Nu sunt vreun cinefil, nu stiu în ce filme a jucat Clark Gable la orice ora din zi și din noapte și nici pentru ce a luat Daniel Day-Lewis al doilea Oscar. Dar am crescut în cinematograf (aveam o mătușa care lucra acolo și intram gratis) și m-am îndragostit iremediabil de filmul românesc, mai ales de filmele istorice. Da, de filmele cu eroism exacerbat, cu istorie modificată, cu domnitori personificați în semizei. Acele filme însă mi-au dezvoltat un patriotism de care sunt extrem de mândru. Nu sunt în măsură să judec valoarea adăugată produsă de Sergiu Nicolaescu pentru cinema în general, dar pot spune că a cultivat într-o generație ca a mea un spirit patriotic mai pregnant decât orice lecție de istorie sau cursuri socialiste.
Și, deși pe majoritatea le știu (aproape) pe de rost, deși le am pe DVD, de câte ori vreun post TV difuzează un “clasic” românesc, mă uit precum rața la barieră sau ca un copil la vitrina cofetăriei. De la o vreme însă, mă încearcă o tristețe. Și nu pentru că m-am săturat de acele filme, ci pentru că realizez că, pe zi ce trece, tot mai mulți din acei artiști pe care îi văd în filme nu mai sunt printre noi. Nea Gigi Dinică, pe care am avut onoarea să îl cunosc la Cricău, în 2008, Amza Pellea (omul ale cărui momente umoristice, învățate de pe casete audio, le “recitam” ca pe poezii), nea Jean Constantin, care a fost invitat special la mine la nuntă, Toma Caragiu, Emil Hossu, Șerban Ionescu, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu si sunt doar cativa artisti care imi vin in minte la primul impuls.
Din 2002, UNITER implementeaza campania nationala Artistii pentru artisti, o oportunitate prin care artistii vin in sprijinul colegilor de breasla mai putin norocosi si un mod de a ne reaminti de oameni care ne-au bucurat in viata si care acum trec prin momente grele. In teatre din Bucuresti si din tara – de la Timișoara la Piatra Neamț, de la Târgu Mureș la Galați și de la Reșița la Ploiești – se joacă pentru artiști, iar sumele strânse din vânzarea biletelor sunt direcţionate către fondul special constituit, Fondul de Solidaritate Teatrală, Cont: RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei.
Ca în fiecare an, campania se încheie cu un spectacol de gală pe scena Teatrul Național din București, iar în acest an spectacolul are loc pe 25 martie, de la ora 19:00 și îi include pe Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, prietenii de la Teatrul Masca, în frunte cu Mihai Mălaimare, Medeea Marinescu, Marin Moraru, Victor Rebengiuc, Florin Piersic și mulți alții pe care cu siguranță îi iubiți. Biletele pentru gala s-au pus în vanzare la: Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Palatului, Magazinul Unirea, Casa de bilete ArCuB şi online pe bilete.ro, biletoo.ro, blt.ro, precum şi în toate oficiile poştale semnalizate bilete.ro.
Așadar, mergeți la teatru, cumpărați bilete la spectacolele organizate în acest gest de solidaritate de breaslă și veți putea întoarce, într-o măsură mai mică sau mai mare, bucuria primită la un moment dat din partea unor artiști care au contribuit la istoria teatrului românesc.
Și m-am gândit să închei cu un scurt moment cu Amza Pellea, două decenii de absență dintre noi nu au diminuat cu nimic bucuria de a-l asculta.
Amza Pellea – Crainic sportiv
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] în data de 25 martie, la Teatrul Național din București: Marius Matache, care a participat cu acest […]