România este țara în care, deși învățământul este, conform Constituției, gratuit, una din principalele cauze ale abandonului școlar sunt dificultățile economice. Țin minte că la începutul fiecărui an, prietenii având copii de vârstă școlară sunt nevoiți să cheltuie sume importante pentru a-i pregăti pentru noul an școlar. OK, ei se descurcă, dar sunt atâți copii ai căror părinți nu pot face același lucru, pentru simplul fapt că nu își permit.
Crina a fost unul din bursierii programului Vreau în clasa a 9-a, ajuns în 2017 la ediția cu numărul 10. E extrem de realistă pentru vârsta ei (am citat-o mai jos cu un nod în gât, pentru că mi se pare o radiografie extrem de exactă a ce se întâmplă cu școala în mediul rural), dar extrem de ambițioasă, reușind în clasa a XII-a să își îndeplinească visul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Psihologie de unde nu s-a întors cu mâna goală. Apoi a terminat liceul, a luat BAC-ul cu 9,63 și de nici o lună este studentă la Facultatea de Psihologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Iar visele ei sunt abia la început, vrea să lucreze în cercetare, să meargă cât mai sus cu putință.
Provin dintr-un mediu care nu poate oferi resursele necesare pentru a crește frumos și armonios. Oricât de mult ar idiliza poeții satul tradițional românesc, adevărul este că un copil crescut la țară resimte evenimentele în mod diferit și este, cred eu, mult mai afectat de ceea ce i se întâmplă. Crina
Abandonul școlar generează o scădere a nivelului de educație, iar lipsa educației este cauza multor disfuncționalități în societate. Dar tinerii precum Crina sunt niște mici eroi, sunt dovada că se poate, dacă sunt sprijiniți. În cei 10 ani de proiect Vreau în clasa a 9-a, s-au colectat peste 500.000 de euro, care au permis unui număr de peste 1.000 de elevi să urmeze liceul. Dintre ei, mai bine de 200 au devenit studenți. Proiectul este implementat de asociația Wold Vision România, susținută de doi parteneri – Pizza Hut și KFC, cu scopul de a crește nivelul de educație al copiilor cu posibilități materiale reduse și menținerea lor în sistemul educațional, prin acordarea unei burse lunare de 250 de lei pe tot parcursul ciclului liceal. Pe tot parcursul lunii octombrie, dacă intrați într-unul din restaurantele KFC sau Pizza Hut, puteți dona în urnele aflate acolo (nu e nevoie să comandați ceva în restaurant), iar toți banii astfel strânși se transformă în burse pentru alți copii care au nevoie de ei pentru a continua să meargă mai departe.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!