Antrenori de legendă la Mondiale

Sferturi de finală așteptate

28/06/2014 Comments (3) Sport

Dezamăgiri și revelații în Brazilia

La mondialul din Brazilia am trecut de faza grupelor și ne aflăm în fața primului meci din optimi. Înainte de a vorbi despre pronosticurile pe care eu le dau pentru aceste meciuri, cred că trebuie să vorbim un pic despre ce s-a întâmplat în faza grupelor. O fază plină de surprize, fie ele plăcute, adevărate revelații din partea unor echipe considerate victime sigure (cazul Costa Rica), fie prestații dezamăgitoare din partea unor favoriți, iar aici aș include în primul rând Spania.

Din grupa A, merg mai departe Brazilia și Mexicul. Dacă în cazul primei echipe, concluzia ar fi că deși s-a calificat, mai degrabă nu a impresionat, Mexicul a surprins nu atât prin calificarea în dauna Croației, cât mai ales prin jocul excelent prestat. Camerunul a fost mai curând în excursie, reușind un singur gol și performanța de a nu strânge nici un punct.

Grupa B a dat unul din cele mai frumoase meciuri de la acest mondial (Spania – Olanda), câștigat de producătorii de lalele cu un neverosimil 5-1. Și totuși, dacă David Silva fructifica ocazia singurul cu portarul la 1-0 pentru iberici, cred că altfel se scria istoria. Spaniolii însă nu și-au revenit, pierzând și împotriva chilienilor, semn că del Bosque nu a reușit să mai motiveze niște jucători care au câștigat deja în carieră titlul mondial, european, ligi ale campionilor și campionate naționale. Astfel că Olanda (favorita mea personală) și Chile merg mai departe. Sparring-partner-ul grupei a fost Australia, tot fără nici un punct.

Columbia a dominat Grupa C, terminând cu maxim de puncte. Una din cele mai monotone și antipatice echipe de la mondial, Grecia, întrecută la acest capitol în fotbalul european poate doar de România lui Pițurcă, a reușit să treacă mai departe, după o victorie în ultimul meci împotriva Coastei de Fildeș. De la care, ținând cont de valoarea individuală a jucătorilor, așteptam mult mai mult. Disciplinații, dar cam atât, japonezi pleacă acasă cu doar un punct.

Vorbind de Grupa D, încep cerându-mi scuze, sau aș putea recunoaște că nu mă prea pricep la fotbal. Nu am dat doi bani pe Costa Rica, în condițiile în care avea trei foste campioane mondiale drept adversare. De asemenea, după primul meci câștigat surprinzător împotriva Uruguayului, am zis că nu vor mai face nici un punct în grupă și au mai reușit încă 4. Ei joacă rolul Camerunului din 1990, care învingea Argentina (campioana mondială en-titre) și România în primele două meciuri, pentru ca în al 3-lea să dea meciul URSS-ului antrenat de…un rus. Costa Rica s-a calificat de pe primul loc în optimi, urmând să întâlnească acolo Grecia, așa că nu ar mai mira pe nimeni să ajungă în sferturi.Anglia și Italia au însemnat două dezamăgiri, britanicii reușind un egal modest în fața bravilor costaricani deja calificați în optimi, iar Italia o victorie urâtă împotriva Angliei.

Franța nu a avut prea multe emoții în Grupa E, câștigând la scor primele două meciuri cu Honduras și Elveția, permițându-și un egal în ultimul meci cu Ecuadorul. Și Elveția și-a respectat statutul de favorită, câștigând meciurile cu adversarii de peste ocean. Ecuadorului nu i-au fost suficiente cele 4 puncte pentru a merge mai departe, iar Hondurasul rămâne una din națiunile ajunse la mondial ca urmare a globalizării fotbalului și extinderii (poate prea mult) a numărului de participante.

Trei victorii a strâns Argentina în Grupa F, dar nici ea nu a impresionat, toate fiind la limită. Astfel că locul 2 în grupă s-a tranșat în meciul direct între Nigeria și Bosnia, câștigat de africani 1-0. Emoțiile primei participări la mondiale și-au spus cuvântul pentru bosniaci. Chiar dacă a reușit doar un punct, Iranul a fost la câteva zeci de secunde de un egal împotriva Argentinei și doar geniul lui Messi a reușit să facă diferența.

Germania a încântat la meciul de debut cu Portugalia, în Grupa G, demolând-o printr-un 4-0 dincolo de orice comentariu. Portugalia este și ea una din echipele ce au dezamăgit, deși lotul de jucători o îndreptățea să emită unele pretenții. Dar Paulo Bento e departe de Felipe Scolari (foto stânga), nereușind nici performanțele acestuia, nici un joc de calitate. Iar când jucătorii tăi sunt titulari la Real Madrid, Lazio, Manchester sau Benfica, parcă aștepți mai mult de la echipă. SUA este exact opusul, fără a avea mari vedete, are un antrenor – Klinsmann – care dovedește că știe să exploateze la maxim calitățile jucătorilor săi.

În sfârșit, Belgia nu a avut adversar în Grupa H și a obținut trei victorii, chiar dacă jocul său nu a fost unul spectaculos. Rusia lui Capello este dezamăgirea grupei, reușind doar două egaluri, cu Coreea de Sud și Algeria. Africanii reușesc, cred că în premieră, să depășească faza grupelor, dând calculele peste cap. Cu doar un punct, Coreea rămâne cu amintirea semifinalei de acasă, din 2002, semn că un arbitru la momentul potrivit face minuni.

Meciurile din optimi sunt, iar pariurile mele merg pe prima echipă din fiecare meci:

 • Brazilia – Chile
 • Columbia – Uruguay
 • Franța – Nigeria
 • Germania – Algeria
 • Olanda – Mexic
 • Costa Rica – Grecia
 • Argentina – Elveția
 • Belgia – SUA.

3 Responses to Dezamăgiri și revelații în Brazilia

 1. sorin says:

  Bai,da ori a jucat Franta asta cu Hondurasul ori la loc comanda

 2. Make says:

  @Sorin Ecuador a doua oara 😀

 3. […] am scris articolul despre faza grupelor de la mondialul din Brazilia, am spus că în ceea ce privește meciurile din optimile de finală, merg pe mâna primelor echipe […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *