@Alexandru nu am nici un dubiu ca exista si oameni de buna credinta si nici nu am pretentia ca sunt eu vreun vizionar 🙂
Pe de alta parte, din ce am citit eu (nu am citit suficient inca), nu exista un risc seismic ridicat, nici il filmul americanilor nu exista mentionat nimic, EPA nu ia in calcul subiectul deocamdata. Ori dl Sava vorbeste de cutremure cu magnitudine peste 7. Mai citesc si revin. La fel, spune ca nu este rentabila exploatarea – tocmai de aceea se fac prospectiuni, nu, sa vada daca sunt. Ma indoiesc ca o companie mare se apuca de investitii fara evaluare preliminara cost – profit.
Verificările se vor face în funcție de interesele financiare ale unora, iar aici nu intră populația și nevoia sa de locuri de muncă. Îmi amintesc de ce spunea cineva legat, de o privatizare și interesele care au stat în spatele ei. Spunea că după ce a aflat, a regretat că a asistat la acea discuție. I-a fost frică. E posibil să se fi instalat frica și pentru că până atunci nu știa nimic, iar apoi a aflat niște lucruri, cu multe zerouri, cunoscute doar la nivel de semnatari ai contractelor.
Cât despre nevoia oamenilor de locuri de muncă, probabil dacă li s-ar demonstra că în timp sănătatea lor sau a apropiaților ar avea de suferit, iar banii câștigați în urma acestor locuri de muncă nu le-ar ajunge de tratament, nu ar mai avea o gândire pe termen scurt.
Dacă aduci specialiști, fie ei români sau străini, care nu locuiesc în zonă și care nu ar fi direct afectați de o posibilă contaminare a mediului, e posibil să nu-i prea intereseze dacă își iau partea. Cred că cel mai bine ar fi o comisie mixtă, atât română-străină, cât și de-ai locului sau din altă parte.
@Daniel dupa cum spui si tu, problema nu sta in legi ci in modul cum se aplica – defectuos si discretionar.
Mie mi se pare uimitor cum in SUA isi bazeaza deciziile pe rapoarte transdisciplinare facute in ani de zile, iar la noi se iau decizii (fara intrebari sau macar motivatii) peste noapte fara o minima consultare publica – eu cred ca lipsa aceasta de transparenta este in mare parte vinovata pentru reactiile celor multi.
Evident, o rezolvam si pe asta rapid – copiem raportul americanilor in 2014. Ca tot pamint este, nu? 😛
@Bogdan n-ar fi prima oara, am mai adoptat noi standarde de calitate a mediului de la olandezi si dupa ne-am dat seama ca ce e la ei in sol in mod natural nu e si la noi :)) cat despre lipsa de transparenta, e cronica la noi 🙂
@D-Petre macar ei nu neaga importanta banilor – noi ne dam verzi la TV, iar in practica demaram actiuni fara minima consultare, asa cum spune Bogdan
treaba cu informarea este perfect adevarata, suntem o tara in care expertii intrebati nu au de fapt nici o expertiza in domeniul respectiv. si eu trebuie sa ma documentez despre aceasta metoda ( mersi frumos pt linkuri ), asa ca cele ce urmeaza nu sunt despre fracturarea hidraulica ci despre problemele de mediu in general.
mie, separarea componentei sociale de cea a mediului, mi se pare o chestiune de rea credinta, cel putin. sa fluturi bani, nici macar prea multi, in fata unor oameni cu resurse limitate ( de obicei banii putini vin la pachet si cu capacitatea de informare mai mica ) si apoi sa-i imbolnavesti cu buna stiinta si sa-i pui si sa-ti multumeasca pt ca le-ai oferit locuri de munca, mi se pare cel putin sinistru.
asta ca idee, fara legatura imediata cu fracturarea hidraulica, ci in general.
in ceea ce-i priveste pe politicienii nostri – l-am vazut aseara pe ponta la antena 1. dupa ce in pre-campanie electorala s-a exprimat de mai multe ori contra exploatarii de la rosia montana, aseara a avut un discurs demagogic de milioane. astept sa-l vad in coabitarea cu basescu, mergand impreuna sa le spuna oamenilor din rosia montana ca sunt bolsevici.
mie una mi se pare ca in orice problema care poate afecta mediul, in mod amplu si ireversibil, atunci aceasta parte a situatiei trebuie sa primeze. pt ca nu va mai conta cati bani avem daca noi ca rasa nu vom mai exista. acum stiu ca sunt dramatica, dar din pacate aceasta posibilitate de auto-distrugere devine din ce in ce mai posibila.
