Imediat după revoluția din decembrie 1989, erau cele trei trupe mari de rock care captau atenția tuturor, Compact, Holograf și Iris, care activaseră și înainte de Revoluție, erau numele care rupeau tot, ce mai, legende. Când am ajuns însă în București la facultate (1996), lucrurile se schimbaseră un pic, în sensul că orice eveniment cu pretenții din București avea trupele din noul val: Timpuri Noi și Sarmalele Reci. Impropriu spus noul val, Timpuri Noi existau din 1983, dar erau mai curând în underground, asemeni timișorenilor de la Cargo. La momentul respectiv, însă, versurile celor două trupe scandalizau puternic puritanii obișnuiți totuși cu o oarecare disciplină, dar făceau deliciul tinerilor rocker rebeli.
Cred că prima piesă Sarmalele Reci de care îmi aduc aminte era Vărsătorul, de pe o compilație cu muzică românească, evident, pe casetă audio. De, nu aveam mereu bani de dat pe album, habar nu mai am cum mă alesesem cu acea compilație. Apoi, cu vreo 2 excepții cred, toate piesele de pe Țara te vrea prost vor deveni hit-uri. Muzica despre care la radio se cam strâmba din nas, dar pe care toată puștimea le știa ca pe…. sistemul periodic. Live în club i-am văzut prima dată în Lăptăria lui Enache, stăteam lângă scenă, puteam să pun mâna pe Paul Baciu, basistul din acea perioadă și eram fascinat că era printre primii stângaci pe care îi întâlneam pe scenă (sigur primul basist, folkiști mai știam vreo doi).
Pentru că facebook mai face și lucruri bune, într-o discuție pe profilul cuiva (nu mai țin minte al cui) am interacționat cu Florin Dumitrescu. Și pentru că îmi plăcea ce spune și scrie, m-am uitat să văd cine – nu, nu era chef-ul de la TV. Era omul care scrisese textele acestui album. Am fost emoționat ca o prințesă prinsă de zmeu când am vorbit cu el prima dată, dar chimia funcționează uneori singură și ne-am împrietenit rapid. Ba chiar am și colaborat anul trecut, invitându-l să facă parte din juriul ce a selectat poeziile care au intrat în cartea POE3, pe versurile elevilor din Sectorul 3. Și încă ceva, dar nu e momentul să vă spun prea multe, dar e cu versuri și muzică (hihihi!).
După 26 de ani, Vinilul Țara te vrea prost se deschide chiar cu Vărsătorul, ca să fie povestea rotundă, ca romanul lui Rebreanu (Ion se deschide cu drumul care intră în sat și se termină cu drumul care iese din sat). Și va fi lansat sâmbătă, 18 decembrie 2021, începând cu ora 18.00, printr-un concert în Club Quantic din București. Nu lipsește nici saxofonul lui Mihai Iordache, nu lipsesc Violeta, La Preoteasa, N-ai nimic pe sub tricou, Tatiana și-a ei Tantra yoga. Biletele sunt disponibile pe IaBilet.RO.
Doctor in chimie, cercetator in chimia mediului. Cantautor folk. Blogger harnic aici și pe ForeverFolk.com, uneori și pe RoConferinte.ro
4 Comments
Marius
11/12/2021 at 10:16
Salut, Marius!
Si eu stiam mare parte din versurile lor desi nu am fost niciodata fanul lor. Dar … imi aduc aminte de faptul ca “Tara te vrea prost!” ori de cate ori guvernantii nostri fac/nu fac cate ceva.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok
4 Comments
Salut, Marius!
Si eu stiam mare parte din versurile lor desi nu am fost niciodata fanul lor. Dar … imi aduc aminte de faptul ca “Tara te vrea prost!” ori de cate ori guvernantii nostri fac/nu fac cate ceva.
@Marius inseamna ca si-au facut treaba bine. Trupa, nu guvernantii :))