E greu să convingi turistul obișnuit ca atunci când merge în zona Brașovului să aleagă altceva decât orașul reședință de județ și cred că e normal să fie așa (am povestit ce trebuie să nu ratați într-un articol precedent). Dar când ajungi să treci prin Brașov de 2-3 ori pe an, e clar că începi să vrei să vezi un pic mai mult. Iar la doi pași de marele oraș sunt două localități pe unde merită să vă abateți din drumul spre Târgu Secuiesc pentru o lecție de istorie: Hărman și Prejmer. Povestea lor începe în perioada dominației cavalerilor teutoni asupra Țării Bârsei, iar de-a lungul timpului ambele au jucat roluri importante în apărarea Transilvaniei de invaziile străine (fie ele tătară, prin Pasul Oituz, sau turcă, pe Valea Buzăului).
Hărmanul este menționat pentru prima oară în 1240, când Regele Bela al IV-lea al Ungariei transferă 4 biserici fortificate (Hărman, Feldioara, Sânpetru și Prejmer) sub patronajul abației cisterciene de la Cârța. La intrarea în Biserica fortificată din Hărman găsiți o doamnă foarte amabilă, care vă va oferi un ghid tipărit al cetății, dar și câteva sugestii ce să nu ratați. La plecare, când returnați ghidul, puteți cumpăra niște suveniruri simpatice cu cetatea (magneți, șepci, căni etc.). Semn că față de prima vizită a mea acolo, în 2013, lucrurile s-au schimbat în bine.
Pentru că acum am putut urca în turnul bisericii (cu recomandarea să nu fiți acolo când se trag clopotele!), cel mai înalt din Țara Bârsei (56 m), dar și să mă plimb pe zidul de apărare al cetății. De asemenea, să nu ratați turnul – capelă, cu o pictură murală unică și destul de bine conservată, în ciuda vechimii. Ca și în cazul altor biserici, clopotele originale (cinci la număr) au fost topite în primul război mondial și transformate în arme, cele existente fiind turnate în prima jumătate a secolului XX.
Biserica fortificată este deschisă zilnic, deci nu aveți nici o scuză să nu dați o fugă până acolo, dacă sunteți în zona Brașov. Dacă sunteți norocoși, puteți avea parte și de un concert de orgă și, ca unul care a văzut câteva, e o experiență de încercat măcar o dată. Eu am prins un mic concert coral, e un sunet aparte, o rezonanță și un sentiment aparte. Sunt câteva opțiuni de cazare chiar în Hărman, dacă vreți să scăpați de ideea de oraș mare, tot ce trebuie să aflați e disponibil pe Hărman Info.
Prejmerul reprezintă cea mai puternică biserică fortificată din Estul Europei, așa că nu întâmplător este una din cele 7 biserici – cetate din România incluse în patrimoniul UNESCO (celelalte 6 sunt Viscri, Valea Viilor, Saschiz, Câlnic, Biertan și Dârjiu). Zidurile cetății (groase de circa 4 m), găzduiesc peste 250 de încăperi ce aveau fie rolul de hambar pentru provizii, fie găzduiau fiecare câte o familie în perioada asediilor (nu întâmplător, numărul cămăruței este același cu numărul casei). Care nu au fost deloc puține de-a lungul istoriei, există povești care spun că locuințele din jur erau conectate cu cetatea printr-o serie de tuneluri, care permiteau locuitorilor să se refugieze aici în perioadele de restriște.
Biserica găzduiește cel mai vechi triptic din Transilvania (aproximativ 1450, conform Wikipedia), tema fiind Patimile lui Hristos. Cetatea Prejmer a primit 3 stele în Ghidul Verde Michelin, fiind una din cele mai bine conservate fortificații din Europa. Și aici găsiți mici magazine de suveniruri și produse tradiționale din zonă, iar în oraș sunt mai multe pensiuni unde vă puteți caza.
Am remarcat că ambele cetăți aveau o încăpere, mai mare sau mai mică, ce juca rolul de școală. Cu bănci joase din lemn, cu lămpi, dar educația era o parte importantă în viața cetății. Nu lipsesc din biserici nici covoarele orientale, pe care comercianții timpului le ofereau ca donație. Ah, să nu uit, la Prejmer s-au filmat secvențe din Buzduganul cu Trei Peceți (pasionații de filme istorice știu despre ce vorbesc!), în regia lui Constantin Vaeni.
Ca de obicei, aplicația Drumul Cetăților by Bitdefender a fost un partener de explorare de nădejde (eu am ales traseul prin Prejmer și Hărman venind de la Bacău spre Măneciu, prin Pasul Oituz). Dacă aveți nevoie de sugestii de locuri pe care să le descoperiți în drumurile voastre, ea este disponibilă pentru a fi descărcată atât din Google Play cât și din iTunes. În loc de concluzie, vă propun două filmări cu cetatățile Prejmer și Hărman. Și vă promit că ne mai auzim și cu alte povești despre locuri pe care să le descoperiți din România.
Credit foto: Mihnea Ratte
Referințe
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!