In ultima vreme, intr-o mass-medie romaneasca asaltata de subiecte – manifestatiile de la universitate, zapezile de dimensiuni apocaliptice cazute peste Romania – a razbatut destul de putin ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement.
Si cum la astfel de chestii e bine sa afli exact ce presupune un astfel de document de la niste oameni in tema, saptamana trecuta am participat la o masa rotunda despre ACTA ce i-a avut ca invitati pe Victor Constantinescu si Bogdan Manolea, juristi, oameni care au studiat ACTA si stiu sa explice mai bine decat am intelege noi profanii.
As incepe spunand ca ACTA e supralicitat dintr-un punct de vedere: lumea se teme ca vine ACTA si imi iau amenda ca am vazut un film descarcat “pe naspa” de pe net. Va informez cu regret ca asta se poate intampla si la ora actuala, cadrul legal exista, numai ca miza e prea mica, ca si in consumul de droguri, tinta sunt distribuitorii, nu consumatorii individuali. Drepturile de autor beneficiaza de un cadru legal foarte solid si in momentul de fata.
ACTA insa a pornit cu stangul prin secretomania cu care a fost invaluita la toate nivelurile (dezbaterile s-au purtat in special intre proprietarii de drepturi de autor – case de discuri, case de productie film si autoritati, fara participarea societatii civile), prin locul la interpretare pe care il lasa in unele din articolele sale (detalii despre top 5 probleme ale ACTA gasiti la Bogdan pe blog). Un exemplu ar fi posibilitatea ca posesorul de drepturi de autor, care presupune ca tu ii produci pagube, sa te reclame pe tine, ca si consumator individual, la furnizorul de Internet, iar acesta, fara verificare, sa te deconecteze de la net, cu toate implicatiile. Atentie, acest lucru e posibil si acum, dar posesorul de drepturi de autor este obligat sa se adreseze instantei de judecata, ceea ce prin ACTA nu mai este obligatoriu.
ACTA a fost ratificat, dar el nu intra in vigoare decat dupa ce Parlamentul European si Parlamentul Romaniei il vor aproba sau nu. Ce este foarte important e ca ACTA nu e negociabil, astfel ca Parlamentul European si apoi Parlamentul Romaniei pot spune DA sau NU, neexistand varianta unor amendamente. Asa ca, atunci cand vor incepe dezbaterile, puteti lupta contra ACTA, fie adresandu-va europarlamentarilor romani ca acestia sa voteze impotriva ratificarii ei in Parlamentul European, fie adresandu-va parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor atunci cand ACTA va fi transpus in legislatia romaneasca.
Asadar, e musai sa va informati, e musai sa fiti pe faza cand la nivel european sau national se va vota ACTA. Pentru ca ne dorim ca Internetul, cu toate problemele lui, sa ramana cea mai importanta resursa a omenirii si nu inca un mediu controlat de firme si guverne. Si nu, Contra-ACTA nu inseamna Pro-Piraterie!
Ce puteti face:
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!