
Da, sunt speciali. Nu pentru ca poate se misca greoi sau pentru ca uneori stalcesc sau uita cuvintele. Nici pentru zambetul e usor altfel decat al nostru. Sunt speciali pentru bucuria lor. Cand am ajuns in sala unde avea loc evenimentului, pur si simplu am fost coplesit. Unul din ei, mergea pe culoarul central dintre scaune si strangea mana tuturor celor din margine cu distinctia unui nobil englez. Un altul, cu papion si vesta, saluta galant doamnele, sarutandu-le mana si facandu-le sa roseasca. Domnilor, poate ar trebui sa luam exemplu si sa ne reamintim acest gest simplu, dar plin de respect pentru doamnele din jurul nostru.
Stiti cati oameni cu sindrom Down au fost angajati in Romania, deci cu adevarat reintegrati in societate si nu tinuti in globul de cristal al lumii lor “speciale”? 3 (da, trei). Unul e Serban Nicolescu, e angajat la Fundatia Special Olympics. Alti doi au fost angajati la Auchan. Cam putin, nu credeti?
Serban a si tinut un discurs la evenimentul ocazionat de Ziua Internationala a Sindromului Down. A demonstrat ca, daca eforturi suficiente sunt depuse, rezultatele sunt mult peste ce eu personal mi-as fi imaginat. Ba chiar a dat autografe pe cartea al carui subiect principal este, scrisa de Elena Lazar si intitulata Putem invinge (foto stanga).
Ce trebuie sa stiti despre sindromul Down
Sindromul Down este o boala genetica cromozomiala ce afecteaza aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit ca Sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un numar de 47 de cromozomi, fata de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 contine unul în plus. Din aceasta cauza, Sindromul este cunoscut si sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism.
Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta si este greu de apreciat, în momentul nasterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele au trasaturi fizice si caracteristici distincte si, desi Sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectati, beneficiind de o îngrijire adecvata, pot duce o viata normala si activa.
Cum puteti ajuta
Daca doriti sa donati 2% din impozitul datorat statului roman, o puteti face dupa cum urmeaza:
Linkurile sunt puse catre formulare pre-completate cu datele ce permit directionarea a 2% din impozitul dvs. pe venit catre Asociatia DOWN Bucuresti. Aceste redirectionari nu va costa nimic; daca nu le folositi, banii respectivi revin statului.
Si daca am inceput articolul cu un titlu alcatuit din doua sloganuri ale asociatiei, il voi incheia cu un al 3-lea: Extracromozomi, extrafamilie!
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
Multumim din suflet Marius! Esti prietenul nostru!
[…] cunoscut anul trecut. De fapt, mai mult decat sa ii cunosc, i-am inteles mult mai bine. Si mi-a ramas in minte o fraza […]