Sambata dimineata (desi trecusera doar 3 nopti si 2 zile practic, joi si vineri) ne-am impachetat bagajele, pentru ca urma sa parasim Hotel BinderBubi Medias cu destinatia Sighisoara. Gata cu SPA-ul, gata cu sauna, gata cu ciorba de tarhon de Medias. Evident, 18 persoane care parasesc un hotel inseamna ceva agitatie, astfel ca ne-am regrupat in Piata Regele Ferdinand (centrul orasului).
Inainte de a parasi orasul, am vizitat Casa Rosenauer, sediul Dafora Turism. Construita dupa 1621 in stil renascentist transilvan, sufera de-a lungul existentei mai multe transformari, ingloband elemente “a vela” sau baroce. Intre casa si castel exista o retea de tunele si pivnite, se presupune pentru evadare in cazul in care fortareata ar fi fost asediata. Casa se presupune ca ar fi functionat si ca templu masonic, fiind prezente elemente specifice semioticii masonice (foto dreapta).
Eu am aruncat un ochi si la Gradina de Vara Traube, o locatie de concerte foarte interesanta din Medias, unde avea loc in seara zilei un tribute Godsmack si unde imi doresc sa cant si eu la un moment dat. Poate vara viitoare.
Cu arme si bagaje si copiii din dotare, am pornit spre Sighisoara. Planuisem sa oprim pret de o ora la Biertan. Biserica fortificata de la Biertan este mentionata pentru prima oara intr-o indulgenta papala de la 1402, desi Muzeul Bruckenthal gazduieste dovezi ale locuirii ce dateaza inca din sec. IV d. Ch. (Donariul de la Biertan, foto stanga).
Intre 1572 si 1867, Biertan-ul a fost resedinta episcopala, aceasta fiind ulterior mutata la Sibiu. Asa se justifica cele doua randuri de ziduri ce inconjoara biserica, dar si cele 4 turnuri, transformand-o (si cu ajutorul pozitiei inalte) intr-o fortificatie redutabila si greu de cucerit. Turnul de sud sau Turnul Catolic a servit, dupa Reforma protestanta, drept capela pentru catolicii din comunitate ce nu au trecut la luteranism. Turnul de nord-est gazduieste lespezile funerare ale mai multor episcopi, iar cel de nord-vest este numit si Turnul cu Ceas. Altarul bisericii este cel mai inalt dintr-o biserica evanghelica din Transilvania (cel mai vechi se afla la Prejmer, Mediasul il gazduieste pe cel mai frumos, iar la Sebes se afla cel mai valoros).
Usa sacristiei (un fel de seif vintage :D) detine un mecanism de inchidere alcatuit din 19 incuietori, realizat la inceputul sec. 16 si premiat la expozitia mondiala de la Paris din 1900 (foto dreapta).
De asemenea, foarte interesant (mai ales pentru cititorii casatoriti ai blogului meu :D) este turnul estic, ce functiona ca…inchisoare pentru cuplurile ce doreau sa divorteze. Cuplurile erau inchise intr-o camera de circa 10-12 mp timp de 2 saptamani, avand la dispozitie un pat ingust, o lingura, o furculita, o farfurie, o masa mica si un singur scaun. Fara cutit :-). Rezultatul? In 300 de ani, Biertan-ul consemneaza un singur caz de divort. Acela clar a fost un barbat hotarat 🙂.
Curtea bisericii gazduieste un mic monument inchinat episcopului Binder, ultimul episcop de Biertan.
Galerie foto cu Biserica fortificata de la Biertan.
Vizita la Biertan odata terminata, am pornit spre Hotel BinderBubi Sighisoara, gazda ultimei nopti a expeditiei DreamTeamRO – Dafora Turism la Medias si Sighisoara. Urma concertul de folk :-).
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
[…] http://www.mariusmatache.ro/ultimele-impresii-din-medias-catre-sighisoara-via-biertan/ […]
[…] http://www.mariusmatache.ro/ultimele-impresii-din-medias-catre-sighisoara-via-biertan/ […]