
Pentru că eu eram prins cu alte chestii simpatice, am rugat-o pe Raluca Chirculescu să mă reprezinte la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa la întâlnirea cu Hatzegopteryx.
Sunt convinsă ca mulți dintre cei ce vor citi acest articol au avut cândva în copilărie o fascinație pentru lumea dinozaurilor sau cunosc copii ce îți pot inșira pe nerasuflate denumirile tuturor speciilor cunoscute fără nici un fel de ezitare. Ce mod mai frumos de a rememora sau de a aduce o bucurie celor mici decât o vizită la Muzeul Antipa, mai ales în această perioadă când un nou dinozaur și-a facut apariția în București?
Muzeul Antipa în colaborare cu Dino Parc Râșnov și Muzeul de Geologie au adus în atenția publicului de toate vârstele un exponat în mărime naturală al celui mai mare dinozaur zburător din lume. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că acest exemplar a fost descoperit în urmă cu 40 de ani chiar aici în Romania, în Țara Hațegului. Cu un nume astfel ales încâ sa facă reclamă meleagurilor autohtone, Hatzegopteryx thambema și-a făcut apariția în data de 28 iulie în cadrul unei conferințe de presă special realizată pentru el.
Cel ce a descoperit existența numitului Hatzegopteryx este profesorul universitar Dan Grigorescu și echipa de la Universitatea din București, Facultatea de Geologie. Domnul profesor a ținut să explice importanța unei astfel de realizări, atât la nivel național, cât mai ales la nivel internațional. E fascinant modul în care de la descoperirea unor bucăți mici de os se poate ajunge la o descoperire de o asemenea amploare. 40 ani a durat reconstituirea exemplarului prin comparații nesfârșite cu alți dinozauri descoperiți în toate colțurile lumii.
Profesorul Dan Grigorescu nu a vorbit doar despre Hatzegopteryx, ci și despre fauna existentă în trecutul paleolitic al României, unde uriașul dinozaur conviețuia alături de numeroase alte specii cu mult mai mici decât el.
O pagină din trecutul geologic al lumii poate fi citită acum la Antipa, iar reconstituirea unei faune importante la nivel mondial, descoperite pe teritoriul României, deschide o fereastră către timpul îndepărtat când aceste animale populau ținutul Hațegului. „Aripi peste timp” are o dublă semnificație: pe de o parte ne aduce în prezent trecutul paleontologic al României, iar pe de altă parte ne vorbește despre viitor. Despre ce poate să facă un parteneriat între instituții, a declarat Dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa
Aripi peste timp este expoziția dedicată uriașului exponat de 12 m (deschiderea aripilor), care poate fi admirat în cadrul Muzeului Antipa până la data de 14 august. Apoi, marele înaripat își va muta “reședința” în Dino Parc Râșnov, alături de mulți alți dinozauri.
Așadar, dacă sunteți pasionați de preistorie sau cunoașteți copii încântați de asemenea personaje, ar fi pacăt sa ratați această expozitie și de ce nu întreg Muzeul Antipa, pentru că nu suntem niciodată prea mari pentru o astfel de experiență.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!