
Nici nu știu de unde să încep povestea acestui proiect de crowdfunding care s-a dovedit a fi un sprijin important pentru lansarea albumului Alchimie, fapt pentru care îi mulțumesc încă o dată lui Vlad pentru idee și pentru tot sprijinul. Știu sigur că îl voi rescrie și voi adăuga multe informații în timp ce scriu și mi le amintesc. Dar am promis încă de la începutul proiectului că îl voi scrie cu tot ce s-a petrecut pentru a putea fi reprodus (cu modificările de rigoare) și de alți artiști care au nevoie de un astfel de exercițiu. Campania e legată puternic de cursurile Industria Muzicală Explicată organizate de Anca Lupeș – Vlad a venit cu ideea după ce a participat la cursuri, iar unele “îmbunătățiri” au survenit în timpul participării mele la ele (dar despre cursuri într-un articol separat sper eu cât de curând).
Conform unei definiții (tradusă aproximativ) de pe wikipedia, crowdfunding este exercițiul de a finanța un proiect prin contribuțiile unui număr ridicat de oameni, realizat în cele mai multe cazuri prin intermediul unei platforme online (se poate face și prin evenimente dedicate, sume transmise prin poștă etc., dar astfel de situații sunt mult mai puține azi). Astfel de campanii au fost inițiate pentru albume ale unor artiști (cum e și cazul meu), dezvoltarea unor proiecte tehnologice sau gadgeturi, filme documentare Printre cele mai utilizate platforme se numără Kickstarter.com, indiegogo.com sau we-are-here.ro (ca să dăm și un exemplu din România).
Nu e suficient să lansați campania, ea trebuie popularizată pentru a ajunge la oameni, trebuie să fie convingătoare. Trebuie să găsiți în permanență căi prin care să aduceți în atenția unui public cât mai larg campania de crowdfunding. Fie că sunt postări sponsorizate pe facebook, fie că sunt bloguri care scriu despre campanie, fie că vorbiți în emisiuni radio-tv despre sau folosiți stimulente suplimentare planului de recompense inițial (eu am făcut un soi de concursuri-fulger, la primul am dat un selfie-stick, la al 2-lea câteva discuri primite), căutați căi prin care să aduceți aminte oamenilor despre campanie. Ele sunt extrem de necesare în momentele moarte – susținătorii fideli vor dona în primele zile, dar cei care nu sunt atât de fani vor spune “stai să iau salariul”, “lasă că mai e până se încheie campania” etc. Aveți nevoie de fotografii, de grafică, de imagini video prin care să le povestiți oamenilor despre ce veți face și despre cât de tare e proiectul vostru.
Pachetele de recompense trebuie alese astfel încât să fie tentante pentru oameni care nu te cunosc neapărat. Eu am făcut două categorii de pachete: pentru donatori individuali și pentru sponsori. Recompensele pentru donatori individuali au inclus albume cu autograf, livrare gratuită, bilete la concertul de lansare din București, tricouri, cazare pentru oamenii care nu erau din București, download digital al albumului, piese în avans, afiș cu autograf. Pachetele pentru sponsori includeau de la discuri și invitații la spectacol până la logo pe albume și bannere, advertoriale pe site-ul meu sau concerte private.
Pe anumite platforme, cum e cazul Kickstarter cred, ești constrâns de atingerea sumei propuse, altele permit și campanii cu finanțare flexibilă (cât reușești să strângi, e al tău) sau îți impun un procent minim (30% din suma totală să zicem). Pe platformă proprie, nu ai aceste constrângeri. Eu mi-am propus 4000 de euro, am strâns, în intervalul propus, circa 2500 de euro. E drept, după închiderea campaniei au mai venit circa 300 de euro. Dacă aș fi făcut campania pe Kickstarter, proiectul nu ar fi fost finanțat, așa, banii au rămas la mine. Pentru mine suma minimă necesară era de 2000 de euro, care ar fi acoperit cheltuielile de multiplicare a discului (partea de studio o achitasem eu deja). Orice sumă peste 2000 de euro era bonus și mergea spre partea de merchandising.
