
Nu, n-am vrut sa sune tragic sau macar infricosator titlul. Dar in fiecare zi suntem prezenti in trafic – ca soferi, ca pasageri sau ca pietoni – si cu totii ne dorim sa ajungem in siguranta la destinatie, de aceea siguranta rutiera e o problema care ne priveste pe toti. Iar daca asta ar depinde doar de fiecare dintre noi, ar fi extrem de simplu. Dar traficul rutier a ajuns, la ora actuala, o adevarata miscare browniana si nu de putine ori intre “particule” apar interactiuni. De multe ori verbale doar, politicoase sau nu, dar sunt si situatii cu final nedorit, pe care toti ni le dorim cat mai putine.
Putini dintre soferi se informeaza corespunzator in ceea ce priveste aspecte legate direct de masinile lor. Unele chiar banale, dar cu consecinte de multe ori grave: presiunea la roti, eficienta cauciucurilor de iarna, reviziile periodice, piese de schimb de calitate, condusul pe timp de iarna, pe ploaie sau pe ceata. Ne zgarcim (remarcati, vorbesc la persoana I) uneori la chestii care tin de siguranta noastra si asta e grav si trist in acelasi timp.
Si mai e o problema: comportamentul participantilor la traficul rutier. Pentru mine e clar, majoritatea stam prost cu nervii. Ca e vorba de stresul zilnic, traficul aglomerat, niste personaje tip Dorel care sparg asfaltul exact cand e traficul mai mare si nu astupa niciodata groapa in timp util, lucrari de mantuiala. Da, le stim cu totii problemele din trafic. Bonus: exista si o categorie speciala care considera ca ei sunt dotati, de la natura, cu prioritatea de smecher. Cei care merg pe banda de urgenta cand pe autostrada se merge bara la bara din varii motive sau pe contrasens pe DN-uri. Cei care blocheaza cu buna stiinta banda de viraj la dreapta, desi ei merg inainte. Cei care depasesc coloana, apoi iti taie calea. Sigur ii stiti! Cei care intra in intersectie, desi e deja blocata si imediat se face semaforul verde pentru ceilalti. Care opresc unde au chef, pun avariile si ii doare la basca daca blocheaza o banda a unui drum si-asa foarte aglomerat. Ba chiar te si injura: “ce vrei, ba, am pus avariile, nu vezi?”. Plus acei faster-than-light utilizatori de claxon la semafoare, cand nanosecunda pare o eternitate fata de momentul in care te-au avertizat ei ca e verde. Mai vreti exemple? Sunt destule in jurul vostru. Si da, in prezenta lor, imi ies din pepeni.
Si totusi, ce masuri ar trebui implementate pentru reducerea numarului de accidente rutiere? In primul rand, una simpla: aplicarea legii. Pe alocuri, chiar inasprirea ei. Stiu, partea cu aplicarea ar trebui sa fie de la sine inteleasa, dar stim cu totii ca nu e asa. Ganditi-va de cate ori ati negociat cu politistul care v-a oprit din varii motive – ca n-aveti centura, ca vorbeati la telefon, ca ati depasit viteza regulamentara si cate si mai cate. Sau la cate masini sunt parcate aiurea si nu accept decat in putine situatii argumentul “nu sunt locuri de parcare”. La Eroii Revolutiei, parcarea de la CityMall costa 2 lei/ora si e goala. In schimb, in toata piata sunt masini parcate ilegal si nimeni nu face nimic. Trebuie sa ne obisnuim ca a conduce intr-un oras mare presupune costuri. Verificati ce taxe presupune condusul in inelele centrale in marile metropole (Londra, Munchen) si asta suplimentar fata de parcare.
In ceea ce priveste inasprirea, ma gandesc, de exemplu, pentru vitezomani. La ora actuala, daca depasesti viteza legala pe tronsonul respectiv cu 50 km/h, iti este suspendat permisul automat pe o perioada de 3 luni. Iar daca mai faci si un curs de conduita rutiera preventiva scapi dupa 2 luni. Ce facem insa cu cei surprinsi pe autostrazi cu viteze de genul 200 si inca multi km/h? Eu as propune ca cei surprinsi depasind viteza legala cu peste 100 km/h sa le fie suspendat permisul pe minim 2 ani. La fel in cazul celor care au consumat alcool, care mie imi pare mult mai grav, ganditi-va la cei care odata opriti de politie abia se mai tin pe picioare. Depasirea unui anumit prag de alcoolemie sa iti interzica dreptul de a conduce pe 5 ani.
Sursa foto: Michelin
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
[…] Popa Ina 2. Petre 3. Irina Baragoi 4. Marius Matache 5. Istrate […]
[…] rutier? ?i unde m? voi întâlnii cu ceilal?i câ?tig?tori: Popa Ina, Irina Baragoi, Marius Matache, Istrate […]