E bine la Alba

Post-Slobozia, Pre-Onești

20/11/2013 Comments (0) Noutati

Emoții de Alba

Gata cu Alba Iulia, gata cu Ziua de Mâine, gata cu orașul HOINAR cu nr. 20. Cifra rotundă a fost atinsă într-unul din orașele mele favorite și alături de un om pe care, de ceva vreme, îl divinizez din punct de vedere muzical. Mai-mai să devin un groupie (sic!), zau! Duminică a fost ziua cu încărcătura maximă pentru mine. Cafeaua cu Folk a fost scena celor două lansări de albume ale zilei: Nicu Alifantis – Mozaic și subsemnatul. Apoi, seara, festivitatea de premiere, cu tinerii ce își întind aripile în muzica folk, mai noi sau deja cunoscuți. Revelația acestui festival a fost Sarah Theodora Nicorescu, o puștoaică de doar 14 ani, care efectiv m-a impresionat prin atitudine. Și tocmai de aceea, chiar dacă ea cântă și rock din ce mi-a spus, folkul i se potrivește ca o mănușă. În plus are și o voce foarte bună, stă promițător cu instrumentul pentru vârsta ei, astfel că îi doresc să se țină de cântat, pentru că muzica din România de astfel de artiști are nevoie, nu de falsurile grosolane denumite vedete. Nu, Mihai Boicu nu a fost o surpriză pentru mine. Îl știu pe Mihai de vreo 5 ani, știu ce poate, știu că poate mult mai mult decât poate demonstra într-un concurs și două piese. Îl aștept să nu renunțe din nou la muzică, ci să lupte pentru a își croi drum prin haosul numit showbiz din România, indiferent cât de greu îi va fi.

Emoții de AlbaApoi recitalurile. Dacă folkul e la el acasă la Alba Iulia, un merit important îl are Daniel Avram, proful de chitară de la Clubul Copiilor. Faptul că cercul de folk avea 60 de înscrieri anul trecut e extrem de important pentru viitorul folkului la nivel local. Ei au deschis seara, cântând atât piese clasice ale folkului românesc, dar și piese proprii.

Pentru ca, la fel ca la conferinta de presa, stiam ca langa scena sta Nicu Alifantis, omul capabil de minuni in materie de proiecte muzicale (fie ca s-au numit Semineu sau Mozaic si stati sa vezi ce urmeaza), am avut emoții cat China, sau macar cat Chinezu. Pe scena de la Alba Iulia imi dau, in fiecare an in care cant acolo, doctoratul in muzica si responsabilitate fata de invitatia la cel mai bun festival din Romania. Le multumesc lui Alex si lui Radu pentru prestatia lor, sper că recitalul nostru a plăcut, ca de obicei am adus și piese cunoscute, dar și piese noi sau în formule orchestrale noi.

Și parcă la ediția aceasta, a 9-a, și vremea a fost mai frumoasă ca în alți ani. O singură zi cu ceață dimineața, care s-a risipit oricum repede, un soare de mai mare dragul să te plimbi prin cetatea care pare un colț din altă lume, oamenii care încercau să te facă să te simți bine în orice moment. Am tot mai mulți prieteni la Alba, iar pentru ei voi reveni oricând cu mare plăcere. Și aștept cu nerăbdare ediția cu nr. 10, cu siguranță va fi epocală.

Foto: Robert Cadar

OrganizatoriConsiliul Judeţean Alba, Asociaţia Cultur’ART Alba Iulia
Parteneri în organizareMuzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca județeană Lucian Blaga Alba, Universitatea 1 Decembrie 1918, Teatrul de Păpuși ”Prichindel” Alba Iulia, Art Café Downtown, R.Y.M.A.

Sponsor: Bristot

Parteneri mediaTVR Cluj, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România Cluj, Radio România 3Net (www.radio3net.ro), ForeverFolk, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy FM, Radio Transilvania, Cațavencii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *