
Pe la sfârșitul anilor ’90, tânărul student Matache devine activ dincolo de programa școlară și, pe baza implicării în diverse proiecte de cercetare, începe să participe la sesiuni de comunicări pentru studenți. Una din prezentările principale de la Simpozionul Național al Studenților Geografi îmi deconspiră un concept nou: dezvoltarea durabilă. Existau oameni care se gândeau la ce va urma, la moștenirea lăsată celor ce vor veni.
Un raport al unei doamne politician din Norvegia, Gro Harlem Brundtland (1987), va schimba fundamental modul în care omenirea privește către viitor. Chiar și acum, citind declarația, Our Common Future, From One Earth to One World, mă emoționează. Știu, veți spune că politicienii se pricep la cuvinte, dar vă asigur că vă înșelați (și vă invit să citiți raportul Brundtland). Conceptul dezvoltării durabile va migra de la vizionar spre “la modă” și chiar ușor desuet la un moment dat (spun asta pentru că la un moment dat toată lumea făcea “dezvoltare durabilă” în orice domeniu). Cred că a fost nevoie ca tot mai mulți oameni să îl înțeleagă, să îl asimileze și să și-l asume.
Recunosc, am avut și mici încercări de a scrie pe teme conexe în contextul unor proiecte ce vizau educația pentru mediul înconjurător. Dar dincolo de interesul academic, ce mi-au rămas impregnate au fost valorile insuflate de concept. Nu, conceptul dezvoltării durabile nu se referă doar la mediu, cum greșit e considerat de multe ori. El poate fi privit din perspectiva creșterii populației mondiale și a problemelor de securității alimentare (e nevoie de tot mai multe resurse), al speciilor și ecosistemelor (numărul speciilor extincte și amenințate crește îngrijorător, degradarea ecosistemelor este accentuată, răspândirea speciilor invazive), creșterea eficienței energetice și a surselor de energie verde, dar și a producției industriale (produce more with less, minimizarea deșeurilor), urbanizarea accelerată (marile centre urbane tind să concentreze tot mai mulți oameni în căutare de oportunități). Dar succesul conceptului va fi maxim atunci când nu doar factorii de decizie și oamenii de știință și le vor asuma, ci fiecare dintre noi.
Cum am ajuns la eseul de azi? Simplu, de la o invitație primită pentru a participa la Gala Dezvoltării Durabile, ce va avea loc miercuri, 25 noiembrie 2020, începând cu ora 12.00. Pornind de la Agenda 2030 și cele 17 obiective ale dezvoltării durabile din Agenda ONU, România, prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă, a formulat Strategia Dezvoltării Durabile a României 2030. Având ca punct de plecare această strategie, au fost identificate șapte domenii ce urmează a fi dezvoltate în următorii șapte ani, câte unul în fiecare an: Echitate, Sănătate, Educație, Apă, Schimbări Climatice, Consum și Producție, Digitalizare.
Gala Dezvoltării Durabile de pe 25 noiembrie este organizată de Departamentul de Dezvoltare Durabilă și Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna și va include și premierea a șapte organizații care în ultimul deceniu au excelat în domeniile enumerate. Gala va fi transmisă pe pagina de facebook a Departamentului.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!