Titlul nu e intamplator, in special in cazul barbatilor. La 20 de ani mananci orice, oricand si nu se vede, nu simte la cantar. Doar ca, in timp, se mai schimba metabolismul, esti tot mai aglomerat, mananci cand apuci, ce apuci. Si asa te imprietenesti cu colesterolul mai mult decat e cazul, el tine la tine si nu vrea sa plece nicicum. Asa ca dupa 30 esti mai atent cand comanzi la restaurant, “shaorma-cudeoate” nu mai e asa frecventa, incepi sa te interesezi de mers la sala. Toate universitatile au, in cadrul catedrelor de sport, sali de forta&fitness, dar cati din noi am fost in studentie la sala, desi era gratuit.
Doamnele si domnisoarele sunt, ca de obicei, mai grijulii, dar (spune un studiu Unilever Food Solutions – UFS) si mai tentate sa comande chestii nesanatoase atunci cand mananca in oras (50% din femeile care au raspuns chestionarului). Barbatii sunt in general prea putin interesati de ceea ce mananca (stiti voi cum e cu burta care da prestanta).
Cand vine vorba de a comanda un fel apetisant, nu e nici o surpriza ca barbatii au indicat felurile cu porc (traditionala ceafa de porc, bat-o vina!) si vita, in timp ce doamnele, mai grijulii, au indicat pui, peste sau legume.
Solutii pentru meniuri mai sanatoase in restaurante
Si atunci, veti spune, care e solutia? Ca tot ocupati suntem, tot scumpe ni se par produsele bio, iar restaurantele, in marea lor parte, tot putin interesate de a oferi solutii sanatoase clientilor.
UFS propune o serie de modificari ce reduc cantitatea de grasimi din preparatele nesanatoase, dar si cateva mici trucuri la partea de “design”, pentru ca felurile sanatoase sa devina mai atragatoare pentru clientii restaurantelor (incepand de la pozele din meniu, la descriere, la aranjarea in farfurie si la servire). Pentru ca pulpa de pui nu se modifica la gust daca e prezentata pe o sabie ca pe vremea lui Stefan cel Mare.
Consecintele unei diete nesanatoase
Conform unui studiu WHO [1], in 2008, 1,5 miliarde din adultii planetei erau supraponderali, o treime din ei suferind de obezitate, iar estimarile pentru 2015 erau si mai sumbre (2,3 miliarde, respectiv 700 milioane). Cifrele pentru Romania nu sunt deloc imbucuratoare, 51% din adulti fiind supraponderali, iar 19,1% obezi.
Schimbari in meniul restaurantelor si in comportamentul clientilor si efectele scontate
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!