Am o deosebita admiratie pentru oamenii care lasa ceva in urma lor: o carte, un tablou, un disc. Cu atât mai mult în cazul oamenilor ce reusesc sa finalizeze un astfel de proiect la vârste fragede. Un astfel de exemplu este Corina Stan, care în 2012 si-a lansat o a doua carte de poezie, intitulata Oglindiri în nisip, dupa ce, în 2008, la doar 16 ani (!!) debutase cu Mirabila copilarie. Daca ma gândesc bine, pâna la 16 ani eu nu facusem nimic remarcabil, ea la 18 ani avea peste 20 de premii literare.
Poezia Corinei Stan descrie (am fost tentat sa scriu traieste) un paradox asemanator celui al omului de stiinta prins între crestinism, acceptat fara drept de veto din start prin botez, si darwinism. Baleiaza între autoironie si autodeceptionism, aaa cum îl numea Emil Lungeanu în postfata cartii, între alint de copil si frustrarea omului tradat. Dar fara indoiala, autoarea este departe de a fi resemnata, combativitatea ei luand diferite forme in carte. Si daca maturii ar putea-o considera de un „romantism desuet”, cu siguranta generatia mai tanara se va regasi in „cinematograful de ganduri”sau „dupa urmatorul fir de iarba”.
Volumul Oglindiri în nisip m-a dus cu gândul de doua ori la muzica lui Adrian Berinde. Intai la Captiv in inutil, asa cum se simte autoarea intre oamenii care triseaza la bursa de iubire. Apoi, optiunea ei pentru perle in dauna unor simple margele colorate mi-a amintit de piesa Din perle sa nu iei.
Refuz sa cred Ca viata este alcatuita Doar dintr-o multitudine de margele multicolore, cu o ordine aparent aleatoare, asezate la gatul norocului.Suntem în permanenta înconjurati de oglinzi – faptele noastre sunt cea mai fidela imagine în oglinda a ceea ce am realizat; oamenii din jurul nostru pot fi o descriere fidela a ceea ce reprezentam. Atat timp cat oglinda continua sa reflecte, meciul nu e inca pierdut. Cand nisipul ne invadeaza oglinzile, imaginile sunt deformate iremediabil.
Departe de mine sa ma consider vreun critic literar sau sa am pretentia unei recenzii in randurile de mai sus, ci doar cateva ganduri asternute in urma lecturii unui cadou primit (o scuza sa bat campii un pic). Mai multe despre Corina Stan gasiti in articolul din Adevarul.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!