
Muzica spune adesea povești ale unor zone, ale unor popoare, ale unor secole. Din păcate, în epoca muzicii comerciale, muzicile și instrumentele tradiționale sunt tot mai puțin cunoscute, utilizate și studiate și le vedem mai des în muzee decât pe scenă. Ansamblul Gurdjieff este un proiect ce include cei mai buni instrumentiști armeni ce folosesc instrumente tradiționale – Duduk (instrument de suflat), Oud, Kamancha, Saz, Santur (instrumente cu corzi), Dhol sau Tonbak (instrumente de percuție). Fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian, ansamblul poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.
Repertoriul ansamblului Gurdjieff include elemente folclorice și spirituale armene, grecești, arabe, kurde sau din zona Caucazului. Printre acestea și piese din cea de a 2-a perioadă compozițională a lui Gurdjieff, corespunzătoare călătoriilor inițiatice prin Caucaz, Georgia, de-a lungul coastei Mării Negre până în Turcia. În muzica lui Gurdjieff se regăsesc elemente liturgice ortodoxe sau religioase din Asia Centrală. O contribuție importantă la aceste piese îi revine compozitorul și pianistul rus de formație clasică Thomas de Hartmann, pe care Gurdjieff îl acceptă ca discipol. Transcripțiile pentru pian ale lui de Hartmann vor permite studierea acestor opere în America şi Europa de Vest, inclusiv de pianiști de renume precum Keith Jarett sau Laurence Rosenthal.
În 2011, apare albumul Music of Georges I. Gurdjieff, care, un an mai târziu, câștigă Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional (n.a. Edison – premiile industriei muzicale olandeze).
Pe 26 martie, ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments vor concerta pentru prima oară în România, la Sala Radio din București, începând cu ora 20.00. Biletele s-au pus în vânzare la prețuri de 30 lei, 50 lei, 80 lei în funcție de categorie şi pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro. Accesul publicului în sala de concert se va face începând cu 19:30.
[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!