
Îmi plac treburile făcute bine, serios, profesionist, cu simțul răspunderii, iar JazzTM este pe cale să devină unul din acele festivaluri care să ne dovedească nouă că și în România se poate. A debutat în 2013 cu o serie de recitaluri impresionante – Kurt Elling, Macy Gray sau Richard Bona, dar nu ar fi fost prima oară când avem festivaluri cu debut furtunos și continuări dezamăgitoare. Ce mi-a plăcut a fost strategia de ansamblu, cu recitaluri bune, cu comunicare coerentă și pe toate canalele de comunicare cu publicul și presa, locația – Piața Victoriei, în inima Timișoarei (poate, ca și mine, o știți drept Piața Operei). Iată că oamenii ce au ca responsabilitate destinele JazzTM țin să transforme o promisiune într-o certitudine. Pentru că ediția 2014 a festivalului, ce va avea loc în perioada 9-11 iulie, în aceeași Piață a Victoriei din Timișoara, menține standardele ridicate. Și povestirea mea se referă în special la recitaluri, principalul argument al oricărui festival.
Când am auzit prima dată numele de Al Jarreau (acum vreo 10 anișori cel puțin), am întrebat: cine e ăsta? Doar că un om deștept mi-a dat să ascult piesa de mai jos, spunându-mi: este că o știi? Pentru cei care au văzut lumina reflectoarelor mai târziu, piesa respectivă reprezintă coloana sonoră a serialului Maddie și David (Moonlighting în original) cu Cybill Shepherd și Bruce Willis, de mare succes în România după revoluție. Evident, asta e o părticică infimă din cariera artistului, ce include 6 premii Grammy câștigate într-un interval de 3 decenii (primul în 1978, ultimul în 2007) și alte 18 nominalizări. Pe Al Jarreau îl puteți vedea la Timișoara joi, 10 iulie.
Dacă Al Jarreau este un nume mult mai cunoscut publicului, Neil Cowley se autocaracterizează ca fiind probabil cel mai ascultat pianist din lume – dar nimeni nu știe cine sunt, iar acest fapt se datorează colaborării sale cu Adele. Un jazz atipic, Neil Cowley Trio aduce în același timp cu Debussy, dar și cu Arcade Fire, alternând fragmente energice cu pasaje lirice.
Colega mea Daniela de la JazzCulture vorbea anul trecut, scriind despre JazzTM, despre multiculturalitate. Și nimic nu reprezintă mai bine această idee decât Anoushka Shankar. Muzica ei îmbină genuri precum muzica indiană, jazz, electronica, flamenco și muzica clasică, iar printre colaborările sale se numără Norah Jones (sora ei vitregă, singura “voce”prezentă pe ultimul album Anoushka Shankar, intitulat Traces of you), Sting, Lenny Kravitz, Joshua Bell, Herbie Hancock, Buika, Nitin Sawhney și în numeroase ocazii, tatăl ei, Ravi Shankar. Recitalul Anoushka Shankar are loc vineri, 11 iulie. Tot vineri, concertează la Timișoara și trupa australiană The Cat Empire, aflați într-un turneu mondial de promovare a albumului Steal the light.
Nimeni nu întruchipează spiritul inovației și al experimetării mai evident decât Anoushka. (Nitin Sawhney)
Recitalul “de gală” al primei seri de festival îi revine lui Terri Lyne Carrington, unul dintre cei mai apreciaţi artiști de jazzai momentului la nivel mondial, dublă laureată Grammy în 2012 și 2013 (pentru Best Vocal Jazz Album, respectiv Best Instrumental Jazz Album, acordat pentru prima oară unei femei). Printre artiștii cu care a colaborat se numără Dizzy Gillespie, Stan Getz, Carlos Santana, Herbie Hancock sau Al Jarreau. La Timișoara, ea va concerta într-o formulă ce îi include pe Lizz Wright – voce, Tia Fuller – saxofon, Ingrid Jensen – trompetă, Rachel Z – pian/clape și Matthew Stevens – chitară. Tot în prima seară de festival, pe 9 iulie, pe scena de la JazzTM va urca și Andreya Triana, una dintre cele mai interesante voci apărute pe scena londoneza de downtempo în ultimii ani.
Scriam la un moment dat că orice festival ar trebui să includă și prezența artiștilor locali, pentru că este o metodă de a stimula creația artistică și comunitatea locală. Și iată că un festival internațional cum este JazzTM îmi dă dreptate, incluzând pe lista recitalurilor, în fiecare seară, câte un artist timișorean, în ordine JazzyBit, Blazzaj și Teo Milea.
Și dacă lista recitalurilor de la JazzTM 2014 v-a convins, vă anunț că, deși accesul în Piața Victoriei va fi gratuit, puteți să vă rezervați bilete lângă scenă contra sumei de 50 lei pentru toate cele trei zile de festival. E o sumă infimă comparativ cu ceea ce veți vedea pe scena din Piața Victoriei și este un mod de a susține cultura din Timișoara. Locurile pot fi rezervate online pe www.eventim.ro și din magazinele Cărturești, Orange, Vodafone și Germanos. Copiii sub 12 ani (150 cm înalţime), cu însoţitor ce și-a procurat un loc rezervat, beneficiază de acces gratuit în zona special amenajată.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!