Lednice, inca un loc senzational vizitat…

Un vin din vremea templierilor

22/09/2011 Comments (4) Blog, Turism

Dobrogea – inca un loc prea putin cunoscut din Romania

Sunt unul din oamenii norocosi care au avut parte de drumuri prin tara si peste hotare. Si care se pot lauda ca au vazut locuri mai putin cunoscute din Romania, mai putin accesibile publicului sau macar nu asa de “batute” ca Sfinxul&Babele din Bucegi, Sibiul sau Brasovul.

Prin Dobrogea am mers si despre Dobrogea am tot scris (aici, aici, aici). Cu toate acestea, de fiecare data cand mai am ocazia unei ture prin zona, am senzatia de “cu cat afli mai multe, cu atat stii mai putine”. Dupa GalatiTweetMeet, am mers cu prietenii din DreamTeamRO sa ducem 2 testoase acasa la ele (povestea repatrierii). Si cum Nicu este un guru al Dobrogei de Nord si Deltei, am gasit imediat cate ceva de vazut.

Cetatea Dinogetia e una din incredibilele cetati de pe intinsul Dobrogei, alaturi de Enisala, Lybida (Ibida), Argamum, Noviodunum si mai sunt inca vreo 20 pe care le stiu eu si eu nu sunt vreun istoric. Probabil s-ar putea scrie 4-5 doctorate daca cineva ar munci din greu sa o descopere in totalitate, iar prin descoperit nu ma refer la dat pamantul de pe ea. E la 4-5 km de locul unde acosteaza BAC-ul de la Galati spre Tulcea, asa ca daca sunteti in zona, e greu sa o ratati. Si ar fi mare pacat sa o faceti. Pentru ca intinderea ei, baile romane existente sunt dovada ca aici a fost un centru militar si economic serios.

Probabil numele de Dan Jalea nu va spune mare lucru. Pentru mine insa este unul din acei oameni care ma fac sa cred ca Romania are o sansa. Oameni care lupta pentru ca lucrurile bune sa se vada si care vorbesc din suflet, nu din carti. Pe cartea lui de vizita scrie “director economic”, dar pentru noi a fost gazda, ghid si PR. Iar Podgoria Sarica Niculitel zau ca merita sa ii dati o sansa.

Lacul Iacobdeal – Turcoaia e o dovada ca “Natura stie mai bine” chiar si cand vine vorba de “pansat ranile” facute de oameni. 

E format intr-o cariera de piatra (si ce piatra! as zice, granit de cea mai buna calitate), iar apa a inundat vatra carierei formand un lac despre care inca nu se stiu multe (adancime reala, compozitie chimica etc.). A, mint, Nicu zice ca ar fi ceva pesti uriasi in el, dar eu zic ca sunt doar povesti pescaresti :-).

O galerie foto de la Dinogetia, vizita in crama si lacul Iacobdeal gasiti pe pagina mea de facebook.

4 Responses to Dobrogea – inca un loc prea putin cunoscut din Romania

  1. lau says:

    da sunt pesti uriasi se vad incepind cu ora 17 cind ies la suprafata si localnici unii zic ca are 40 de metri adincime alti 20

  2. lau says:

    urmeaza sa fac un proiect super in care te rog sa fi partas si sa participi la el se va numii dobrogea la pas si impreuna cu mai multi sa promovam turistic zona astept contact pe pagina de fb. multumesc anticipat

  3. lau says:

    si inscrie-te la cursurile de supravietuire predate de mine care le incep deja in sectiunea video la mine pe pagina vezi in mare cam ce fac si ce va pot invata va fi o experienta unica si asta face parte dintrun alt proiect mare o sa vb mai pe indelete daca esti interesat iti las un numar de contact 0745597421-laurentiu

  4. […] spus si scris de multe ori (aici, aici) ca Dobrogea ascunde vestigii istorice cat pentru 1000 de cercetatori sa sape cate 3 vieti fiecare. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *