In vizita la Strasbourg, la Parlamentul European. Institutie mare, functionari numerosi, presa, europarlamentari, interpreti, pe scurt lume multa si ocupata. Si totusi, povestea de azi vorbeste de adevarata Europa, cea pe care o traim atat de natural incat ni se pare o vesnicie de cand ea exista.
Aici i-am cunoscut pe Traian si Nicole. El e roman, locuieste in Franta de ani buni, a facut studiile aici, lucreaza la o multinationala, calatoreste mult datorita locului de munca. Ea e frantuzoaica get-beget, nascuta si crescuta in Strasbourg si e profesoara. Sunt casatoriti de ani buni, au doi copii, amandoi castiga bine, sunt doi oameni realizati. Acum aproape doi ani au hotarat sa renunte la apartament si sa isi cumpere o casa. Au incercat intai in Strasbourg, doar ca existenta Parlamentului European face ca proprietatile sa fie foarte scumpe. Dupa un an de incercari, le-a venit o idee. Sa isi cumpere casa in Germania, pe cealalta parte a Rinului, la mai putin de 10 km de Strasbourg. Copiii vor merge la scoala in Germania, vor vorbi atat franceza, cat si germana (de altfel, baiatul cel mare vorbeste deja, deoarece au locuit o perioada de 4 ani in Germania), ceea ce va fi un avantaj evident pentru ei. Dupa ce au cumparat casa, au constatat ca vecinul e roman si ca locuieste in Germania de mai bine de trei decenii.
Asa se pun problemele azi intr-o zona cu o istorie zbuciumata, subiect de nenumarate dispute intre imperii. Acum 70 de ani, aici era o zona de razboi, iar 70 de ani nu inseamna nimic pentru istorie. Astazi, cand treci din Franta in Germania, trebuie sa te uiti bine ca sa vezi o placuta care sa te informeze ca ai schimbat tara. La fel se intampla si la alte foste granite, alta data “blindate” cu sute de graniceri, astazi marcate de cate o benzinarie de unde iti poti cumpara vigneta pentru tara in care intri.
Europa are destule probleme, economice, politice, sociale. Are nevoie de timp pentru armonizare, pentru reducerea discrepantelor intre regiuni, intre natiuni. Dar Europa, ce gazduieste la ora actuala mai bine de jumatate de miliard de oameni, s-a schimbat in ultimii 20 de ani si schimbarile sunt, in marea lor majoritate, in bine. Sunt convins ca euroscepticii vor gasi multe argumente pentru care Europa nu merge intr-o directie buna, ca institutiile europene sunt asa si pe dincolo si cate si mai cate. Euroscepticii sunt, din punctul meu de vedere, oameni care nu stiu ce inseamna sa stai zile intregi la coada la vize. Care nu au trait niciodata frustrarea unui schimb valutar unde esti tepuit doar pentru ca nu ai vazut textul scris foarte mic si intr-o limba necunoscuta din partea de jos a unui panou. Oameni care nu vor sau nu pot sa vada ce inseamna Europa de azi pentru mobilitatea oamenilor in acest spatiu, pentru relatiile comerciale intre tari si circulatia marfurilor. Pentru familiile mixte care pot calatori mult mai usor, carora le-a fost simplificata viata prin dreptul la munca in alte tari si multe alte formalitati eliminate.
Incepand de luni, 1 iulie, Croatia este cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.
Vizita la Strasbourg a fost posibila la invitatia biroului de informare a Parlamentului European si a reprezentat prima din seria de vizite pe care reprezentantii new media le vor face la Strasbourg.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
Europa are nevoie sa fie o casa pentru că, împărțită pe camere, ar fi depășită de vecinii de vizavi din China și USA, cu mici influențe din blocul BRIC (știu că m-am repetat cu China, dar pune o serie de întrebari in momentul acesta).