S-au întâmplat multe în rugby de când nu am mai apucat să scriu și am zis că e cazul să o fac, pentru că știu că sunt o sursă importantă pentru prietenii mei care nu fac parte din comunitatea balonului oval, dar care ocazional se bucură să mi se alăture la câte un meci sau măcar să afle noutăți.
Deși s-a calificat pe teren, ocupând locul II în Rugby Europe Championship, Spania a fost descalificată ca urmare a folosirii unui jucător neeligibil (Gavin van den Berg, sud-african). Astfel că, dacă nu se întâmplă vreo minune la apel, România va fi prezentă direct la Cupa Mondială ce are loc în Franța în 2023. Din grupă mai fac parte Irlanda, Africa de Sud (campioana mondială en-titre), Scoția și o selecționată din zona Asia – Pacific. Primele două meciuri se joacă la Bordeaux, celelalte două la Lille.
România va participa din nou cu o selecționată divizionară în cupele europene, mai precis în Rugby Europe Super Cup. Astfel, din septembrie, Romanian Wolves vor evolua în Grupa de Est a competiției, ce mai include Black Lion (Georgia) și Tel-Aviv Heat (Israel), Romanian Wolves (Romania), cea de-a 4-a echipă urmând a fi confirmată ulterior. Din Grupa de Vest fac parte Brussels Devils (Belgia), Delta (Țările de Jos), Lusitanos (Portugalia), Castilla Y Leon Iberians (Spania). Așadar, din toamnă avem iarăși meciuri puternice pentru jucătorii din liga națională, care au nevoie de cât mai multe jocuri de acest nivel pentru a progresa. Ceea ce, pe termen lung, va crește bazinul de jucători al naționalei.
FRR a decis ca din acest an primele două ligi (Super Liga și Divizia Națională de Seniori) să se unească în Liga Națională de Rugby (excepție clubul din Arad). Recunosc, am fost reticent la eficiența măsurii, și în multe privințe am avut dreptate. Este o diferență foarte mare între echipele de top, ce alcătuiau Super Liga – Baia Mare, Timișoara, Steaua, Dinamo, în special, și cele provenite din fosta ligă secundă, în special în ceea ce privește pregătirea fizică. Pe de altă parte, avem parte de mult mai multe meciuri (inclusiv la TV, parteneriatul cu TVR ajută mult), celelate echipe au ocazia să crească, jucând cu echipe puternice. Ei vor fi forțați să investească, să evolueze, pentru a ține pasul cu fruntașii. Programul complet al meciurilor îl găsiți aici.
Apropo de discuțiile interminabile cu rugbiștii răi care nu lasă și alte sporturi pe Arcul de Triumf: în templul sportului cu balon oval s-a jucat și fotbal (naționala de tineret, dar și cea de fotbal feminin), și Cupa Regelui și Cupa Reginei la oină, ba chiar și ceva tir cu arcul, cred. Semn că rugbyul nu are o problemă să găzduiască alte sporturi, atunci când e nevoie. Pe Arena Națională nu se poate juca decât fotbal, ce să vezi…
Tot pe Arcul de Triumf am fost să văd finala mică la U19, pentru că jucau ai mei dragi de la Gura Humorului. Deși au jucat o repriză în inferioritate, humorenii au jucat foarte curajos și au fost la câteva secunde de o victorie uriașă, cei de la Pantelimon egalând la ultima fază, printr-o lovitură de pedeapsă transformată de la jumătatea terenului. Apoi, la transformări pentru departajare, ilfovenii au câștigat, dar am fost cel mai mândru de Sebi, de Ciprian și de ceilalți puști. Au luptat cu inima și au demonstrat că Bucovina e o pepinieră încă productivă pentru rugbyul românesc. Abia aștept să îi văd în echipa de seniori, pentru care ei au debutat deja.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!