Prin definitie, voluntariatul reprezinta o activitate efectuata fara a astepta o rasplata. Cu toate acestea, in zilele noastre ideea de voluntariat a capatat noi valente, chiar daca activitatea neremunerata efectiv se mentine. Importanta ipostazei de “voluntar” baleieaza, din punctul meu de vedere, intre cei doi termeni din titlu: hobby si necesitate.
De ce hobby? Pentru ca pentru multi tineri voluntariatul inseamna oportunitati de distractie, iar aici putem vorbi de categorii precum voluntari la concerte (unde ai ocazia sa iti vezi gratuit si chiar sa ajungi in apropierea unor oameni pe care ii idolatrizezi), voluntari pentru mediu (prin care poti calatori in locuri ce au nevoie de o mana de ajutor – la ecologizare, la plantare de copaci, la realizarea de marcaje) sau pur si simplu munca voluntara peste hotare care faciliteaza interactiunea cu alte culturi, ceea ce determina o mai buna intelegere si deci acceptare a acestora. Pentru ca multe din cazurile de intoleranta din lume sunt provocate de diferente socio-culturale (si aici vorbim de religie, traditie, rasa etc.) mult prea mari.
Voluntariatul iti poate deschide porti prin relatiile pe care ti le faci. Si nu va ganditi la voluntariat doar la munca fara bani. Sa va dau un exemplu: in iarna lui 2010, un prieten m-a rugat sa vin sa cant la un concert caritabil, prin care voiau sa faca o bucurie de Craciun unor oameni cu posibilitati materiale reduse. Intamplator, in sala se afla un tip care organiza un eveniment privat la 2 saptamani dupa si care m-a invitat sa cant acolo contra cost. Dincolo de ideea de “rasplata” la care v-ati putea gandi, orice actiune de voluntariat bine gandita, va poate facilita contactul cu oameni importanti care va pot inspira, ajuta si cu care puteti colabora. De ce? Pentru ca un eveniment, un proiect care implica voluntari va avea nevoie de expunere, de implicarea unor persoane reprezentative pentru domeniul de activitate, care sa gireze direct sau indirect procesul.
Voluntariatul va poate asigura (macar partial) experienta pe care foarte multi angajatori o solicita atunci cand ofera un job. Pentru ca, de cele mai multe ori, voluntariatul inseamna “hands-on learning” – ipostaze in care inveti facand – deci experienta. De asemenea, e putin probabil sa fiti singurul voluntar, deci veti fi pus in ipostaza sa va exersati munca in echipa. Sau, prin voluntariat, puteti determina o schimbare la nivelul comunitatii: exemplul Let’s do it, Romania! sau, unul, mai simplu, ca in videoclipul de mai jos.
Acest articol este primul din seria de 3 articole Pentru concursul Reporter European. Regulamentul Campaniei il gasiti pe site-ul Comisiei Europene. Voi ce experiente de voluntariat ati avut? Ce motive ati avut sa deveniti voluntari?
[…] Matache – Voluntariatul: de la hobby la necesitate. Cite?te pe blogul s?u personal seria de post?ri […]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
Voluntariatul este si o forma de formare personala, cu asta incepem drumul spre o viitoare cariera remunerata. Eu una ma declar mandra de faptul ca am perceput si practicat voluntariatul intr-o maniera pozitiva si cu multa pasiune, si am sa o mai fac ori de cate ori mi se ofera si-mi ofer ocazii. Am inceput voluntariatul prin multe actiuni din cadrul facultatii pe care am urmat-o in orasul natal, Galati, schimb de experienta cu studenti din Lisabona, iar cel mai nou proiect in care am intrat cu incredere – Let’s Do It, Romania, coordonator fundraising si comunicare. Urmeaza o colaborare cu un ONG pe tineret, in care voi da o mmana de ajutor cu ce au nevoie pentru demararea viitoarelor proiecte, cu toate ca nu sunt membru in cadrul acestuia. Bine spui Make “voluntariatul inseamna “hands-on learning” – ipostaze in care inveti facand – deci experienta” si sunt in asentiment, dupa cum se poate observa din putinele cuvinte asternute aici 🙂
Suntem capabili de a demara actiuni de voluntariat doar cu gandul la reusita acestora si nu la vreo satisfactie financiara 🙂
Am fost voluntar de vreo 6 ori la concerte, de 5 ori la evenimente (conferinte, competitii), de 2 ori in campanii de CSR initiate de Holcim (in liceu).
Motivul: 1. intram gratis la concerte si aveam acces pente tot, inclusiv backstage; 2. am cunoscut oameni cu care ulterior am lucrat; 3. am luat parte la evenimente care m-au ajutat sa ma dezvolt personal si profesional => am capatat o tona de experienta in sfere in care altfel as fi patruns mai greu, studenta fiind.
Acum nu stiu daca as mai face voluntariate mai lungi de o zi (in cadrul unor evenimente am stat si 2 luni 🙂 – vezi Olimpiadele Comunicarii 2008 si 2009) deoarece nu imi mai permite timpul si nici nu as mai fi atat de motivata.