
Ai fi zis că eu sunt cel care a predat lecția de folk din titlu, printr-una din școlile sau liceele în care am ajuns cu proiectul FolkN3T. Ei, bine, nu! După 19 ore de Dirigenție pe note, după dialoguri cu sute de elevi, după tot felul de artificii inventate pentru a le explica acestora care e treaba cu folkul, trei copii de clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Nicolae Labiș ne-au dat, efectiv, mie și lui Sorin Poclitaru, cu firma-n cap sau, mai exact, cu folkul peste ochi.
Știe toată lumea cum arată o chitară, știe toată lumea că se cântă la chitară, ce se cântă? Muzică folk. Buuun, dar oare ce-o fi aia muzică folk, întreb eu ghiduș? Și vine lovitura fulgerătoare, biciul fermecat: un fel de rock, dar cu învățăminte! Băi, băiete, s-a terminat Internetul cu puștoaica, am rămas mască, și eu, și Sorin!
Nici nu ne-am revenit și întreb eu: cum credeți că a apărut muzica folk? Kinderul nr. 2, direct la rotulă: a pus cineva mâna pe o chitară și a început să cânte! Și dacă ți se pare că le-ai auzit pe toate, puștiul din prima bancă îți dă lovitura decisivă: eu ascult în special textele, îmi place poezia, dar sunt unele poezii pe care, dacă nu ar fi cântate, nu le-ar asculta nimeni. Upercut în barbă, KO tehnic, folkiști și poeți, plecați acasă!
Până acum, avem 20 de clase vizitate (atât 5-8, cât și 9-12), plus trei din cele patru spectacole Comunități. Apoi, Teddy și Puiu vă așteaptă pe 13 noiembrie la Școala Gimnazială nr. 84 pentru ultimul spectacol Comunități.
Dar lecția de folk continua, pentru ambele tabere. Încercăm să dezvoltăm un mic program de mentorat pentru tinerii artiști. Astfel, sâmbătă, 9 noiembrie, împreună cu Teddy facem un workshop în cadrul festivalului Mere și Folk de la Școala Gimnazială nr. 149. Am pregătit și niște premii pentru copii, dar cred că mai important e să le dăm câteva sfaturi utile despre cum să crească natural, organic, bio.
Apoi, pe 18 noiembrie mergem la Liceul Teoretic Benjamin Franklin pentru o întâlnire cu tinerii artiști de acolo (dacă sunteți din alt liceu sau din altă școală din sectorul 3, dar vreți să veniți, dați-ne un semn). E tot o experiență hands-on learning, vrem să le povestim și despre tehnică, dar și despre management și tot așa.
Ambele evenimente (de pe 9 și 18 noiembrie) sunt și etape de calificare pentru Gala Folkului Tânăr, evenimentul final al proiectului. Aceasta va avea loc duminică, 8 decembrie, începând cu ora 18:00, la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 (Str. Gheorghe Petrașcu nr. 49). Cei mai talentați tineri întâlniți de noi în Sectorul 3 vă așteaptă să arate de ce sunt în stare. Mai ales că Toamna Baladelor nu se mai organizează în acest an, cred că au nevoie de ocazii să urce pe scenă. În plus, avem și trei recitaluri – Teddy Tudoroiu, Cristi Corcioveanu și subemnatul. Așa, ca o concluzie.
Proiectul FolkN3T – educație informală și mentorat cultural pentru tinerii sectorului 3 este finanțat din fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 3, Contract de finantare nr. 614715 din 03 septembrie 2019.
Parteneri: ISMB, Radio Seven, ForeverFolk
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!