Evolutia omenirii de-a lungul timpului s-a datorat permanentei incercari a omului sa evolueze, sa se dezvolte, sa isi imbunatateasca viata. Nu au fost putini cei care au crezut pana in panzele albe in ideile lor de a modela viitorul. Charles Goodyear a facut tot ce era omeneste posibil pentru a convinge investitori de valoarea cauciucului vulcanizat, ajungand sa poate pantofi, haine si sepci din acest material. Becquerel era atat de cufundat in studiul radioactivitatii incat purta bucati de minereu de uraniu in buzunar.
Cu orice ocazie incercam sa evadam catre natura, sa ne departam de tehnologie, sa ne bucuram de aer curat, de soare, de briza marii, de libertate. Orice am vrea si oricat ne-am dori, majoritatea suntem insa niste animale urbane, carora le e destinata o viata in viteza, in tensiune, iar tot ce putem face e sa gasim solutii care sa ne asigure confortul putinelor ore in care nu gravitam in galaxia urbana. Gatitul, curatenia si un mediu de locuit cat mai prietenos sunt conditiile minime pe care ni le propunem pentru casa in care locuim. Inspired Urban Living este deviza sub care Electrolux implementeaza anul acesta proiectul Electrolux Design Lab, ajuns in 2013 la a 11-a editie, unul prin care provoaca studentii din intreaga lume sa creeze electrocasnicele viitorului. Ganditi-va ca acum 100 de ani un aspirator cantarea 14 kg si costa echivalentul a 1700 de dolari azi. As zice ca progresul e evident, nu? In plus, ma recunosc vinovat de o afinitate aparte pentru grupul-tinta de concurenti – studentii, tinerii in general – in special datorita creativitatii de care sunt capabili in foarte multe situatii.
Concursul se desfasoara in 4 etape si, in premiera in acest an, concurentii primesc consultanta din partea specialistilor companiei in toate etapele, sfaturi care sa le permita dezvoltarea conceptelor cu fiecare etapa. Cele trei directii din care acestia trebuiau sa aleaga pentru a-si realiza propriile proiectele erau Social Cooking, Natural Air si Effortless Cleaning. Astfel, mai mult de 1700 de idei din peste 60 de tari au fost inscrise in concurs, ce se intinde pe o perioada de aproape 8 luni.
In acest moment, competitia Electrolux Design Lab a ajuns in faza semifinala, 20 de concurenti luptandu-se pentru cele 3 premii acordate de juriu (5000 euro, 3000 euro, 2000 euro), dar si pentru un premiu al publicului, intitulat People’s Choice, ce va fi acordat proiectului ce va strange cele mai multe voturi online. Castigatorul Marelui Premiu de 5000 de euro va obtine si oportunitatea de a efectua un stagiu de 6 luni la unul dintre centrele globale de design Electrolux. Vorbind de ideile inscrise in acest an, presedintele juriului, Thomas Johansson, Design Director la Electrolux, spune ca aplicatiile pentru Design Lab 2013 sunt surprinzatoare, care te pun pe ganduri si de o calitate ridicata. Am vazut idei bune dezvoltate in concepte bune de catre oameni talentati si abia astept sa vad cum vor evolua mai departe. Si uitandu-ma pe cele 20 de idei semifinaliste, imi dau seama ca are dreptate: un “zid ce respira” si astfel purifica aerul din camera, electrocasnice care functioneaza pe baza de energie cinetica (cine stie, poate peste 10 ani vom alerga pe banda pentru a alimenta filtrul de cafea), instrumentul care converteste zgomotul urban in muzica, plita electrica ce calculeaza numarul de calorii al felului pe care il gatiti si cate si mai cate.
Pentru editiile viitoare, mi-as dori mai multi tineri romani implicati in concurs, pentru ca e clar ca nu creativitatea ne lipseste, iar oportunitatea este una importanta. Editia 2010 a Electrolux Design Lab fost una de succes pentru Romania, nu mai putin de 50 de proiecte fiind inscrise in concurs, 3 dintre ele ajungand in faza semifinala. Si daca nu v-am convins eu cu povestile, va invit sa vedeti imagini cu proiectele inscrise in concurs, multe din ele va vor parea SF comparativ cu ce inseamna la ora actuala electrocasnicele uzuale. Dar, asa cum am spus si la inceput, progresul omenirii s-a produs datorita unor oameni care au vazut viitorul altfel decat marea majoritate.
Acest articol face parte din campania Electrolux Design Lab 2013.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
viitorul oricum nu-i roz 🙂
Cel mai interesant mi se pare plita care ar putea calcula numarul de kcal. Ma chinui de o bucata buna de timp sa fac calcule si nu stiu cat de exacte sunt, ma bazez doar pe rezultate(mai mult sau mai putin vizibile).