Ai acces la bani imediat ce contribuitorii aleg să sprijine campania, ceea ce nu se întâmplă în cazul altor platforme, unde accesul la bani are loc după încheierea campaniei (între 10 zile și 60 de zile, în funcție de platformă, dacă nu apar complicații). Ceea ce, în anumite cazuri, poate fi bine (la mine, de exemplu, prima parte din bani mergea către multiplicarea discului, iar ce urma mergea spre merchandising). Dacă proiectul nu se poate realiza decât cu suma totală strânsă, atunci poate e mai bine să alegeți varianta unei platforme publice.
Flexibilitate maximă: în funcție de reacția publicului, de problemele tehnice, poți ajusta campania (să prelungești cu câteva zile, să faci corecturi, să adaugi pachete în funcție de ce identifici că și-ar dori posibilii donatori.
Ai nevoie de un om foarte bun pe partea de web-development – eu nu aș fi reușit niciodată să fac așa ceva fără sprijinul lui Vlad Dulea. Te vei trezi cu o groază de probleme la care nu te așteptai și pe care trebuie să le rezolvi rapid. De exemplu, am scăpat diacritice în numele asociației care încasa donațiile prin transfer bancar și o parte din oameni nu au putut efectua transferul deoarece aplicațiile lor de Internet banking nu acceptau diacritice. Dacă nu ai un om atât de talentat cum l-am avut eu pe Vlad, o astfel de dezvoltare de platformă costă și estimările noastre sunt undeva în jur de 300 și 700 de euro. Pe de altă parte, platformele publice percep anumite comisioane (de ex., pe we-arehere.ro, comisionul este între 6% și 9%), dar și costuri de administrare a contului. Deci, atunci când alegeți platforma, calculați cât din sumă este reprezentată de astfel de costuri.
Modalități de plată: PayPal, transfer bancar, platforme de servicii de plată online. La PayPal, comisioanele sunt destul de mari la sume mici, dar scad cu cât suma e mai mare (5 euro – 0.57 eurocenti, 10 euro – 0.69 eurocenti, 20 euro – 1.03 euro, 25 euro – 1.20 euro, 40 euro – 1.71 euro, 75 euro – 2.90 eurocenti). Dacă plănuiți să implementați serviciile EuPlatesc.ro, demarați procedurile din timp, pentru că se mișcă greu. Eu am avut actele semnate cu ei la 3 săptămâni de la demararea campaniei, așa că nu am mai folosit-o (pentru doar o săptămână rămasă, nu merita efortul). Ei mi-au propus două metode de comisionare: comision procentual (1.2%/tranzacție și zero taxă pe tranzacție) sau comision mixt (1%/tranzacție și 0.25 lei taxă de tranzacție). Vă recomand să faceți niște calcule când optați pentru una din cele două, în funcție de cum credeți că se vor implica susținătorii voștri. Dacă plățile se fac în contul unei asociații, asigurați-vă că le puteți vedea în timp real (noi le-am putut vedea doar la finalul lunii, pe extras, astfel că unele depuneri le-am confirmat pe site mai greu).
Bani strânși și bani efectivi pentru proiect: e o mare diferență între cele două categorii. Gândiți-vă că trebuie să plătiți pentru recompense (costul de producție al tricourilor de ex.), costurile de dezvoltare a campaniei, comisioane, costuri de promovare și tot ce mai implică ele.
Prin pachetele de recompense oferite, vinzi în avans un anumit număr de discuri și bilete la spectacolul de lansare, tricouri etc. ceea ce îți permite să faci o comandă mai mare și deci să obții un preț mai bun și nici nu riști să faci 60 de tricouri și să rămâi cu ele.
Nu mizați pe faptul că toată lumea știe ce este o campanie de crowdfunding sau că au încredere să dea banii în avans pe ceva, până la urmă, ipotetic. Sunt foarte mulți oameni care au cumpărat albumul și produse de merchandising la spectacolul de lansare, dar care nu au contribuit la crowdfunding. E drept, cei care au contribuit le-au obținut la prețuri mai mici decât cei care le-au cumpărat direct la sală, dar acesta e avantajul celui care comandă în avans. Sunt mulți care nu au o părere bună despre astfel de inițiative. Respectați-le opinia și mergeți mai departe.
