de pe drumurile patriei, iar prietenii mei ce nu vorbesc engleza imi reproseaza ca le arat locuri magnifice, dar nu pot intelege explicatiile, oricat ar incerca cu Google […]