Evident, ma refer la jucatorii “aia” pe care i-am prins eu jucand, pe vremea cand urmaream, pusti fiind, meciurile din campionatul nord-american de baschet. Era pre vremea aia cand Wikipedia nu facea greva de SOPA, pentru simplul fapt ca nu exista pe atunci, iar notitele se luau nu pe iPAD, ci pe hartie.
Tin minte ca printre primele meciuri din sezonul regulat transmise de TVR (care deja transmitea All Star Game-ul din 1991) a fost un Charlotte Hornets (echipa care azi nu mai exista) contra Orlando Magic prin 1994. La primii jucau Alonzo Mourning (poreclit “Zo” de fani) si Larry Johnson, supranumit “Grandmama“. De ce? Datorita reclamei de mai jos.
Si daca tot i-am pomenit pe Charlotte Hornets, tot aici juca Muggsy Bogues, cel mai scund jucator din istoria NBA, pe care evident il chema altfel, dar nici macar Wikipedia nu stie de unde venea porecla. La jucatori de buzunar il includem si pe Anthony “Spud” Webb, celebru pentru castigarea concursului de slam-dunk in 1986, impotriva unui jucator mult mai inalt si experimentat, Dominique Wilkins, campionul en-titre al probei.
Michael “Air” Jordan a fost pentru baschet ce e iPhone-ul pentru smartphone-uri sau Hagi pentru fotbalul romanesc – toata lumea se compara cu el, toti tinerii talentati sunt “noul Michael Jordan”. “Air” l-a primit pentru piruetele in aer, cu evitari si modul cum schimba mingea dintr-o mana intr-alta pentru a evita blocajele, slam-dunk-urile spectaculoase si cate si mai cate. Dar adevarata confirmare vine din modul cum oameni ca Larry Bird, Shaquille O’Neal sau Magic Johnson vorbesc despre Michael. Urmariti “Mostenirea lui Michael Jordan“.
Si daca nu e de ajuns, incercati si Perfection Iar daca nici al doilea film nu v-a convins, va spun ca Miami Heat au retras tricoul cu nr. 23, desi Michael nu a jucat niciodata pentru echipa din Florida. Respect pentru un jucator unic!
Clyde “The Glyde” Drexler, vedeta de la Portland TrailBlazers si apoi a celor de la Houston Rockets era de asemenea un jucator foarte spectaculos si cu detenta impresionanta. Coleg de echipa cu Drexler la Houston a fost Hakeem “The Dream” Olajuwon, pivotul nascut in Nigeria, dar castigator al medaliei olimpice cu echipa SUA in 1996, dar si 2 titluri NBA cu “Rachetele”. Lui Olajuwon i s-a alaturat la Houston in 1996 si “Sir” Charles Barkley, in speranta ca va castiga un titlu NBA, dar socoteala lui nu a iesit intocmai. Nu de alta, dar tocmai revenise “Air” Jordan pe teren.
Apropos de Portland TrailBlazers, au jucat o finala NBA impotriva celor de la Bulls in 1992, iar unul din meciuri a avut loc inaintea examenului de admitere la liceu – nici nu mai stiu daca nu am dormit de emotie sau pentru ca voiam sa ma uit la meci. Karl Malone era “The MailMan“, pentru ca era proprietarul unei firme de curierat.
Robert “The Chief” Parish a facut parte din legendara echipa a lui Bolton Celtics alaturi de Larry Bird si Kevin McHale, castigand 3 titluri NBA si jucand inca 2 finale. El avea sa mai castige un titlul si cu Chicago Bulls, pe final de cariera, in 1997, cand avea deja 43 de ani. Este detinatorul recordului de meciuri jucate in NBA, cu 1611 meciuri in 21 de sezoane. Si cand spui Larry Bird si Boston Celtics, imaginea in oglinda “Vestului” este reprezentata de Los Angeles Lakers si Earvin “Magic” Johnson este de asemenea una din legendele baschetului, porecla “Magic” provenind de la pasele de geniu pe care le dadea colegilor sai.
Daca am vorbit de pivoti, sa ii amintim pe David Robinson, supranumit si “Amiralul” deoarece a urmat cursurile Academiei Navale si Shaquille “Shaq” O’Neal, care sunt convins ca nu are nevoie de nici o prezentare, ca si Dikembe “Mount” Moutombo.
Generatiile mai mature ii stiu si pe Oscar Robertson, alias The Big O, sau Julius Erving alias Dr. J, si ei componenti ai seriei de cei mai buni 50 de jucatori de baschet din toate timpurile, ca si extrema celor de la Lakers, “Big Game James” Worthy si Isiah “Zeke” Thomas, coordonatorul lui Detroit Pistons. Mai in zilele noastre sunt Gary Payton, supranumit “The Glove”, campion in 2006 cu Miami Heat si fost jucator la Seattle SuperSonics, dar si Dennis “The Worm” Rodman, excentricul recuperator de legenda, campion atat cu Detroit Pistons, cat si cu Chicago Bulls.
Ce alte porecle ale jucatorilor din NBA mai stiti? O lista mult mai detaliata este disponibila aici, dar mie mi-a fost lene sa o studiez, am preferat sa scriu “din amintiri” .
[…] Rodman si mi-am adus aminte de noptile pierdute uitandu-ma la meciurile din NBA, astfel ca am scris articolul despre poreclele jucatorilor din NBA. Si totul din pasiune, necum fortat de cineva. Si cu aceeasi pasiune stiam si inca stiu echipele de […]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
Ce nume si ce echipa avea Bulls in acea perioada! Eu is mai mic si nu-mi mai aduc aminte atatea nume la nivel general, dar Scotty Pipen, Steve Kerr (si asta era mic rau), Longley, Kukoc, Harper, Rodman si Air Jordan. Fabulos! Era o Barcelona fotbalului de azi. Sper sa nu deranjez pe nimeni cu aceasta comparatie.
@Andrei – Bulls avea pe langa un “5” de baza de vis – Jordan, Harper, Pippen, Roadman si Longley – si un lot exceptional Kukoc (cea mai buna rezerva – Sixth Man of the Year 1996) Robert Parish si Bill Wenington (veteranul pivot canadian). Deci de acord cu tine 🙂