O olimpiada are, in mod evident, si multe implicatii economice si administrative. Articolul acesta e despre Londra si olimpiada 2012, dar se pot trage invataminte si pentru alte evenimente.
Cazare. Evident, preturile pentru cazare in Londra au explodat, pur si simplu, in aceasta perioada. O camera la Novotel ajunsese, cu 3 saptamani inainte de startul olimpiadei, la 345 £ pe noapte, fara mic dejun. Un apartament in Hammersmith se inchiria cu 100 £ pe noapte, in timp ce un bed-and-breakfast cu baie pe hol, care in timpuri “normale” costa 30-40 de lire, ajunge acum la 120-140.
Dar: sa participi la o olimpiada este ceva unic, asa ca nu dezarmati si nu faceti nazuri. Eu am avut 4 (da, patru!) variante de cazare in Londra, din care una era apartamentul cu 100£ pe noapte. Doi prieteni romani mi-au oferit o camera gratuita (multumesc, Maria! multumesc, Tudor!), dar am preferat sa platesc 50£ pe noapte pentru o camera pentru ca era foarte aproape de parcul olimpic (2 statii de metrou, la Bethnal Green) si usor de ajuns in zona centrala. Credeti-ma pe cuvant, pentru a fi la olimpiada, as fi dormit si pe o saltea intr-un colt.
Mancare. Mancarea si bauturile in parcul olimpic sunt scumpe si nu deosebite calitativ (gasiti 2 McDonald’s, partener oficial). Coca-Cola si brandurile sale au pret unic, 2.30£. Partea proasta e ca, din considerente de securitate, nu puteti intra cu bauturi din afara. O cafea costa intre 2,5 si 3,0 lire si nici nu este exceptionala. Comparatie: pentru o cafea Americano (lunga de la noi), un three-cheese ciabata, un muffin nu foarte mare si un Coca-Cola 0,5 L am platit, in Parcul Olimpic, 11 lire. Pentru 2 mic-dejunuri englezesti in zona rezidentiala (Bethnal Green) – omleta, bacon, toast, rosii, ciuperci, cafea – care ne-au tinut de foame pana la ora 18.00 am platit tot 11 lire. Se poate intra cu mancare insa (noi am trecut si cu gogosi, si cu pui la rotisor, ramase in rucsac).
Accesul in Parcul Olimpic. Parcul este situat in vecinatatea statiei Stratford, dar sunt si arene localizate in alte colturi ale Londrei: gimnastica la North Greenwich, echitatia la Greenwich Park, judo, tenis de masa – ExCel Arena, tenis – Wimbledon etc.
In Stratford ajungeti cel mai rapid cu metroul – Central Line. De la Heathrow Airport pana in centrul Londrei faceti cu metroul cam o ora. Pentru fiecare bilet cumparat noi am primit si un Travel Card valabil pentru ziua respectiva, ceea ce va scuteste de multe cheltuieli de transport, daca planuiti si sa bantuiti prin Londra. Daca nu, Oyster Card este un card prepaid valabil pe orice mijloc de transport si cu care platiti costul minim pentru fiecare calatorie. Conditia este sa il validati si la intrare, si la iesirea din metrou/tren/overground/DLR, daca nu, veti fi taxati cu costul maxim al unei calatorii. Se poate reincarca de la bancomatele OYSTER CARD din statiile de metrou. E de preferat sa le incarcati sau sa cumparati bilete in alte statii decat Stratford, unde este foarte aglomerat si prefera de multe ori sa tina casele inchise.
Apar frecvent probleme in statiile de metrou – noi am prins incendiu in prima zi si defectiune in ultima – plus intarzieri datorita aglomeratiei, in special seara.Programati-va sosirea la arena cu ceva timp inainte, deoarece trebuie sa treceti prin fitre de securitate care pot dura. In plus, intre diferite locatii din parcul olimpic, distantele pot fi si de 20-25 minute de mers. Mare atentiei: nu puteti reintra in parcul olimpic daca iesiti. Noi am intrat de la 10.00 si a trebuit sa stam acolo pana la 18:30 cand erau meciurile de polo.
In Parcul Olimpic si in toate celelalte arene se poate plati cu cash sau cu carduri Visa (partenerul oficial). Daca aveti alt card, asigurati-va ca aveti cash inainte de a intra in parcul olimpic.
Internet. Bucurati-va, in Romania, Internetul este mult, bun si ieftin, daca nu gratis si, in plus, il gasesti peste tot in locuri publice. In Parcul Olimpic, daca nu ai vreo alta optiune adusa de acasa, e oferit de British Telecom si costa intre 5£ pentru 90 minute sau 25£ pentru 5 zile. Mall-ul de langa parc are insa wireless gratuit, asa ca la sosire sau plecare puteti abuza de el. De asemenea, in multe puncte din Londra (Trafalgar Square, North Greenwich Arena) exista Internet gratuit de la O2 (operator de telefonie mobila) chiar daca nu sunteti clientul lor – aveti 2 ore de Internet gratuit pe zi, pentru 3 zile (primiti maxim 3 coduri). Intrenet gratuit exista si in majoritatea statiilor de metrou – de la Virgin Media.
Cam acestea au fost lucrurile care mi-au trecut prin minte. Daca mai aveti alte intrebari, le astept si promit sa raspund rapid.
P.S. Prin acest articol, ma alatur si eu campaniei Aducem Romania Acasa de sustinere a sportivilor romani prezenti la Londra, desfasurata de Gerovital, sponsor principal al Echipei Olimpice a Romaniei.
[…] ca e mai stiu eu cum. Asa am crezut si eu pana am inceput sa caut (detalii in articolul despre ponturi privind mersul la olimpiada). Va asigur ca a meritat fiecare lira si fiecare moment petrecut in Londra. Iar faptul ca baietii […]
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
3 Comments
Se poate intra cu tableta in tribuna? Ca despre laptop ma sfiesc sa intreb :))
@chinezu Se poate intra si cu tableta, si cu laptopul. Exista security-check la intrarea in parcul olimpic, e identic cu cel de la aeroport. Si apropos, la polo am vazut intrandu-se cu bere chiar in Water Polo Arena :))) Vestea proasta e ca e la 0,33 si scumpa 😛