
Citeam acum cateva zile la Carmen despre 16 ani de A&A Records si cum a evoluat ea ca ascultator de muzica. Si zau ca nu m-am putut abtine sa nu scriu si eu despre. Intr-un fel de leapsa, care daca va place, va rog sa o preluati.
Anii ’80 – asta inseamna eu avand cam intre 6 si 12 ani. Au insemnat The Shorts – Comment ca va (one hit band, fara indoiala, cel putin eu nu mai stiu alta piesa cu ei); Richi e poveri – aici mi-ar fi greu sa aleg doar o piesa, ii consider o “fabrica de hituri”, la o prima “strigare” as numi Canzone d’amore, Sara perche ti amo, Che sara, Picolo amore, Voulez-vous danser, Acapulco, dar am ales Mama Maria; o situatie identica cu Boney M – ce sa aleg dintre Rasputin, Daddy Cool, One way ticket si celelalte hit-uri? azi am ales Kalimba de Luna.
Tot atunci erau si trupe romanesti in mare voga pe radio si ma gandesc aici la Rosu si Negru (pe care am avut marea onoare sa ii vad live pe stadionul de la Slobozia, cu uriasul muzician Liviu Tudan in mare forma) sau Semnal M, dar, spre hazul celor care il mai vad acum pe Marian Nistor pe la OTV, chiar Savoy.
Apoi am mai crescut un pic si am descoperit muzica rock. Printre primii au fost cei de la Opus, cu Live is life, dar si Europe si al lor The Final Countdown.
Prin 1987-1988 am inceput sa ii descopar pe Phoenix, Compact, Holograf sau Iris. Si aici e foarte greu sa aleg, dar una din piesele favorite era Jocul ielelor a celor de la Compact, pentru ca era piesa poate cea mai putin comerciala.
Compact – Jocul Ielelor
1989 a insemnat o mare eliberare pentru accesul Romaniei la muzica de calitate. Iar prin 1992-1993 am descoperit trupa care avea sa devina si sa ramana my all time favourite: Dire Straits. Primul album ascultat a fost Brothers in arms, de pe care va recomand Money for nothing, primul videoclip difuzat de MTV Europe.
In liceu (1992-1996), chefurile au fost puternic “condimentate” cu AC/DC (prima piesa ascultata cu ei a fost Money Talks), Metallica, Manowar, Judas Priest, Queen, dar un rol important l-au jucat baladele celor de la Scorpions, asa ca va propun sa ascultam de la ei Still lovin’ you. Ce bucurie peste aproape 20 de ani sa ii vad live, la Cluj!
Apoi, am venit la facultate (1996-2000) si acolo a fost primul concert al unui nume mare vazut live – sper sa nu gresesc – Jimmy Page&Robert Plant la Sala Polivalenta, ceea ce a oferit o cu totul alta dimensiune celor de la Led Zeppellin. Si daca in liceu imi placeau Stairway to heaven, Since I’ve been loving you sau Baby I’m gonna leave you, atunci am descoperit Immigrant song, Black dog sau Whole lotta love, dar si Going to California, pe care v-o prezint intr-o filmare chiar de la acel concert.
De altfel, datorita concertelor live am inceput sa apreciez mult mai bine si alti artisti, cum ar fi Billy Idol, vazut la Arenele Romane. Si am vazut ceva concerte live din 2006 pana acum. Dar singurul artist pe care l-am vazut de 2 ori este Sting, vazut atat in concertul Songs from the labyrinth de la Sala Palatului, alaturi de Edin Karamazov, dar si in Piata Constitutiei, in turneul Symphonicity, iar piesa mea favorita e Shape of my heart.
Si n-am zis nimic de Peter Gabriel (si el vazut live in 2007, la Locarno), de Pink Floyd, de Mark Knopfler (ex-Dire Straits), de Eric Clapton (vazut la Bucuresti, alaturi de Steve Winwood) si de alti artisti pe care ii apreciez si a caror muzica a marcat momente din viata mea. Pentru ca ar insemna sa scriu o enciclopedie muzicala. Concluzia insa este una singura: muzica, a mea sau a altora, este o parte inseparabila din viata mea.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!