Voluntariatul pe scurt: trimiteți copiii să facă voluntariat, e util și în 99% din cazuri plăcut. Varianta mai lungă e în exemplele de mai jos.
Mă sună cineva, o cunoștință:
– băi, Make, tu aveai o asociație, are și fiică-mea nevoie de o adeverință că a făcut voluntariat! Pleacă la facultate în Anglia și ăia cer așa ceva.
– Păi și ea nu știa că îi trebuie?
– Ba da, dar nu credea că e obligatoriu!
– Dacă scrie că trebuie hartie, clar e, păi și de ce nu a făcut voluntariat?
– Eee, păi ea era ocupată, mă, nu a avut timp de pierdut!
– Aha, deci voluntariatul e timp pierdut…
– Hai, bă, îmi dai?
– Mai vorbim, sună-mă săptămâna viitoare.
– A, nu, că îi trebuie mâine la prânz!
Discuție cu studenți de la Facultatea de Geografie, după o ieșire pe teren cu ei:
– Ce vrei să faci mai departe? Ți-a plăcut pe teren? Vrei să mai lucrezi cu noi, să înveți ce înseamnă cercetarea în domeniul mediului?
– Mă gândesc să mă angajez la H&M, că vreau să îmi iau telefon nou.
Voluntariatul e cea mai frumoasă metodă să afli ce vrei să faci în viață și să capeți experiența fără de care nimeni nu te mai bagă în seamă în ziua de azi. Experimentezi, nimic nu e definitiv, înveți, cunoști oameni, întâlnești oportunități, îți dezvolți aptitudini precum lucrul în echipă, comunicare etc. Mi se par atât de erodate cuvintele că mă simt aiurea să mai explic de ce e voluntariatul e important. Foarte multe universități din afară apreciază măcar (dacă nu cumva cer explicit) voluntariatul la candidații lor. Cum spunea un englez cu care am lucrat, îl aleg mai curând pe căpitanul echipei de fotbal decât pe campionul facultății la snooker.
Nu e simplu pentru o asociație să primească voluntari. Sunt 5 hârtii pe care trebuie să le completăm (nu exagerez, chiar sunt cinci), plus registrul voluntarilor. Pentru asta trebuie să mulțumim statului român și tradiționalei sale birocrații. De aceea nu ne înghesuim să luăm, dar o facem dacă vedem interes din partea oamenilor. Pentru că acesta e rolul asociației, să coaguleze oameni, să le dea idei, să îi ajute să și le pună în practică.
Dacă ai voștri copii au nevoie de adeverință de voluntariat, spuneți-le că avem proiecte mișto la Asociația InformART. În toamnă am stat cu un stand în parcul Titan și am povestit cu oamenii despre biodiversitate, le-am dat mici cadouri (căni, tricouri, sacoșe, orare copiilor etc.). Apoi am ieșit în parc cu copiii, fie cu bicicletele în Văcărești, fie în Titan cu aplicații de identificare a speciilor. Mai organizăm și concerte – de-ale noastre, avem nevoie de oameni la intrare de ex. Cred că e simpatic să vezi câte un spectacol gratuit, ba chiar să îți aduci și prietena. Sau să cunoști artiști, să înveți de la ei, să le poți cere sfatul. Am prieteni care au început ca voluntari pe la concerte și festivaluri și acum sunt direct implicați în businessul de organizare.
Activitățile se fac cu bani, de aceea vă amintesc că primim formulare 230 până pe 25 mai, cu 3,5% din impozitul pe venit pe care l-ați dat deja statului și pe care vă rog să nu îl lăsați statului. Pe voi nu vă costă decât puțin timp, totul se face online, durează fix 2 minute și ajută foarte mult. Dacă nu nouă, dați-l unei asociații care schimbă ceva în colțul ei de societate.
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!