Vă povesteam cu ceva vreme în urmă de concursul Liceul European al Anului (pentru aducere aminte, detalii aici), ce a implicat 8 din cele mai importante licee din București. Ei bine, după dueluri aprinse pe teme europene, a venit momentul desemnării celor mai bine pregătite echipe de liceeni. Colegiul Național „Ion Creangă” este echipa câștigătoare a concursului Liceul European al Anului, după o finală extrem de disputată cu echipa Colegiului Național “Sf. Sava”. Pe locul III s-a situat, în urma punctajului obținut în semifinală, de reprezentații Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Echipa câștigătoare va efectua o vizită de 3 zile la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, iar experiența sper să li se pară măcar la fel de interesantă cum mi s-au părut mie cele două vizite efectuate în acest an la Bruxelles si Strasbourg (click aici pentru mai multe articole legate de cele două vizite). Zilele petrecute acolo mi-au schimbat semnificativ imaginea despre activitatea Parlamentului și a europarlamentarilor. Le recomand să urmărească atât activitatea în plen, dar și activitatea pe comisii sau diverse evenimente-satelit ce au loc în Parlamentul European.
Revenind la câștigătorii concursului, echipa câștigătoare (foto sus) este alcătuită din Andreea Anghel, Simona Dîrleci, Laura Merlan și Raluca Pironi și a fost coordonată de către profesorul Sylvia Burcaș. Juriul competiției a fost alcătuit din Denise Theodoru – jurnalist Radio România, Gabriela Drăgan – Director General, Institutul European din România, Mărioara Ene – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale şi Octavian – Dragomir Jora – lector universitar la Catedra de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice.
Competiția Liceul European al Anului a avut loc la inițiativa Biroului de Informare al Parlamentului European în România (BIPE) și face parte dintr-o campanie – pilot de informare a tinerilor, ce vizează promovarea cunoștințelor privind Uniunea Europeană și activitatea Parlamentului European, precum și a importanței participării generației tinere la alegerile europarlamentare. Este o realitate faptul că prezența tinerilor la vot este destul de redusă nu doar în România, ci și la nivel european, iar asta e o problemă, deoarece această instituție europeană ia decizii care vizează inclusiv tinerii (vezi programul Erasmus sau Garanția pentru Tineret). Informații despre proiect și despre activitatea Parlamentului European găsiți pe www.europarl.ro
Dacă te abonezi, periodic vei primi informații despre activitatea mea muzicală: concerte, proiecte, piese noi!
2 Comments
No ce activitate faina 😀 Asta chiar imi place, implica cunostiinte de istorie, fie ea si a UE, dezbateri… pacat ca nu se face asa ceva si la mine-n judet.
@Alle ai dreptate, poate anul viitor vor extinde competitia pt licee din tara sau poate Ministerul Educatiei o va face