
Știți cum arată un bou de 100 de kg plângând? Uitați-vă la o poză recentă cu mine, ștergeți zâmbetul de pe mufă și cam pe-acolo e treaba. Dați play filmului sau căutați un Beatles, oricare, și citiți mai departe.
Sunt un golan cu școală, cum mi-a zis Cabral cândva. Uneori sunt de un primitivism cras, mănânc orice și repede (cândva era orice și mult, acum nu mai pot, vârsta, de!), haine să fie, mă îmbrac decent, dar nu mă omor după chestii de firmă și clar nu extravagant, dorm ca un urs oriunde. Și totuși, o piesă, o amintire, un loc, un om mă poate face să bocesc din nimic. Băi, da’ să mi se umezească ochii de trei ori în 30 de minute nu am mai pățit demult.
Unul din cei mai importanți oameni din viața mea este Karl (v-am povestit despre el într-o altă poveste siropoasă a mea). Deși londonez la origini, stă în Liverpool încă de când l-am cunoscut, în 1998 (da, am împlinit 20 de ani de prietenie). Datorită lui și colaborării noastre pe termen lung, am fost în Liverpool de 3 ori (2001 – conferință EUROGEO, 2004 – întâlnire într-un proiect, 2008 – conferință Herodot). Dacă la acestea adaugi faptul că muzica e parte integrantă din viața mea și că Beatles sunt una din cele mai mari trupe din istorie, realizezi că pentru un muzician o vizită în Liverpool e ca un pelerinaj la Mecca pentru musulmani. Dacă nu ai cântat măcar o dată Let it be, Yellow submarine, Yesterday sau Hey, Jude, acasă, pe scenă sau la karaoke, eu personal cred că ești un om mai sărac.
Nu știu ce m-a mișcat cel mai tare – văzându-l pe Sir Paul McCartney îmbătrânit (are totuși 76 de ani!), locurile de legendă prin care el și James Corden (un alt domn pe care îl admir foarte tare) au mers și unde pot spune cu mândrie că am călcat și eu – Penny Lane, Strawberry Fields, The Philarmonic Pub – sau reacția oamenilor din Liverpool la auzul veștii că Sir Paul e în oraș. Uitați-vă la bucuria sinceră de pe fețele lor, la fericirea ce îi cuprinde când Paul McCartney le intră în casă sau în magazin sau pur și simplu le întinde mâna pe stradă. După mai bine de 50 de ani (pe 17 iulie s-au împlinit 50 de ani de la lansarea inegalabilului Yellow Submarine), în ciuda faptului că vorbim de un artist mondial, ei încă îl percep ca pe unul de-al lor.
Nu poți înțelege Beatles-mania decât dacă mergi acolo, în Liverpool. De la copii botezați Paul sau John, până la fundamentarea științifică a fenomenului, pentru că oamenii au făcut un program de master la universitate dedicat trupei celor 4 băieți ce au revoluționat industria muzicală. Un studiu științific de la începutul anilor 2000 spunea că orașul Liverpool este cunoscut la nivel internațional pentru trei aspecte: The Beatles, Liverpool Football Club și râul Mersey.
Și dacă nu am fost extrem de harnic în a termina acest articol la apariția clipului cu Paul și James, știrea unui concert la București al uneia dintre cele mai apreciate trupe tribut Beatles m-a convins.
Teatrul Național din București va găzdui pe 17 septembrie, începând cu ora 20.00, We Love The Beatles Show, un spectacol ce îi are ca protagoniști pe The BestBeat. Considerați în Top 30 al celor mai bune trupe tribute al cvartetului britanic, The BestBeat sunt apreciați pentru atenția la detalii – instrumente, costume, peruci etc.
E un concert – lecție de muzică, unde vă puteți duce copiii pentru a-i face să înțeleagă cum 4 puști englezi au devenit legende și au schimbat industria muzicală. Și dacă vi se pare că e pentru fanii trupei, vă înșelați. Veți fi uimit câte piese știți (probabil pe toate din setlist-ul de concert) sau ce amintiri vă provoacă (poate ale unor iubiri din tinerețe sau emoția unor momente de cumpănă).
Biletele spectacolului We Love The Beatles Show sunt disponibile în rețeaua magazinelor Flanco, Orange, Vodafone și online, pe iabilet.ro. Iar eu vă las cu piesa de final perfectă.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
Foarte tare camera acustica! Super clipul!
@Natural acum sa nu te duci sa stai in baie si sa ii spui sotiei ca de fapt repeti, da? :))