Interviu cu Dan Țopa

Mama și minunile ei

12/12/2013 Comments (11) Blog

Anul blogosferic 2013

Blogosferic vorbind, www.mariusmatache.ro a avut un salt spectaculos în 2013. Am scris ceva mai puțin ca în anii trecuți (asta pentru că am fost foarte mult pe drumuri cu concertele), dar am început să îmi aleg mai cu grijă subiectele, pe zonele în care consider că pot aduce o valoare adăugată semnificativă (muzică și cultură în general, cercetare, educație, mediu, chimie). Am mers tot mai rar la evenimente, atât pentru că am fost foarte mult plecat, dar și pentru că în multe situații am înțeles că nu mi se potrivesc. Prefer din ce în ce mai mult invitații la muncă, la scris (că doar de aceea suntem bloggeri), decât invitații la petreceri, prefer tot mai des proiectele pe termen lung în locul one-time-stand-urilor. Iar în viitor o voi face tot mai puțin. Văzut strict ca business, am depășit 1500 de euro câștigați din blog, plus numeroase avantaje obținute (cele mai importante sunt cele 4 deplasări efectuate în străinătate în acest an, la Zurich, Milano, Strasbourg și Bruxelles). Sincer, valorează mult mai mult pentru mine că am jucat fotbal pe San Siro cu Tony Adams, Pires sau Costacurta sau că am fost de două ori la Parlamentul European.

Anul blogosferic 2013Un rol important l-au avut agențiile cu care am lucrat. Începută în 2012, relația excelentă cu Golin-Harris a continuat și s-a dezvoltat în 2013. Recunosc că nu mă așteptam să găsim atât de multe proiecte comune, cum ar fi Chain Reaction sau Liceul European al Anului (primele care îmi vin în minte, au fost mult mai multe). Nu uit nici celelalte agenții cu care am colaborat îndeaproape și anume McCann PR2activePR, Public Advisors sau Respect Media. Am continuat să particip și în campaniile Blogal Initiative, dar totuși mai puțin ca în anul precedent. În toate proiectele în care m-am implicat, am încercat să ofer mai mult decât scria în contractul scris sau cel moral. Mulțumiri tuturor pentru colaborare, sper să nu vă fi dezamăgit cu prestația mea, sunt dispus în orice moment la critici constructive prin care să îmbunătățim colaborarea.

Cosmin si AlexandraCu echipa ForeverFolk am luat decizia să limităm implicarea în promovarea folkului în general și să ne limităm la proiectele în care am fost implicați direct – vezi spectacolele de la Teatrul Excelsior, vezi festivalurile unde am fost implicați ca și bloggeri oficiali sau ca membri ai juriului. Ce am pierdut? Ocazional, trafic pe blog. Ce am câștigat? Aprecierea și respectarea muncii noastre. Iar anul viitor vom fi și mai drastici cu proiectele în care ne implicăm. Dacă oamenii din comunitate (artiști, organizatori de evenimente, directori de festivaluri) nu vor înțelege că acest proiect blogosferic nu se poate autofinanța la nesfârșit (în iunie 2014 împlinim 6 ani), proiectul își va restrânge, tot mai mult, activitatea.

În 2013 am lansat, alături de Daniela, un nou proiect blogosferic și anume Jazz Culture. Deși similar ForeverFolk, prin faptul că este un proiect muzical de nișă, lumea jazzului este semnificativ diferită de cea a folkului, iar evoluția proiectului nostru va urma, în mod cert, alte etape. Cheful de muncă al Danielei și dorința de a ajuta un gen foarte puțin promovat (deși pe această nișă mai sunt publicații similare) îmi dau speranța că, în timp, proiectul va crește frumos, dacă și breasla va dori acest lucru.

Revelația anului blogosferic: UniCredit

Există o părere generală: băncile sunt întruchiparea răului și nu există decât diferențe minime între ele. Dacă acceptăm acest aspect, diferența o fac micile detalii. Iar aici am descoperit niște fete foarte simpatice și foarte atente la detalii. Pe Cătălina și Ioana le-am cunoscut la Pârâul Rece – ediția de vară – și prima impresie a fost că încearcă din răsputeri să schimbe cumva perspectiva asupra băncilor, aceea de colos greu accesibil publicului.

Fabio CapelloÎncet-încet, le-am înteles de ce spuneau că, față de alte bănci, UniCredit este o bancă empatică. Sponsor principal la Festivalul Enescu (cel mai important eveniment cultural din România), reacția rapidă și sprijinul acordat comunității din Ursici, proiectul UEFA Champions League Trophy Tour în România (la care am participat direct – foto stânga cu Fabio Capello), un concurs de debut literar sau festivalul de teatru de la Sibiu. Dar dincolo de toate, o echipă deschisă la provocări, dornică de feed-back (vineri am stat 2 ore să dezbatem rezultatele proiectului UEFA Champions League) și de critică constructivă reală. Să tot lucrezi cu oameni de genul ăsta.

Despre ce îmi propun pentru 2014 într-un articol viitor.

11 Responses to Anul blogosferic 2013

 1. Make says:

  @Auras invidiosule 😛

 2. Auras says:

  La anu’ te pomenesti ca o sa fii miliardar din blog si n-o sa mai vorbesti cu vecinii de cartier …:P

 3. Petre says:

  Se pare ca a fost un an frumos pentru tine si pentru blogul tau. Felicitari !

 4. Make says:

  @Petre a fost foarte bine, nici eu nu speram sa fie asa bine, sa fie atatea proiecte frumoase.

 5. Radu Oncescu says:

  Congrats Make!

 6. Make says:

  @Radu multumesc 🙂

 7. Ionut Dragu says:

  Cand ajungi acolo sus … sa nu uiti sa ne lasi si noua nr tau de telefon, da ? :))

 8. Make says:

  Stau la 4, e suficient de sus? :))

 9. Ionut Dragu says:

  Pentru cineva care sta la 2 … da :))

 10. […] cazul bilanțului muzical, încep articolul cu sentimentul că a fost un an un pic mai slab decât anul 2013. Am încercat să mă identific drept un artist cu blog mai curând de un blogger propriu-zis și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *