Presiunea sociala e mare si pe tot mai multe niveluri. Nu de putine ori, alcoolul face parte din zestrea noastra cultura (intampinarea musafirilor, sarbatorirea unui eveniment, incheierea unor contracte etc.). Cand apar problemele, cei care ar trebui sa te consilieze nu stiu. Cei care ar trebui sa te ajute, te stigmatizeaza sau cel mult te expulzeaza pe un “loc neeligibil” din lista de prioritati. În acest context, exista oameni care vor sa schimbe mentalitati si stari de fapt, pornind cu caravana AlcoHelp prin tara.
Cu sprijinul financiar al Heineken România, ALIAT continua programul initiat in 2010 sub numele de Caravana Alcohelp, care in acest an va ajunge în mai multe localitati din tara, atat din mediul urban, cat si din mediul rural .
Lucrurile nu au fost deloc simple cand vine vorba de obtinerea autorizatiilor pentru caravana AlcoHelp, mai ales in Bucuresti, imi spune Ioana Tomus. In tara insa, lucrurile au mers mai usor, mai ales ca avem mai multe institutii partenere care sprijina actiunea noastra: Programul “Sf. Dimitrie Basarabov” al Asociatiei Filantropice Medical-Crestine Christiana, din Cluj-Napoca, Fundatia pentru Tineret Buzau si doua asociatii in zona Moldovei – Solidaritate si speranta din Iasi si Fundatia Caritabila Orizonturi din Campulung Moldovenesc. De asemenea, suntem in discutii si cu alte cateva organizatii implicate in domeniu. In fiecare comunitate locala am incercat sa avem un partener puternic, cu impact real in comunitate, atat in urban, cat si in rural.
AlcoHelp reprezinta un instrument de preventie, interventie si orientare catre servicii specializate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, usor de folosit si care garanteaza confidentialitatea si anonimatul celor care îl acceseaza.
Si pentru ca povestea caravanei a inceput sambata, in Bucuresti, am petrecut cateva ore la standul ALIAT din Parcul Cismigiu, pentru a lua “pulsul tribunei” cum se spune la fotbal.
O doamna in varsta asculta mesajul voluntarilor ALIAT, apoi incepe sa povesteasca indignata despre “20 de femei bete, dansand doua cate doua, iar cativa straini filmau, comentariile acestora nefiind favorabile noua, romanilor”. Cum reactia celor din jur nu a fost infierarea “vinovatilor” enumerati anterior, doamna se indeparteaza bombanind pe acelasi ton indignat.
Un domn pare interesat de campaniile sociale, dar cand afla ca e vorba de o campanie legata de consumul abuziv de alcool, refuza ferm orice dialog “nu, mie imi place alcoolul!“. Un altul, mai in varsta, declama mandru ca “in 85 de ani, bautura nu s-a terminat niciodata din casa, dar nici nu am fost vreodata beat”. In jurul mesei e deja animatie, chiar daca nu se discuta politica, cum si-ar fi dorit unii din cei care trec pe langa noi. “Daca nu le pare rau dupa banii pe care ii dau pe bautura, inseamna ca nu i-au muncit” spune, cu tristete in glas, un alt domn. In prima faza, inclini sa ii dai dreptate, dar oare asa simple sa fie lucrurile?
Conform OMS, pentru o persoana care are probleme legate de consumul excesiv de alcool, alte sapte persoane au de suferit ca urmare a acestuia.
Tinerii sunt mult mai dezinhibati relativ la astfel de interactiuni. Chiar daca vazand standul ALIAT sunt pusi pe glume – evident, exista un mascul alfa in grup, insotit de mai multi discipoli – cand incepe chestionarul, tanarul devine serios, raspunzand direct, fara teama oamenilor mai in varsta, care inca nu au inteles anonimatul acestor chestionare. Stiti ce este un preloader? Este acea persoana care, inainte de a merge intr-un spatiu public (de ex. club), consuma o cantitate de alcool, pentru a scapa de inhibitii, emotii, nervozitate etc.
25% dintre decesele inregistrate la barbati tineri (19-26 ani) se datoreaza alcoolului.
E ora 14 si un domn are deja la activ o cantitate de alcool care pe altii i-ar fi naucit pentru mai multe zile. Accepta dialogul si chestionarul. Asa aflam ca are 50 de ani, desi arata de 70. Scorul chestionarului e infricosator – 35, in conditiile in care peste 20 inseamna efecte negative serioase asupra sanatatii. Care deja se manifesta – ciroza hepatica, doctorul spunandu-i deja de cativa ani “sa mai lase bautura”. Dar asta e doar una din problemele sale, locuieste deja pe strada de ceva vreme.
Si aici apare paradoxul “cine a fost primul: oul sau gaina?” Alcoolul i-a determinat problemele sociale sau datorita acestora s-a ascuns in spatele alcoolului?
Consumul exagerat de alcool este cauza a 40% din crime, 70% din cazurile de violenta in familie si 60% din cazurile de viol.
Ca orice dependenta, lupta cu alcoolul nu e usoara, nici pentru cel direct afectat, nici pentru cei din jur. De aceea, e important sa stii, e bine sa te testezi, e esential sa te implici. Pentru tine sau pentru cei din jurul tau care au nevoie.
Daca vrei sa stii daca tu sau cineva apropiat are o problema cu alcoolul, intra pe site-ul AlcoHelp si testeaza-te. In functie de rezultate, se pot urma cele 10 sedinte de terapie online de pe site. Daca ai nevoie de informatii sau vrei sa comunici cu cineva de specialitate sau cu probleme similare, intra pe forumul AlcoHelp.
Referinte
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
1 Comment
[…] din Bucuresti detalii si este propus de Aliat – poate tineti minte articolul despre Caravana AlcoHelp. Scopul proiectului este de a preveni consumul de droguri in scoli prin crearea si implementarea […]