In sporturile de echipa din Romania (cu exceptia fotbalului), uneori am senzatia ca timpul sta in loc. Pentru ca, desi nu reusesc sa urmaresc cu atentie campionatele, aud aceleasi nume de echipe si chiar de jucatori. Ca sa nu mai deschid subiectul bazelor sportive, care cel mult primesc un var odata pe cincinal.
La handbal, de ani de zile, cele doua campionate nationale sunt dominate de doua echipe: Oltchim la fete si HCM Constanta la baieti. Ori in absenta competitiei, in meciurile din Liga Campionilor, Oltchimul chiar simte lipsa unor meciuri tari in campionat, unde singurele sincope apar pornind de la unele relaxari ale jucatoarelor valcence, ceea ce a facut ca Oltchim sa piarda in acest sezon primul meci dupa 3 ani. La masculin, HCM tocmai a castigat cel de-al 4-lea titlu consecutiv, cu o linie de clasament incredibila: 22 victorii din 22 de meciuri.
Iata rezultate la polo, dintr-o etapa oarecare: Poli Cluj – Amefa Arad 9-12, Steaua – Sportul Studentesc 26-7, Rapid – CSM Digi Oradea 2-29, Dinamo – Crisul Oradea 14-2. Cu exceptia primului meci, mai echilibrat, in rest diferentele sunt uriase. Dupa 28 de etape, clasamentul Superligii 2012 (cu 8 echipe) e dominat de Digi Oradea cu 84 de puncte, ocupanta locului 4 (Crisul Oradea) are mai putin de jumatate din punctele primei clasate (31 p), in timp ce pe ultimele 2 locuri se gasesc Politehnica Cluj si Sportul Studentesc cu 19 si 14 puncte. Diferentele mi se par uriase. Doar ca o liga inferioara nu mai exista, ci doar CN de juniori I, II si III. Si totusi, avem o nationala calificata la olimpiada!
La rugby, ultimele 5 finale ale campionatului au fost jucate de Baia Mare, Steaua si Dinamo. E drept, ca infiintarea Superligii, cu doar 8 echipe in primul esalon, a determinat o oarecare coagulare a valorilor (Timisoara este una din favorite in acest an), ba chiar si investitii in jucatori straini (Timisoara are 1 georgian si 5 neo-zeelandezi, plus un antrenor sud-african – Chester Williams; Farul Constanta are 3 jucatori din Fiji, 5 din Africa de Sud si 7 din Namibia, Baia Mare 1 neo-zeelandez si 1 fijian, la U’ Cluj joaca un francez). Dar inca mai e de lucru, de exemplu Iasi-ul inca nu pare capabila sa tina pasul cu celelalte echipe. Cu toate acestea, citesc la Oltea ca Timisoara nu are nici macar medic, iar baza sportiva arata…rau de tot. La Constanta am fost anul trecut la un meci si m-am temut sa nu cada tribuna cu noi.
Ultimele 3 titluri la volei masculin au fost castigate de REMAT Zalau. CSU ASESOFT Ploiesti a castigat 7 din cele 8 finale jucate in campionatul national de baschet masculin.
La hochei, avem doar 6 echipe in prima liga: Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Brasov, Steaua, Dunarea Galati si Sportul Studentesc. La Steaua (cea mai titrata echipa din hocheiul romanesc) inca mai joaca Viorel Nicolescu (41 de ani) si Ioan Timaru (38 de ani). Galati-ul inca se bazeaza pe Catalin Geru (43 de ani), Radu Viorel (42 de ani) si Nutu Andrei (44 de ani). Tot respectul pentru oamenii astia, care au zeci de titluri, dar faptul ca ei inca joaca in prima liga inseamna ca ce vine din urma nu se ridica la nivelul lor sau nu exista.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!