Fotbalisti de geniu in nationale slabe

Remember: fotbalul si reciclarea

16/01/2012 Comments (0) Sport

100 de momente magice din istoria fotbalului (I)

In ultima vreme am tot scris despre sport, fotbal sau nu. De aceasta data, Mircea a descoperit un documentar fabulos.

The 100 greatest football moments of all time e o istorie romantata a fotbalului, condimentata cu imagini, cu povesti, cu situatii similare care ar fi putut intra in top, dar n-au facut-o. Mircea are dreptate: merita sa va petreceti un week-end (sau mai mult) pentru a citi si a privi imaginile. Veti fi uimiti de cate emotii va vor coplesi, amintiri cu eroii acelor timpuri, cu momente similare in care ati fost implicat (la TV sau poate chiar pe stadion).

Ca sa va dati seama la ce nivel sunt clipurile, va spun ca pe locul 95 se afla performanta lui Duckadam la Sevilla in 1986, iar “competitia” a fost cu genialul calcai al lui Madjer (FC Porto) din finala din 1987, impotriva lui Bayern Munchen. Ca sa si comentez un pic, pe sectiuni, iata la ce m-am gandit eu privind clipurile (Nu voi povesti fiecare clip, ci doar cele de care imi amintesc).

100-90. Golul lui Roberto Carlos in meciul cu Franta, cand mingea ia un efect extraterestru, pare ca se duce 50 cm pe langa bara, apoi revine in cadrul portii, loveste mingea si intra in poarta. Goikoetxea (Bilbao) care il accidenteaza grav pe Maradona (pe atunci la Barcelona) – peste ani, Lacatus il va “razbuna” pe Maradona, accidentandu-l la fel de grav pe jucatorul basc. Argentina – Columbia 0-5 la Buenos Aires – Argentina era campioana mondiala din 1986 si finalista din 1990, castigatoarea Copei America in 1991 si 1993. Era meciul care facea din Columbia una din favoritele la mondialul din 1994 din SUA – ce n-au anticipat specialistii a fost prestatia lui Hagi si compania. Cele 4 penalty-uri aparate de Duckadam la Sevilla – cel mai important moment al fotbalului romanesc. “Lovitura fulgeratoare” a lui Eric Cantona impotriva unui suporter al lui Crystal Palace. Aparitia Legii Bosman – o schimbare fundamentala in fotbal.

90-80. Sfertul de finala de la World Cup 1966 Portugalia – Coreea de Nord, in care coreeni au condus cu 3-0 o echipa a Portugaliei cu legendarul Eusebio pe teren. De altfel, chiar “Perla Mozambicului” avea sa restabileasca normalitatea, inscriind 4 goluri.

80-70. Danemarca si uimitoarea lor performanta de a catiga Euro’92 veniti de pe plaja, dupa ce au beneficiat de eliminarea Yugoslaviei pe motive politice. Prima “scarita” din istoria fotbalului a cehului Panenka. Golul lui Francois Omam Biyick care determina o victorie ireala a Camerunului impotriva Argentinei (campioana mondiala en-titre) in deschiderea Mondialului Italia’90.

Va urma…pentru c? fotbalul are multe povesti care merita spuse. Sau, dupa caz, citite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *