
Stiu, e la moda subiectul, s-a maritat Elena Basescu. Si ce, credeti ca daca esti presedinte, ipostaza de socru mic este diferita? Nu prea cred. Sambata seara am fost la o nunta (alta decat cea de la Snagov), acum 2 saptamani un botez ce tinea loc de nunta la Slobozia, prin iulie alta nunta, pe 22 septembrie mai am una la Turnu Magurele. Un an bogat in astfel de evenimente, cum n-a mai fost demult.
Nu sunt tipul habotnic care nu abdica la nici o traditie, consider ca fiecare decide cum petrece la propria nunta. Dar mi se pare ca sunt traditii care nu trebuie sa lipseasca “din program”, la fel cum consider ca unele sunt total depasite de vremuri (de ex. gaina).
La nunta de sambata am participat la operatiunea de furat mireasa, eram printre cei care venisera cu masina, nu bausem, stiam locurile, deci la fix. Furatul miresei mi se pare o chestie care nu trebuie sa lipseasca, indiferent ca duceti mireasa la un suc vis-a-vis, intr-un club sau pe stadion. Negocierile, “returnarea” vedetei nuntii (sper ca nu are nimeni impresia ca mirele conteaza prea mult la o nunta, toata lumea va spune “ce mireasa frumoasa!”, ii va admira sau nu rochia si/sau coafura, plata pentru rapitori, totul da savoare nuntii. Am auzit si de nunti unde fie mireasa nu s-a lasat furata, fie mirele s-a suparat ca a fost furata.
Decoratiunile de nunta. Domnilor, stiu, va intereseaza prea putin pe ce culori se merge, ce tip de floare predomina, ce aranjamente florale vin pe mese, la intrare si tot asa. Noroc ca doamnele nu sunt asa de indiferente si se ocupa in detaliu de acest aspect care infrumuseteaza sensibil nunta. Iar in ultimii ani, imaginatia in materie de aranjamente si decoratiuni de nunta a explodat pur si simplu. O chestie simpatica am vazut la Simona si Lucian, cu aprinderea de lampioane si eliberarea lor in inaltul cerului.
Muzica. Nunta si muzica sunt doua chestii ce nu pot fi separate. Pe parcursul intregii zile (cand se ia mireasa de acasa cu lautari) sau doar la petrecere, muzica este parte integranta dintr-o nunta romaneasca. Prima intrebare e “formatie” sau “DJ”. Personal prefer formatia, pentru ca sunt un mare amator de muzica live, dar un DJ capabil poate face o atmosfera frumoasa. Ca si continut, consider ca de la o nunta, oricat de eleganta, nu poate lipsi muzica populara. Inclusiv la nunta la care am participat la Hilton, muzica populara a ridicat oamenii de pe scaune. Evident, exista si “vedete” precum Brasoveanca (asa da) sau Dansul pinguinului (asa nu). Dar nu, muzica populara nu e un semn de “taranie”, ci o parte a culturii romanesti. In rest, ce doreste fiecare, de la Catalin Crisan la AC/DC.
Invitati vedeta. A devenit ceva obisnuit ca nunta sa aiba invitati. Un interpret de muzica populara sau usoara, un umorist, un barman spectaculos sau cadane, “da bine” sa ai un invitat.
Sunt cei care dau farmec evenimentului, dar si cei care pot strica buna dispozitia a celor din jur. Oricat ar fi nunta de “cu staif”, imposibil sa nu apara ceva “actiune”. Unchiul Gica de langa Buzau (un nume fictiv, ca si localitatea), care, oricat de mult a baut la nunta, nu se simte bine daca nu ia si ceva la pachet, in sacosa. Vreun prieten al mirelui care, tinut sub papuc de sotie, profita de ocazie sa bea mai mult decat e cazul, starnind buna dispozitie a tuturor celor din jur, mai putin a doamnei. Vreun chelner incapabil (astia sunt peste tot) sau dimpotriva cate unul glumet, atent, care chiar te face sa te simti bine.
Ce fite ati mai vazut la nunti? Ce arogante mai fac romanii pentru a-si arata bunastarea? Ce traditii sunt in regiunea voastra fara de care nunta nu ar avea farmec?
Cel mai frumos eveniment poate din viata unui om 🙂 eu abia astept sa trec prin asa ceva
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
Mie imi place traditia cand nasa da voalul miresei jos 🙂
@Alyss dap, e o chestie f misto si de obicei mamele plang 🙂