Inca de la aflarea detaliilor despre vizita la Bruxelles si posibilitatea de a realiza un interviu cu un europarlamentar roman, am inceput sa ma interesez pe la cunoscuti cu cine ar fi interesant de discutat din numele propuse. Am avut doua “voturi” pentru Marian-Jean Marinescu, europarlamentar din partea PD-L, vicepresedinte al grupului EPP din Parlamentul European (PE).
Mi-a placut foarte mult disponibilitatea sa atat pentru dialog, cat si pentru a ne introduce cat mai bine in atmosfera Parlamentului European, mai ales ca unii din noi eram prima oara acolo. Astfel, ne-a invitat sa participam la o sedinta de grup de lucru pe care o prezida, pentru a vedea ce inseamna cu adevarat activitatea de europarlamentar. Cum insa programul nostru ne-a impiedicat sa ajungem in timp util, s-a repliat rapid, ducandu-ne la o sedinta unui alt grup de lucru al EPP. Inainte de plecare, ne-a mai “agatat” cateva minute pentru a ne prezenta cateva opera de arta din Romania, expuse in PE.
Activitatea domnului Marinescu o puteti vedea in detaliu aici. Am reusit sa realizez si un mini-interviu-fulger cu domnul Marinescu (avea o agenda extreme de aglomerata de intalniri – am vazut-o – semn ca majoritatea europarlamentarilor nu stau degeaba in Bruxelles), pe care vi-l redau in continuare.
1. Candidati pentru o noua legislatura in PE? Tot din partea PDL? Ce parere aveti despre Miscarea Populara? Intentionez sa candidez, dar depinde, evident, si de partid. Da, raman la PDL. Sa vedem ce se intampla, nu vad Miscarea Populara ca pe o problema pentru PDL.
2. Care sunt caile de promovare si dialog cu presa si alegatorii abordate de dumneavoastra, ca si europarlamentar? Saptamanal eu realizez o emisiune la o televiziune locala din Craiova despre agenda europeana si incerc sa explic oamenilor ce se intalmpla si cum ii afecteaza. Emisiunea este receptionata in Dolj, Valcea, Gorj si Mehedinti. De asemenea, exista un newsletter trimis la primariile din Oltenia, indiferent de partid si in tara la primariile PDL. Periodic, organizez conferinte de presa in Oltenia si particip la evenimente unde sunt invitat.
3. Ati fost raportor pentru politica de aviatie externa. Un MEP isi alege rapoartele la care sa lucreze sau este numit? Cand apare o initiativa, ea intra in conferinta presedintilor de comisii, care il transfera la cea de specialitate, apoi e o competitie (desi termenul mai apropiat este “lupta”) in cadrul comisiei pentru a primi un raport.
4. Implicarea in politica duce la deprofesionalizare? V-ati mai intoarce la industria aeronautica? Ar fi foarte greu sa ma intorc la profesie, dar nu neaparat datorita politicii. M-am indepartat de politica datorita afacerilor, datorita faptului ca industria aeronautica a cazut.
5. Stiu ca ati reprezentat PE intr-o misiune in Iordania – taberele de refugiati sirieni. Cum a fost? Imaginati-va o tabara de 75.000 de mii de refugiati. Vezi foarte multe lucruri, care te impresioneaza, iar atunci cand votezi pt ajutoare o faci in cunostinta de cauza.
6. Aveti doua amendamente pentru noul regulament ce priveste ITP-ul autovehiculelor – sa nu se mai faca atunci cand se schimba proprietarul si sa fie valabila in toata Europa. Exista prevazute si sanctiuni impotriva celor care nu isi fac treaba? Exista in discutie un regulament care incearca sa armonizeze reglementarile la nivel European, sanctiunile pentru cei care nu respecta legea trebuie date la nivel national.
7. Exista o pozitie europeana fata de exploatarea gazelor de sist? In rezolutiile Parlamentului European nu se spune nimic impotriva exploatarii gazelor de sist.
8. Se discuta in PE despre ce comisariat va primi Romania in 2014? E mult prea devreme. Negocierile se poarta intre presedintii statelor membre.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!