Energia eoliana e unul din subiectele “la moda” cand vorbim de protectia mediului. Comisia Europeana obliga Romania ca pana la un anumita data, un procent semnificativ (cred ca 30%) din energia consumata sa provina din surse de “energie verde” (surse nepoluante – energie eoliana, energia valurilor etc.).
Cum prin Romania cam bate vantul (si la propriu, si la figurat), oamenii intreprinzatori s-au pus pe planuit construirea de parcuri de eoliene, mai ales in zona Dobrogei. Pana aici, toate bune si frumoase.
Problema: Dobrogea se gaseste pe coridoarele de migratie ale pasarilor, in drumul lor fie dinspre si inspre Delta Dunarii, Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior, Insula Mica a Brailei etc., fie spre zone mai nordice ale continentului, fie spre zone de cuibarit cum este lacul Techirghiol pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficollis). Drept pentru care, specialistii in domeniu (speta ornitologi) au propus iar Ministerul Mediului a declarat mai multe zone de protectie avifaunistica de-a lungul traseelor mai sus mentionate.
In momentul in care intreprinzatorii au venit sa construiasca parcurile de eoliene, autoritatile au spus: nu se poate oriunde, pentru ca vorbim de arii protejate sau de trasee de migratie ale pasarilor, iar eolienele ar perturba migratia pasarilor. Dar, puneti voi mana si faceti niste studii, sa vedem cum stau lucrurile, daca acolo unde vreti voi sa plantati eoliene sunt pasarelele respective sau nu. Companiile ce sa faca? Sa renunte la ditai porcoiul de bani fara studii? Nu, au zis hai sa facem studii. Si cine sa le faca, daca nu specialistii in domeniu.
Care, platiti fiind pentru studiile respective (aici nu stiu detalii despre ce si cat, dar stiu ca banii au venit intr-o perioada in care finantarea cercetarii de stat era moarta), ce sa spuna? Ca nu e chiar asa cum au batut cu pumnul in masa cand s-au declarat ariile protejate, ca da, pasarile trec prin Dobrogea, dar sunt un fel de Alberto Tomba, adica ce, la o adica, nu pot face si ele slalom printre cretini….pardon, printre eoliene?
Nu vi se pare nimic anormal in toata povestea? Ca “societatea civila” si “specialistii” tipa pana ii plateste si pe ei cineva? Ca suntem militanti pana la bani? Prin anul 3 de facultate, un profesor ne spunea ca atunci cand lucrezi in probleme de mediu, constiinta este un aspect esential. Sau tradus, e important sa nu minti.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!