Din inimă, despre Maramures

FITS 2013 – 15 iunie

18/06/2013 Comments (2) Blog

Dependenta ca scop

Aceste aproape 3 luni mi-au redat optimismul si pofta de viata. Primele doua saptamani au fost cumplite, dar acum e cu totul altceva (am urcat pe munte, am jucat tenis cu piciorul cu baiatul meu cel mic, sunt mult mai prezent in activitatile cu familia, ma simt mult mai bine, m-am ingrasat vreo 5 kg (aveam nevoie). Dani, 47 ani

Sunt tata si sot, cresc doua fetite minunate una de 13 si una de 14 ani. Sunt student, sunt sef de grupa si am un singur 9, in rest numai 10. Nu-mi mai este rusine de viata traita, pentru ca sunt mandru de viata pe care o traiesc. D, 40 ani

Viata este frumoasa si fara sa beau alcool, alcoolul imi falsifica viata, desi nu aveam nevoie de asta! Aveam tot ce imi trebuie, dar eram prea orb sa vad asta. Aveam si am familie cu doi copii sanatosi, frati, parinti, acoperis deasupra capului, tot ce isi putea dori un om normal si eu nu am stiut sa ma bucur de toate acestea. Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu mi-a luat nimic din toate astea! Tudor

Dependenta Model tripartitDependenta de substante nu este ceva ce iti propui atunci cand incepi sa consumi.  Dependenta nu tine cont de sex, varsta sau pozitie sociala, subiectii pot fi femei sau barbati, tineri, foarte tineri sau oameni maturi, oameni cu studii medii sau manageri de top [1]. Motivele consumului pot fi extrem de variate, la fel si momentele inceputului, motivul fiind undeva in zona de intersectie a trei categorii de factori: mediul, persoana si substanta, ca in reprezentarea schematizata a modelului tripartit (foto stanga).

Cele trei citate de mai sus, preluate de pe forumul AlcoHelp, apartin unor oameni care au acceptat ca sunt dependenti si care in fiecare zi se trezesc cu ideea unei noi zile de abstinenta si care in fiecare seara multumesc pentru ea. Dar lucrurile asa cum le prezinta nu sunt nici pe departe atat de simple. Daca am compara lupta cu alcoolul  cu ascensiunea unui varf, atunci cuvintele lor sunt doar partea insorita a problemei. Pentru ca de foarte multe ori, persoanele cu consum problematic de alcool ajung sa caute solutii cand este prea tarziu. Nici Edmund Hillary nu a fost singur pe Everest, astfel ca lupta dependentului nu e una solitara, ci evident ii implica si pe cei din jurul sau. Pe cei apropiati, prin efectele sociale si de multe ori chiar prin codependenta. Societatea resimte aceasta categorie prin costuri indirecte mult mai mari determinate de bolile asociate consumului problematic de alcool (afectiuni coronariene, hepatice, probleme psihice) [2].

Si dincolo de toate explicatiile stiintifice si metaforele, exista o latura extrem de subiectiva a problemei cand vine vorba de solutii. Atât medicii, cât şi pacienţii sunt de acord că stigmatizarea tulburărilor legate de consumul de alcool este principala barieră în calea accesării serviciilor de către cei care ar avea nevoie de acestea.

Caravana AlcoHelp 2Daca voi sau prieteni, rude sau cunostinte ale voastre au nevoie de un sfat avizat intr-o problema legata de consumul de alcool, in orice moment, specialistii AlcoHelp va stau la dispozitie pentru a va consilia si a va oferi solutii, in conditii de anonimitate si confidentialitate. Pe forum veti gasi peste 2000 de povesti ale unor oameni care si-au recunoscut consumul problematic de alcool si care, cu ajutorul celor de acolo, continua lupta cu dependenta si tot ce implica ea. Proiectul AlcoHelp este realizat de ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) cu sprijinul HEINEKEN Romania.

[1] 28% din persoanele cu functii de management consuma alcool peste limita recomandata de WHO – 2 unitati/zi barbatii, 1 unitate/zi femeile, Anderson, P. & Baumberg, B. 2006, Alcohol in Europe, Institute of Alchool Studies, Londra

[2] Conform OMS, pentru o persoana care are probleme legate de consumul excesiv de alcool, alte sapte persoane au de suferit ca urmare a acestuia.

2 Responses to Dependenta ca scop

  1. PS.
    Banuiesc ca, intamplator, Heineken “sprijina” si o multime de spectacole muzicale ! Este bine sa ii ai alaturi !

  2. Make says:

    @Dragos Vartejanu Nu as putea sa iti spun exact, ca nu lucrez la Heineken, dar inclin sa cred ca AlcoHelp face parte din CSR, iar concertele din promovare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *