Cand vin sarbatorile de iarna, pe romani ii cotropeste asa o evlavie si o liniste sufleteasca iesita din comun. Si daca in prima jumatate de decembrie abunda evenimentele caritabile, faptele bune, in cea de a 2-a, in numele traditiilor, mai exact in ultimele zile inainte de Craciun, oamenii trec de la suflet la chestii mult mai presante cum ar fi ingerarea in vederea digerarii a tot felul de chestii periculoase, dar fara de care ar fi greu de imaginat un Craciun romanesc. Din pacate, de multe ori, unii opteaza pentru produse gata preparate, dar cat de mult pot semana toba sau carnatii la vid cu ce tinem cu totii minte din copilarie ca insemnau produsele acestea.
De aceea, o vizita intr-o macelarie traditionala – cum este La Cutitul Iscusit – mai ales in aceasta perioada poate fi o experienta foarte interesanta. De exemplu, afli ca micii se leaga bine doar daca sunt marinati in zeama de oase. Nu scrie in pliantul de la hipermarket asta, nu? In plus, orice gospodina iti va spune ca niciodata gaina de crescatorie nu va da acelasi gust pilafului precum cea crescuta in batatura. Iar dupa ce treceti de o anumita varsta, greutate si nivel de colesterol in sange, o sa aflati cum sta treaba cu mangalita (o specie de porc fara colesterol) si de ce un curcan bine gatit face cat 10 porci.
Primele doua macelarii din lantul La cutitul iscusit functioneaza în Hala Obor noua (foto dreapta) si la Piata Valea Ialomitei. Pe viitor, se preconizeaza extinderea afacerii (ce functioneaza in regim de franciza) la 20 de unitati in Bucuresti si imprejurimi pana la sfarsitul lui 2013.
In incheiere, va rog sa ma iertati pentru terorizarea papilelor gustative.
P.S. Daca ajungeti La cutitul iscusit, incercati pastrama de pui marinata. Pentru incheiere, insa, ne intoarcem la “porcarii”: un “colind” traditional studentesc romanesc. De porc. Digestie usoara sa aveti.
Daniel Iancu – Porcul de la cantina
.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!