
E greu să înțelegi legătura dintre un muzician și instrumentul său dacă nu faci parte din breaslă. Evident, dacă ești nevoit, te adaptezi, nu există un singur instrument excepțional (cel al tău), poți cânta, în caz de urgențe, pe chitara unui coleg, poți susține un scurt recital pe o vioară de împrumut sau la o harpă a filarmonicii pe care o vizitezi. Dar întotdeauna vei da cele mai bune rezultate pe instrumentul pe care cânți cel mai frecvent. Pur și simplu îl simți, găsești notele cu ochii închiși, îi știi cele mai ascunse detalii, te trezești noaptea și te duci și cânți câteva note, e obiectul de care te atașezi cel mai tare (v-o spune unul care nu se atașează de lucruri, de obiecte) și a cărui lipsă o resimți atunci când nu îl ai cu tine.
Când vine vorba de instrumente celebre, viorile Stradivarius ocupă, fără îndoială, un loc aparte. Construite în secolele 17 și 18 de lutierii aparținând familiei Stradivari, preponderent Antonio Stradivari, viorile Stradivarius sunt simbolul unui sunet apropiat de perfecțiune [sursa]. Viorile sunt realizate din trei tipuri diferite de lemn (arțar, salcie și molid), dar există și alte instrumente, precum viole, violoncele, harpe sau chitare.
În 2014, la ediția a 7-a, Turneul Stradivarius îi pune alături pe scenă pe violonistul român Alexandru Tomescu și pe pianistul rus Eduard Kunz, doi muzicieni tineri (38, respectiv 34 de ani), ce își vor pune talentul și instrumentele în slujba muzicii unui mare compozitor rus: Serghei Prokofiev. Sub titlul In the mood for Prokofiev, peregrinarea muzicală prin 12 orașe din România este dedicată, ca în fiecare an, unei cauze sociale importante. Turneul Stradivarius 2014 este realizat în beneficiul Fundației Hope and Homes for Children România, asociație ce militează pentru închiderea instituțiilor de tip vechi și relocării copiilor în asistență socială și case de tip familial.
În plus, deschiderea spectacolelor se va face cu o piesă a unui tânăr compozitor român, Gabriel Gîțan (17 ani), intitulată Scherzo, câștigătorul unui exercițiu de comunicare între compozitori, muzicieni și public. Cei doi muzicieni au adresat compozitorilor din întreaga lume invitația de a le trimite operele lor, urmând ca piesa ce îi va impresiona să deschidă turneul Stradivarius 2014.
Turneul Stradivarius începe duminică, 18 mai, la Palatul Culturii din Târgu Mureş și continuă după următorul program: Bistriţa – 20 mai – Sinagogă, Cluj-Napoca – 21 mai – Casa Studenţilor, Timişoara – 25 mai – Filarmonica „Banatul”, Oradea – 27 mai – Filarmonica Oradea, Hunedoara – 29 mai – Castelul Corvinilor, Sibiu – 30 mai – Filarmonica Sibiu, Piteşti – 2 iunie – Casa de Cultură a Sindicatelor, Craiova – 4 iunie – Filarmonica „Oltenia”, Bacău – 7 iunie – Filarmonica Bacău, Iaşi – 9 iunie – Universitatea de Muzică. Turneul se încheie pe data de 11 iunie, la Bucureşti, printr-un concert la Sala Radio.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] Bucuresti – Marius http://www.mariusmatache.ro/magia-unui-stradivarius/ […]