@Irina stiu ca nu e corect, dar pe cel care moare de foame azi (scoatem din calcul lenesii, care oricum n-ar munci) e mai greu sa il convingi de beneficiile de maine. Cat despre discursuri de ieri contra si azi pro, nu imi spune mie, spune-le celor care i-au votat :))
ce e foarte trist e ca nu exista nici un politician roman pe care sa nu-l fi auzit incercand s-o dea de gard macar o data, dupa ce spusese deja altceva. ce nu pricep eu e ca acesti oameni au ales sa fie de meserie politicieni, ar putea macar sa invete sa taca mai mult, cred ca le-ar fi de ajutor.
mache, fireste ca sunt oameni care mor de foame, si dupa cum spuneam foarte probabil cel care moare de foame nici nu a prea avut de unde si cum sa studieze cum sta treba cu stiinta in fracturarea hidraulica sau in alte probleme. dar ce relevanta are asta ? e trist ca se intampla. noi toti impreuna cu guvernul tarii ar trebui sa incercam sa rectificam situatia asta. dar cu siguranta distrugand sanatatea exact a celor care deja sunt batuti de soarta nu vad cum le-am face un bine.
[…] Matache a scris un articol foarte detaliat despre fracturarea hidraulică. Rezervați-vă ceva timp pentru el, e destul de lung, dar foarte […]
” Interzicerea unei activitati economice se face cu studii de impact solide”
Pai parca AUTORIZAREA unei activitati economice cu impact de mediu cert sau potential negativ ”se face cu studii de impact solide”! Ceea ce in cazul gazelor de sist nu s-a facut inca ref. fracking in general si in Romania in special… Iar ca tehnologie de explorare, din documente ale firmelor respective rezuita ca nu doar ca se foreaza si deci perforeaza straturile, ci se si introduc elementele care se introduc si la exploatarea propriu-zisa, si sub presiune, deci se face fracturare hidraulica, chiar daca pe scara mai mica… Iar in domeniul mediului se aplica principiul precautiei, deci cine vrea fracking trebuie sa dovedeasca in mod solid ca NU va fi impact neagtiv semnificativ, nicidecm scepticii sa dovedeasca faptul ca acea activitate ar fi periculoasa si ar trebui interzisa…
@Radu Mititean nu m-am prins la care din comentarii sa dau approve – am mers pe noroc si l-am ales pe cel care ma lua la misto mai putin (la asta suntem campioni mondiali mereu).
Pe de alta parte, cred ca te certi cu cine nu trebuie. Ti se pare ca am militat undeva in articol pentru gazele de sist sau ca am spus ca sunt bune? Ai perfecta dreptate cu “autorizarea se face cu studii de impact” – dupa cum vezi, oamenii stau bine, au primit autorizatia, deci sunt conform legii. Sau nu? Nu incercam sa dau citat din lege, ci doar sa trag un semnal de alarma ca nu cu cantece hiphop se va bloca exploatarea
Asa cum spui si tu, explorarea e exploatare la scara mai mica. Pe de alta parte, ca impact, 500 de foraje si 5 foraje ti se par acelasi lucru? In plus, doua firme americane s-au retras din Marea Baltica unde aveau concesiune – de ce? estimarile initiale nu erau corecte (in loc de 4.2 miliarde au gasit doar 0.8).
Imi spui ca tehnologia nu e suficient de safe si ca ei trebuie sa demonstreze ca este safe, nu noi, cei care nu credem in ea. Sunt convins ca, din hartiile lor, reiese ca tehnologia este mai safe ca prepararea unui suc la robotul de bucatarie.
Daca EPA, cu toata masinaria din spate, nu a reusit sa opreasca fracking-ul in SUA, terchea-berchea-3 lei perechea de la noi cu atat mai mult nu vor opri.
Deci, inainte de a sari la beregata cuiva, asigura-te ca sari la a cui trebuie, nu eram avocatul nimanui aici.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
16 Comments
[…] ecologiştii care urlă pe toate drumurile, vă recomand acest material al lui Marius. Nu pentru că ar urma să vă lămurească vizavi de viitor, ci pentru că vă va […]
[…] luaţi cu încredere de aici, daţi cu copy/paste, fără să precizaţi sursa, fireşte, că doar ar fi culmea să faceţi […]