Veți avea multe surprize în ceea ce privește oamenii care decid să contribuie și vă sugerez să le mulțumiți celor care o fac și să nu îi judecați prea aspru pe cei care nu o fac. Nu aveți toate datele să decideți dacă nu au vrut sau nu au putut să contribuie. E drept, veți avea de multe ori tendința să vă faceți curat în lista de prieteni, dar vă recomand să respirați adânc. La fel de adevărat e că după această campanie am scurtat mult lista de oameni pentru care să sar în foc când arde la ei. Ar fi simplu să aveți 50 de susținători care să dea câte 100 de euro fiecare, dar e mai plauzibil să aveți 200 care dau câte 20. Nu mizați doar pe apropiați, deși ei sunt cumva motorul acțiunii, asigurați-vă că vă prezentați proiectul în așa fel încât să convingeți oameni care nu vă cunosc – de aceea se numește crowdfunding, trebuie să atrageți cât mai mulți oameni.
O campanie de crowdfunding este un exercițiu de imagine și credibilitate. Nu e suficient să fiți un artist talentat, e important să fiți credibil în ochii publicului, posibilul donator trebuie să fie convins că banii vor fi folosiți la ce propuneți, nu că plecați în vacanță cu ei. Un artist talentat nu e neapărat un bun manager, iar dacă aveți un istoric de erori manageriale (ca să fiu diplomat și să nu zic țepe date și bani nereturnați) e posibil ca și numărul de oameni pe care să îi puteți convinge să fie destul de mic. Nu orice campanie este un succes și sunt destule voci care nu recomandă crowdfunding-ul pentru artiști tineri, fără o minimă notorietate, fără un public stabil decent. Dacă ai 16 ani, iar fanii tăi sunt toți de vârsta ta, e greu să îți propui să strângi 15.000 de euro, pentru că cei care te apreciază nu au puterea financiară să te sprijine.
Știu că e o poveste lungă, cu multe calcule (a zis cineva că showbiz-ul e ușor?), cu multe decizii de luat și, dincolo de orice sfat, e greu să prevezi totul, la fel cum e greu să evaluezi toate beneficiile generate (de ex., un om care poartă un tricou cu proiectul vostru e un vector de imagine). Uitându-mă înapoi, îmi vine să îl pup pe Vlad, chiar dacă i-am mulțumit și pe copertă, și în sală, la spectacolul de lansare. Știu că pare foarte tare să faci “la tine în bătătură”, dar nu e deloc simplu, în 90% din cazuri e mai ușor pe o platformă consacrată. Dacă aveți întrebări legate de crowdfunding, vă stau la dispoziție și promit să vă răspund cât de repede și de clar sunt capabil.
Dacă articolul ți-a fost util, poți să mă susții prin Patreon. Apasă butonul cu încredere! Susține-mă pe Patreon!
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Un articol excelent!Voiam sa te intreb ceva in legatura cu platformele crowfunding si anume pe care mi-ai recomanda-o(ma intereseaza sa iau orice suma,chiar daca nu este cea propusa si sa nu aiba comision ft mare cand primesc banii)?Ca sa fac o detaliere succinta,intentionez sa fac un joc video,care dupa calculele mele este destul de costisitor.Probleme este ca ar trebui sa imi fac o firma de game development si cel mai probabil intr-o alta tara,intrucat la noi multi dintre cei care se pricep la asa ceva sunt deja angajati.Problema aici intervine.Cum fac eu clip de prezentare al jocului daca eu nu am inca echipa?Planuiam sa strang banii din crowfunding si cu ei sa imi fac firma si ulterior jocul.De apelat la studiouri care fac asa ceva este greu,intrucat ideile se pot fura usor si se pot folosi in scop personal,asa ca prefer sa imi construiesc eu echipa.
@Florin scuze ca raspund asa greu, m-am luat cu altele si am uitat. Nu stiu ce sa alegi, poate galantom?
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
4 Comments
Buna, Marius si felicitari pentru campanie si pentru album. Iti scriu aici de fapt pentru a-ti adresa o rugaminte. Am vazut in articolul tau ca ai fi dispus sa oferi cateva sfaturi celor care ar vrea sa incerce sa finanteze un proiect muzical prin crowdfunding. Ai putea, te rog, sa ma ajuti un pic, cat iti permite timpul si desigur, dispozitia, si sa imi dai cateva indrumari concrete? Am pus un link cu mine, daca vei avea amabilitatea sa asculti, as vrea sa inregistrez macar o piesa, dar nu am absolut nici o idee cum sa procedez si trebuie sa incep de undeva, asa ca am cautat pe internet si primul pas a fost sa iti scriu tie, pentru ca tu ai reusit. Iti multumesc.
https://www.reverbnation.com/mihaelageangu