Hai-hui prin Cluj

Fapte bune si lucruri frumoase, pe scurt

25/08/2011 Comments (7) Blog

Cine bate dis-de-dimineata la portita mea…

Stateam in dimineata asta la laptop, contemplandu-mi miile de cititori ai blogului si citind articolele din presa ce elogiau concertul de luni seara, cand suna cineva la usa. Cine sa fie, zic, ca Sting a zis ca n-are timp sa vina la cafea?

Deschid, usor contrariat. Doua domnisoare foarte simpatice:

– Domnul Marius Matache?
– (eu, politicos) Io!
– Cercetatorul, omul de media, folkistul, cunoscutul blogger Marius Matache?
– Mhm, mandea.
– Avem un pachet pentru dvs. Multumim, la revedere.

 

Deschid coletul cu grija (de cand cu atentatele din Egipt, sunt foarte grijuliu). O scrisoare si un recipient ciudat. Hai sa citim scrisorica, o fi vreo lettera de amor de la vreo fana, plus ceva afrodisiac. Citez “Delicatete si simplitate”. Hai ca incepe bine. Apoi zice de unu’ Mithaecus, strabunicul cuiva etc. etc. Abstraaaact, zic. Iau recipientul, o chestie alba in el. Ptiu, drace, o fi anthrax! Pe dop, un mesaj ciudat, ceva cu SOS! Sa vezi ca e de la vreun naufragiat! Naufragiat, naufragiat, da’ trimis prin curier?

Cu ce am la indemana, bag repede o Spectrometrie de Absorbtie Atomica cu Generator de Hidruri, sa nu fie ceva mercur (speta Hg), cum au vrut sa il omoare pe Borcea. Negativ. Deja enervat, prestez instant o Cromatografie de Gaze cuplata cu Spectrometrie de Masa. Ce sa vezi: sos de unt si lamaie. Ca prin vis, ii dau si un MS factorial, integrez spectrul de masa si ce iese: unt, lamaie, faina, smantana lichida de gatit, sare, piper alb, nucsoara. Iau iar beletu’, ca scria acolo ceva de peste, da’ eu m-am gandit ca grecu’ respectiv (speta Mithaecus) avea vreo alta meserie, Doamne fereste! Cand colo, descopar ca omul se ocupa cu gatitul, inca de acum 2400 de ani. Ce scria el in scrisorica? Un sos de calitate face mai mult decat sa imbrace o mancare: asezat cum se cuvine, sosul potrivit potoleste aroma prea stridenta, imbogateste preparatul, il innobileaza. Uneori il reinventeaza cu totul.

Dragilor, va pup, ma duc in laboratoarele de cercetare gastronomica din locuinta personala. Ma duc sa pun ceva pe platou langa sosul ala. Zice ca merge cu pui sau peste. Va tin la curent cu experimentele.

P.S. Povestea de mai sus este o fabula. Orice asemanarea cu realitatea este intamplatoare si nu reprezinta punctul de vedere al lui Mithaecus.

7 Responses to Cine bate dis-de-dimineata la portita mea…

 1. Make, vezi ca ai uitat sa ma treci in cc cand ai invitat tot dreamteam-ul la masa, la un curcan la cuptor cu sos de unt si lamaie 😀 :))))

 2. Mihai says:

  Frumos scris.. dar de la “Doua domnisoare foarte simpatice” care fac livrari la domiciliu se vede ca e fantezie :))))

 3. make says:

  @Mihai – stii care e partea misto? Ca cele “doua domnisoare foarte simpatice” e printre putinele chestii reale :))))

 4. Mihai says:

  @ make. la naiba. da’le si adresa mea. gata, inapoi la munca.

  P.S. Sting n-a venit la cafea ca era la mine la o tabla.

 5. Nicu says:

  Ingrasa sosul asta? Ca daca da, eu nu ma bag la combinatiune. SF-istic vorbind 🙂

 6. make says:

  Nicule, si apa plata ingasa daca exagerezi :)))

 7. […] povesteam saptamana trecuta de “coletul-minune” primit spre dedulcirea papilelor gustative. Dupa ce m-am asigurat ca e sos si nu vreo amenintare […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *