Prima oara cand am intrat intr-o biblioteca publica eram in scoala primara. Cred ca era clasa a 4-a. Aveam suficiente volume acasa, nu simteam nevoia sa ajung la cea a scolii. Dar atunci primisem o lectura suplimentara obligatorie pe care nu o gasisem in biblioteca familiei si a trebuit sa ma duc sa o cer la biblioteca scolii nr. 2 din Slobozia. Apoi am descoperit si biblioteca judeteana, care deja era altceva, acolo am vazut pentru prima oara o colectie de ziare, mi s-a parut fascinant (evident, m-am dus direct la colectia de Sportul).
Fac un salt peste vreme si vin la facultate. La acest nivel, “Biblioteca” avea alta semnificatie, se referea deja la continut stiintific, carti si reviste de specialitate (chimie). Si daca “video killed the radio star”, la mine stiinta a “ucis” beletristica. Iar Internetul a consfintit victoria online-ului asupra print-ului, pentru ca bibliotecile nu procurau materiale informationale de nivelul celor disponibile online.
Astazi insa, pentru multi bibliotecile si-au pierdut interesul, daca nu chiar scopul existentei. Eu ma gandesc ca biblioteca trebuie sa isi adapteze rolul in societate, de la simpla “gazda” a cartii, la cel de “nod cultural”, de gazda de evenimente, de promotor a culturii pe toate caile, nu doar prin citit. Fie ca e vorba de gazda ale intalnirilor cercului de mediu, de informare prin intermediul Internetului, de gazda al unor vernisaje de pictura sau a unor concerte de muzica clasica.
Probabil asta a fost si viziunea celor care au realizat proiectul Biblionet prin care peste 1500 de biblioteci din toata tara (atat din mediul urban, dar si din cel rural) au fost dotate cu computere si conectate la Internet. Cu ce rezultat? Peste 275.000 de români au intrat pentru prima data pe Internet datorita noului serviciu oferit de biblioteca. Cu ce scopuri? Multiple: oameni care isi cauta job sau urmeaza cursuri de perfectionare profesionala, bunici cu blog si cont de Facebook – vezi Buninet – sau care au nevoie de informatii medicale, copii care vin sa vorbeasca cu parintii plecati la munca în strainatate, fermieri care acceseaza fonduri si subventii agricole APIA.
Ca unul care in 2001-2002 a facut cursuri de initiere in utilizarea computerului cu profesori de liceu, va pot spune ca a instrui peste 2000 de oameni – si care multi dintre ei nu luat contact cu computerul pana atunci – in domeniul tehnologiilor informationale si de comunicare nu este deloc un lucru simplu. Cu atat mai mult cu cat cei 2000 vor trebui sa devina la randul lor traineri sau consilieri pentru cei care calca pragul bibliotecilor.
Continuarea proiectului Biblionet de promovare a bibliotecilor vine aproape firesc: 3 scriitori – Vlad Petreanu, Radu Paraschivescu si Catalin Stefanescu – pleaca in cautarea povestilor din biblioteci, cu scopul de a surprinde schimbarile determinate de “noile biblioteci” in comunitatile locale. Asa cum spunea chiar Radu Paraschivescu la evenimentul de lansare, sa scrie in fiecare zi i se pare un “sport sangeros“. De aceea, lor li se vor adauga si 3 bloggeri: Cristian China-Birta, Sebastian Bârgau si Andrei Crivat, avand aceeasi menire, cautarea de povesti.
Povestile, fotografiile si intamplarile pe care ei le vor surprinde le gasiti pe www.cautatoriidepovesti.ro
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!