Golf Pianu de Jos Paul Tomița

Golf – informații necesare

Baschetbaliști legendari fără titlul NBA

18/04/2019 Comments (0) Sport

5 sportivi ce au revoluționat sportul

V-am mai spus că sunt un mare fan al sportului și că unul din regretele majore este că nu am putut face sport de performanță. Dar admir în continuare fenomenul sportiv, mă mai joc de a sportul când am ocazia și scriu despre el când nu am chef de muncă. Azi vreau să scriu despre 5 sportivi pe care îi admir maxim și care cred că au revoluționat sporturile în care au evoluat. Și nu discut aici de valoarea lor individuală sau de X era mai bun, ci de aportul lor în a duce sportul respectiv la nivel superior.

Michael Jordan. Sunt mulți jucători de baschet pe care i-am urmărit cu pasiune, încă de pe vremea când nu exista Internet și îmi scriam nume pe un caiet, încercând să realizez loturile echipelor din NBA. Am scris primul articol din viața mea în revista liceului despre Magic Johnson, am admirat duelul său sportiv cu Larry Bird. M-am culcat la 4 înainte de admiterea la liceu în 1992 pentru a vedea măcar un pic din Chicago Bulls – Portland TrailBlazers. Sunt uimit de Vince Carter, îmi pare rău că nu a luat un trofeu NBA (sunt foarte mulți jucători geniali care nu au reușit această performanță), dar mi-l doresc în lotul SUA de la JO de la Tokyo 2020. Dar dacă există un jucător care cred că a schimbat fața acestui sport, acesta cred că este, fără doar și poate, Michael Jordan.

Embed from Getty Images

Roger Federer. Eram copil când încă mai juca Ilie Năstase (am văzut acel meci România – SUA din 1984), m-a fascinat bad boy McEnroe, memoram jucători de tenis, mi-a rămas în minte finala de la Roland Garros câștigată de copilul-minune Michael Chang, cel mai tânăr tenisman care a câștigat  vreodată la Paris la momentul respectiv). Muream după Boris Becker plonjând după câte un vole, îmi amintesc cu jucam imaginar prin casă punctul decisiv din prima finală câștigată la Wimbledon cu Kevin Curren din postura de jucător neclasificat. Mi-am cumpărat casetă VHS cu meciul Stan Smith – Ilie Năstase de la Wimbledon în 2000 din Southampton. Dar nu cred că poate să îl depășească cineva pe Roger Federer. Nu doar recordurile strânse, ci eleganța într-o perioadă a tenisului în forță, capacitatea de a se reinventa și de a reveni, longevitatea. 

Embed from Getty Images

Ronnie O’Sullivan. Rebelul din snooker, total opus calculatului și disciplinatului Federer, cel mai moody sportiv care îmi vine în minte. Și totuși un jucator dincolo de orice imaginație, capabil să joace aproape la fel de bine cu ambele mâini, lovituri imposibile, cel care a făcut un sport ușor monoton – snookerul – mai interesant, mai viu, mai spectaculos. Omul cu peste 1000 de jocuri peste 100 de puncte (ca să menționăm doar unul din recordurile sale) și deținător a 13 partide perfecte din cele 151 din istoria sportului.
Embed from Getty Images
Jonah Lomu. Rugbyul a început pentru mine cu Turneul celor 5 națiuni, iar primul jucător al cărui nume mi-l amintesc e Serge Blanco. Dar apariția lui Lomu în All Blacks mi-a schimbat modul de a vedea sportul cu balon oval. Un jucator capabil să joace rugby în 7 sau în 15, flanker sau aripă, care alerga 100 m în 10,8 secunde chiar dacă avea 1,96 m și 120 kg, devastator cu balonul în tranziție pozitivă. 

Embed from Getty Images

Gheorghe Hagi. Știu, o să râdeți, sunt alți fotbaliști mai importanți pentru fotbalul mondial decât Hagi și sunt perfect de acord cu voi. Dar Gică e modelul meu de om: când nu a fost lăsat să demonstreze ce poate, și-a făcut propriul club și cu el a ajuns campion. E singurul jucător român care a jucat la Real Madrid și FC Barcelona. Când a fost acuzat că s-a dus pentru bani în Turcia și că e terminat ca fotbalist, a câștigat o Cupă UEFA cu Galatasaray. Când toată lumea plângea că nu vine nimic din urmă, când toată lumea aducea jucători de mâna a 3-a, el a creat o academie de fotbal și a format jucători cu lopata. E pasional, chiar coleric uneori, se luptă cu oricine îi atacă “puii” și “opera”, visează, mănâncă, trăiește fotbal. Ne-a demonstrat că se poate, ne arată un fotbal plăcut cu niște copii, îi educă în spirit de învingători. Asta după tot ce a făcut ca jucător și motivele de bucurie pe care ni le-a dat. Gică, dragă, n-ar strica să formezi și niște fundași, că dacă mă uit la națională, avem o medie de vârstă de are loc și Belodedici lejer.
Embed from Getty Images

Gata, că am devenit prea sentimental! Posibil să fiu și subiectiv, evident, îmi pare rău că nu am detaliat sportivi remarcabili și pentru alte sporturi. De exemplu, din atletism l-aș fi ales pe Carl Lewis (rămâne atletul meu favorit), iar din natație pe Michael Phelps (dacă nu greșesc, recordmanul de titluri olimpice). Dar aștept și alte propuneri din alte sporturi de la voi, cititorii mai deștepți ca mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *