Spun de cate ori am ocazia ca Romania adevarata o gasiti dincolo de drumurile nationale sau europene, acolo unde nici nu va imaginati ce minunatii puteti gasi. Trebuie doar putin spirit de aventura, de hoinareala cum spuneam in emisiunea de pe 25 februarie de la Romania Cultural. Plecand spre Suceava alaturi de gasca minunata numita DreamTeamRO, ne-am propus sa vedem si sa experimentam cat mai multe.
Eu personal am o problema cu turismul in zonele superaglomerate, de tipul Valea Prahovei sau Bran-Moeciu. Unde, pe langa faptul ca distractia principala e mancatul si dormitul, te mai lovesti si de aglomeratie si la dus, si la plecare, ca sa iti treaca si cheful de mers la munte (la dus) si sa iti stearga si impresia buna (in caz ca exista) la plecare. Imi plac vacantele active, astfel ca am alte asteptari de la o locatie in care aleg sa petrec cateva zile.
Ne spune Cristi ca sambata avem o invitatie la ceva pensiune din apropiere de Suceava “ceva cu cai”. Cum nu e frumos sa refuzi o invitatie de a descoperi un loc unde nu ai mai fost, cum era si aproape de Dragomirna, am zis ca merita sa dam o fuga. Ce am descoperit insa nu semana cu imaginea de “o pensiune cu mancare si bautura, plus 3 cai” pe care o aveam gresit formata. O mosie de 40 de hectare, cu 10 cai absolut superbi (cand e vorba de animale, eu ma topesc instant, fie ca vorbim de animale domestice sau salbatice – efectul muncii in proiecte de biodiversitate) de rase diferite – Lipitan, pur-sange arab, pur-sange englez etc., cu destinatii diferite – cai de sport, cai de tractiune, cai de scoala – si cu povesti delicioase. Si daca am mentionat “delicios”, daca va duceti la Mosia Cai de Vis sa nu va asteptati sa mancati traditionala ceafa de porc la gratar. Dar puteti incerca lactatele preparate chiar de ei, nu de alta, dar noi cu greu l-am dezlipit pe Cristi de branza de capra. Excelenta mai ales asortata cu cartofii la cuptor si carnatii de mistret.
Evident, atractia principala sunt cursurile de echitatie, varsta elevilor variind, pana acum, intre 5 si 65 de ani. Dar locatia per ansamblu este realizata plecand de la principiul “se poate si altfel”. Iar faptul ca pensiunea este deja rezervata complet pentru luna august (luna de concedii) dovedeste ca si functioneaza.
Eu le vazusem pe amandoua, dar am vrut sa le vada si colegii de drum. Voronetul este una din cele mai cunoscute manastiri din Romania. Pe de alta parte, Dragomirna nu este chiar “main-stream”, nefiind la vreun drum principal. Dar va pot spune ca lucrarile de restaurare ale Dragomirnei sunt aproape terminate, pentru prima oara in ultimii 4 ani de cand merg acolo am putut vedea turla bisericii (foto stanga). In plus, atmosfera e cu totul alta, bazarul din fata Voronetului contrasteaza puternic cu linistea de la Dragomirna, a carei curte vara e plina de flori (in special trandafiri).
Si daca ma gandesc si la reactiile baietilor, imi dau seama ca impartasim aceleasi pareri despre locul favorit din zona.
In concluzie, spor la hoinarit prin Romania!
Foto: Vlad Dulea
[…] pe larg cum o s? fie când ajungem acolo în aprilie! Pân? atunci pute?i citi ?i la Claudiu, Make, […]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
emisiunea de la Romania Cultural din 25 februarie ? Ai memorie buna daca tii minte din 2012 😀
Felicitari pentru lansare si plimbare !
@omulvaly e vorba de emisiunea din 25 ianuarie, evident, dar sa stii ca de obicei tin minte tot felul de chestii tembele 😀