
Voiam de multă vreme să scriu despre conferința Mastering the Music Business 2018 dedicată industriei muzicale. Am făcut-o în fiecare an, am fost prezent la conferință în fiecare an, ba chiar implicat (în primul an în live-urile cu invitați și participanți, în 2017 am ținut un workshop despre cum să scoți un album de capul tău). Doar că nu găseam unghiul potrivit. Am realizat însă că experiența personală e cea mai importantă.
Vor fi unii care vor zice: la ce îmi folosește mersul la o astfel de conferință? În primul rând, înveți. Pentru mine e un chin să stau să citesc chestii plictisitoare, dar reușesc să le diger mai ușor când mi le spune altcineva. Când îmi dă exemple din practică. Apoi, înțelegi cum gândesc oamenii din industrie (indiferent din ce zonă a ei sau reprezentând alte genuri decât faci tu). De exemplu, am aflat cum își aleg festivalurile oamenii care susțin recitaluri, cum repartizează sloturile orare, cum gândesc cluburile mari, cum gândesc realizatorii de emisiuni radio. Vezi oameni care au avut idei care păreau tembele la început, dar care ulterior au revoluționat anumite componente.
Invitații sunt top class, vă garantez. Matt Lawrence, de exemplu, este un producător care a lucrat cu Adele, Amy Winehouse, Black Eyed Peas, George Ezra, Mumford & Sons, Emeli Sande, One Direction, Robbie Williams, Eric Clapton, Shirley Bassey, George Michael, The Who, The White Stripes, The Vaccines, Van Morrisson, Lady Gaga, Beyoncé, Paloma Faith sau Groove Armada. Pentru albumul Babel al celor de la Mumford&Sons a primit Grammy. În rest, producători muzicali (inclusiv the man Victor Panfilov :D), reprezentanți ai societăților de gestiune colectivă, oameni de radio (da, mulți din zona folk – rock – blues – Vali Panduru, Mihai Dinu, Bogdan Strătulă, Kirk etc.), foarte mulți muzicieni care țin workshopuri (Dan Byron – song writing, Alex Cotoi, Vladimir C. Popescu – producție muzicală). Nu în ultimul rând, manageri, agenti de booking, agenti de PR, tour manageri, avocati, promoteri, reprezentanti ai caselor de discuri majore si independente
Dacă aveți o trupă, poate vreți să vă înscrieți la showcase-uri. Din artiștii care au susținut recitaluri în cadrul showcase-urilor din cele două seri de conferință, băieții de la byron au fost invitați la Budapest Showcase Hub, iar Larisa a primit două contracte de concert la două festivaluri din țară. Iuliana Dobre (fostă concurentă la Vocea României) a primit o ofertă de album de la o casă de discuri.
Conferința are loc în perioada 20-22 martie 2018 în în Sala Aula din incinta Ministerului Culturii (București, Bd. Unirii, nr. 22, în incinta Bibliotecii Naționale a României, dar se intră prin spate, la doi pași de Piața Unirii). Elevii și studenții au 50% reducere la toate activitățile din cadrul conferinței. Toate detaliile – program, vorbitori, workshopuri etc. le găsiți pe site-ul conferinței.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!