
Deși nu am plănuit astfel, nu am reușit până acum să scriu despre spectacolul Alchimia toamnei de la Iași. Dar chiar la mai bine de o săptămână, consider că trebuie povestit ce s-a întâmplat acolo, pentru că este un exemplu de bună practică în ceea ce înseamnă muzica folk și actul artistic în general. Pentru că e nevoie de o schimbare în atitudinea tuturor – a artiștilor, a organizatorilor, a publicului – dacă vrem cultură de calitate, dacă vrem condiții decente pentru toți cei implicați.
A fost un spectacol aproape perfect, spun aproape doar pentru că nu cred că există perfecțiune. A fost un spectacol în care m-am simțit cu adevărat artist și îmi doresc să mă simt așa tot mai des. Încep cu locul de desfășurare: aula Bibliotecii Centrale Universitare e o catedrală, e o sală de o frumusețe incredibilă, unde intri în șoaptă și admiri totul în jur. Acolo ți-e teamă să vorbești prea tare, de teamă să nu trezești istoria. E drept, nu e ușor să faci sonorizarea unei astfel de săli, pe alocuri au fost mici probleme, absolut firești pentru un loc unde nu se cântă în mod normal. Scena plină cu crizanteme, flori tipice de toamnă și dragi mie (bunicii aveau curtea plină de ele). Publicul a fost unul pe măsura locului și mă văd nevoit să repet un aspect: când vin într-un astfel de loc, oamenii vin doar pentru spectacol, au altă atitudine față de actul artistic. Cântând alături de colegii mei pe scena aulei, m-am simțit respectat, ascultat, răsfățat.
Revin la o obsesie de-a mea: când faceți un eveniment, mai ales un eveniment frumos, promovați-l! Faceți oamenii să audă de el, pentru că niște oameni care se bucură de un spectacol vorbesc cu alți oameni și dau știrea mai departe, aducând alți oameni la spectacole. Asta înseamnă niște parteneri media serioși, care să facă mai mult decât să dea copy-paste unui comunicat de presă. Aș da exemplu Radio Iași (e primul care mi-a venit în minte), care au făcut și un concurs pentru ascultători, a făcut interviuri în direct cu noi, au difuzat piese de-ale noastre, iar pentru aceasta le mulțumesc din inimă. Afișe, invitații, bilete personalizate, diplome tinerilor artiști, bilete vândute înainte de spectacol, promovare online, momente speciale în spectacol (vezi recitalul micuțului pianist sau tombola). De asemenea, au fost foarte multe fotografii superbe cu spectacolul, care au circulat și au dus vestea, pentru că oamenii reacționează mai ușor la imagini. Și zău că scena arăta superb, sala idem, nu mai spun de copii, de care mi-a fost tare drag pe scenă și în afara ei.
Apropo de copiii pe care i-am avut în tabăra Viitor de 7 stele de la Gura Humorului, cum au cântat miercuri în Fierăria din Suceava, iar vineri în aulă, m-am folosit de prilej pentru a le da exemplu despre locul către care trebuie să tindă. E clar că în acest moment al carierei lor va fi mai greu să ajungă să facă spectacole în săli așa mari și vor fi mai multe oportunități în locuri mai mici. Sau să unească și să își creeze singuri ocazii de a cânta în biblioteci, în muzee, în teatre sau în case de cultură. Să nu îi credeți prea tare pe cei care spun că “nu avem bani pentru cultură!”, nu există minciună mai gogonată, până și cel mai mic oraș are un mic buget pentru evenimente, de ce să nu folosească acei bani pentru copiii talentați din orașele lor?
Mulțumiri sponsorului spectacolului, Trident GSA, mulțumiri partenerilor noștri – Semtop, Bobo Shop, Kolos Group, Limuzine de Epocă, mulțumiri partenerilor media: Radio România Cultural, Radio Iași, PrimaTV Iași, TeleMoldova, ForeverFolk, Ziarul de Iasi, 7est, Agenda de Iași, Iași Fun, InOras.ro, mulțumiri prietenilor bloggeri care au scris despre spectacol, mulțumiri publicului din Iași. Dincolo de cele oarecum formale, scriptice, mulțumiri Gabi și Cristi Grădinaru că ne-ați dat ocazia să fim pentru o seară doar artiști, nu și PR-iști, tehnici, mangeri. Mulțumiri, Sorin, că încă reușim să avem păreri diferite, dar să muncim în aceeași echipă! Mulțumiri, Ștefania, că te-ai contaminat de dorința de a face lucrurile altfel și încerci, la o vârstă la care altele ar trebui să îți fie preocupările, să contribui la schimbarea folkului! Mulțumiri copiilor din tabără pentru experiență, pentru implicare, pentru dăruire și răbdare, vă doresc să creșteți altfel decât lumea din jurul vostru! Mulțumiri colegilor de breaslă – Alexandra Andrei, Cosmin Vaman, Cezar Popescu – ce au venit să ne susțină într-o seară foarte importantă pentru noi!
Vă spun sincer, cu tot respectul pentru cei care organizează concerte, că îmi va fi foarte greu să merg la Iași într-un club după o așa seară. E doar un exemplu, sunt convins că sunt și altele care pot fi date exemplu, haideți să o facem, haideți să schimbăm fața folkului!
Credit foto: Cristian Ionel
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
Felicitari si la cat mai multe astfel de impliniri !