La invitatia oamenilor de la 2activePR (multam, Radu!) si Pernod-Ricard, joi seara am calatorit, chiar daca doar imaginar (ca autobuzul a stat pe loc :P), cu Jameson Bus prin povestea celui mai cunoscut brand de Irish whiskey: Jameson. Trebuie mentionat ca whiskey-ul se imparte, dupa zona de provenienta, in trei mari categorii 1) Irish 2) Scottish si 3) American. Se pare ca exista si whiskey japonez, si canadian, si finlandez si tot asa, da’ n-am vazut, deci nu ma pot pronunta, fara ca asta sa insemne ca daca nu stiu eu, nu exista :-).
Gazda plimbarii a fost Cosmin Lupan, brand-ambassador Jameson pentru Romania, care ne-a impartasit mai multe informatii legate de istoria acestei marci de whiskey. Unii poate vor spune “nu se scrie whisky?” si nu ar gresi foarte tare. Pentru ca ambele forme sunt acceptate, dar pe sticlele de scotch (termen acceptat pentru varianta scotiana) scrie whisky, iar pe cele de Irish whiskey. Americanii au optat si ei pentru whiskey.
Evident, s-a lasat cu un blind-whiskey-tasting – comparatie intre cele 3 tipuri mentionate mai sus. Preferintele mele au mers spre American Whiskey, urmat de Irish si Scottish, dar cum eu nu sunt mare consumator de whiskey, acest fapt s-a datorat probabil faptului ca whiskey-ul american este mai soft si mai dulce. Gustand cele 3 sortimente, unul dupa altul, e cea mai buna metoda de a face diferenta intre ele. Acum am inteles ce vor sa spuna “cunoscatorii ” prin “whiskey afumat” – gustul de afumat vine de la metoda de tratare a orzului, pentru ca scotienii il usuca cu foc de turba, in timp ce Irish whiskey este uscat cu antracit, un carbune de calitate superioara, iar aerul cald trece prin niste filtre care elimina orice urma de “afumare”. Culmea, scotch-ul era marca pe care o consumasem cel mai des pana acum :-).
Dupa blind-test, am urcat “la bar” pentru a gusta long-drinks (cocktail-uri) pe baza de Jameson – cele mai recomandate combinatii sunt cu cranberries juice (eu ziceam ca sunt coacaze, dar se pare ca sunt agrise), sprite/7up sau suc de mere. Recomandarea mea? Cu suc de mere sau fara, consumati Jameson in mod responsabil 🙂 Dar o puteti face asa cum spune sloganul marcii: Sine metu. Fara frica.
Mai multe poze de la eveniment gasiti pe pagina mea de facebook.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] procesul de fabricatie si calitatile acestei bauturi. Cezar Vasile, Alex Tunaru, Sorin Rusi si Marius Matache au scris despre minunile din autocarul […]