Altfel despre Alba Jazz

Filmul European încotro?

18/05/2014 Comments (0) Blog

Jazz Contemporan la Alba Iulia

E trecut binișor de ora 22:00 și Cetatea Alba Carolina forfotește de oameni. Recitalul Lucian Ban – Mat Maneri tocmai s-a încheiat, iar artiștii își primesc binemeritatele aplauze. Era ultimul recital al celei de a 2-a seri de Alba Jazz 2014, una destul de răcoroasă, dar publicul fidel de jazz nu s-a îndurat să părăsească Piața Mihai Viteazu. Referitor la recital, clar nu sunt în măsură să pozez într-un priceput jurnalist de jazz și să emit vreo judecată cu valoare de cronică. Trebuie spus însă că proiectul de jazz contemporan prezentat aseară la Alba nu este unul foarte accesibil publicului ce abia descoperă jazzul. Prezența violei în proiecte de jazz este și ea un relativ redusă, printre proiectele cele mai cunoscute unde acest instrument apare numărându-se albumul In praise of Dreams  al lui Jan Garbarek (cu Kim Kashkashian la violă) și colaborările lui Al Brown cu James Moody sau Joe Zawinul. Criticul Virgil Mihaiu chiar menționa, la conferința de presă de duminică dimineață, că proiectul ar fi fost poate mai adecvat într-o variantă camerală, nefiind unul de mainstream jazz. Nu am nici un dubiu că, pentru majoritatea celor prezenți în cetate pe parcursul zilei de sâmbătă, momentul Jazzappella a fost mult mai gustat, dar acolo vorbim de un cu totul alt produs.

Lucian Ban reușește, într-o singură piesă, să te poarte de la melancolia doinei românești (de altfel, așa cum a și explicat pe scenă, mai multe din piesele din concert au la bază teme folclorice românești) la energia de rock simfonic. Mi-a mers la inimă și prelucrarea după O, ce veste minunată!, recunosc, neașteptată legătură între un colind și jazz contemporan. Pianul său oscilează între poezie și furie, artistul “blochează” corzile pianului pentru a obține noi sunete, iar viola lui Mat punctează precum jab-ul unui boxer, când grav, când lin, de tatonare.

Lucian Ban pregătește un turneu european pentru luna noiembrie a acestui an, formula de spectacol urmând a fi completată cu un violonist ce a făcut parte din proiectul Enescu Re-Imagined. Din discuțiile de la Jazz Coffee-ul de azi, am aflat că Anglia, Germania (Koln) și România (București și Timișoara) sunt deja pe listă. De asemenea, duo-ul Ban – Maneri pregătesc o variantă de studio a albumului Transylavian Concert apărut, în primă fază, în variantă live la ECM (Edition of Contemporary Music). Pentru mai multe informații legate de nașterea acestui album și de proiectele lui Lucian Ban, vă recomand să citiți un interviu excelent acordat Ancăi Ioniță de la Business Review.

Din păcate, recitalul lui Carsten Dahl de azi a fost anulat din motive medicale (un accident la mână, astfel că toate cele trei concerte de la București, Bistrița și Alba au fost anulate). Partea bună e că organizatorii s-au repliat rapid, iar publicul din Alba Iulia o va putea revedea pe Maria Răducanu (ea a fost prezentă la Alba în 2013, la Dilema Veche) într-o ipostază mai puțin obișnuită pentru publicul larg, în care se va acompania doar de chitară.

Tot azi are loc concertul pentru chitară și orchestră de Aranjuez de Joaquin Rodrigo al Orchestrei de Cameră a Județului Alba, avându-l ca solist pe Stan Zamfirescu. Ultimul recital al serii îi aparține doamnei Ozana Barabancea, alături de band-ul său. Serile de la Alba Jazz nu se încheie odată cu ultimul recital, pentru că fiecare seară a inclus o repriză de jam session la Fram’s, așa cum spunea Laura Orian, directoarea artistică a festivalului, o componentă foarte importantă a unui festival de jazz. Lucian Ban a menționat că deschierea festivalului s-a simțit și din faptul că, la etapa de jam session, s-a cântat nu doar jazz, Mat și Laura cântând Nirvana.

Sursa foto: Alba24 (mulțumesc, Andreea!)

Organizator: Consiliul Județean Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia

Parteneri: Asociația Cultur’ART, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Art Cafe Downtown, Framm’s, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Transylvania Cultural Community, Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, Green Hours Jazz Club, Asociația „Țara Vinului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *