
My Fair Lady este, probabil, unul dintre cele mai faimoase musical-uri din cultura mondială, alături de Fantoma de la Operă (cel puțin mie cele două îmi vin primele în minte, evident că mai sunt și altele). În șase decenii de la premieră (15 martie 1956, pe Broadway), au existat multe reprezentații ce au pus cărămidă lângă cărămidă la piedestalul unei legende. Iar pentru cei 60 de ani existență a ceea ce Daily Mirror considera a fi „un amestec fericit de inteligență, ritm și spiritualitate”, Grand Cinema&More a pus în scenă o producție grandioasă a piesei lui Frederick Loewe.
La premieră, Eliza Doolitle era jucată de o doamnă a cărei ascensiune începe cu My Fair Lady – Julie Andrews – și care mai apoi va uimi lumea preț de un Oscar, un premiu BAFTA, cinci Globuri de Aur sau trei premii Grammy. De ce le-am enumerat? Pentru că vreau să înțeleagă toată lumea complexitatea unei astfel de piese, care presupune actorie și muzică la nivel foarte înalt. O piesă care iată se joacă și la București, cu un libret în limba română, adaptat chiar de unul din interpreții piesei, Ernest Fazekas (care joacă rolul lui Henry Higgins).
Regizorul ce a pus în scenă spectacolul, Răzvan Ioan Dincă, are o mare experiență pe acest domeniu puțin abordat în România, comparativ cu ce se întâmplă pe Broadway sau în Londra. La inițiativa sa au fost puse în scenă la București, în premieră națională, musicaluri precum Fantoma de la opera a lui Andrew Lloyd Webber (că tot am vorbit de ea), Romeo și Julieta de Gérard Presgurvic sau Rebecca de Sylvester Levay. Munca sa este sprijinită de un efort uriaș de producție – scenografie, costume, coregrafie lumini – demnă de orice scenă a lumii, pentru că doar așa publicul din România poate avea acces la piese de calitate.
În ceea ce privește distribuția piesei, am încredere în Irina Baianț (Eliza Doolitle) și Adrian Nour (Colonel Hugh Pickering), doi artiști ai noului val pe care îi apreciez foarte mult, care și-au demonstrat deja clasa în numeroase spectacole și care fac parte din distribuția paralelă (să nu credeți că un artist poate juca o piesă de două ori în aceeași zi cu ușurință). Citeam la Cristi că la reprezentațiile din primăvară a fost teribil de încântat de Richard Balint, al doilea artist care joacă rolul lui Henry Higgins, deci e clar că argumentele interpretative există.
Am foarte mare încredere în dirijorul Daniel Jinga, pe care îl cunosc de 20 de ani (am „copilărit” împreună în Grozăvești și am petrecut multe seri muzicale informale) și știu ce proiecte minunate a pus la cale (pe atunci cânta în Madrigal, apoi a dirijat coruri în spectacole extrem de complexe și de diferite – de la muzică de cameră la spectacolele de Crăciun ale lui Ștefan Bănică Jr.).
Distribuția completă a piesei este următoarea:
Vor fi patru zile de reprezentații ale musical-ului My Fair Lady, pe 13, 14, 15 și 16 octombrie, iar sâmbătă și duminică sunt două reprezentații pe zi (de la 15:00 și de la 20:30). Biletele la spectacole pot fi cumpărate online, la casa de bilete Concierge din cadrul Grand Cinema&More și de pe site-ul Cinemagia.
Credit foto: Miluță Flueraș
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!